Pārdevi zāģi, pulksteni un zeķes – atskaities VID

© AgriLife TodayЗаполнение налоговой декларации
Заполнение налоговой декларации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par personīgo mantu pārdošanu ir jāatskaitās Valsts ieņēmumu dienestam. Ja atskaite netiks iesniegta, VID tik un tā visu uzzinās, jo seko tam, ko un par cik jūs pārdodat.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) var piespriest sodu cilvēkam, kurš gada laikā pārdevis personīgās mantas par summu vairāk nekā 4000 eiro apmērā un nav iesniedzis ieņēmumu deklarāciju, vēsta Lsm.lv.

Deklarācija jāiesniedz VID no nākamā gada 1. marta līdz 1. jūnijam. Sods par deklarācijas neiesniegšanu vai iesniegšanu ar kavēšanos sastāda 70-280 eiro. VID paskaidroja, ka privātpersonai, kura gada laikā automašīnas, motorzāģa, apģērbu, mēbeļu vai jebkuru citu kustamo īpašumu pārdošanas rezultātā ieguvusi summu virs 4000 eiro, ir jāiesniedz ikgadējā nodokļu deklarācija, norādot tajā šāda veida ienākumus.

"Ja gada laikā esat pārdevis divas mašīnas par 2500 eiro katra, jums ir jāiesniedz deklarācija, jo jūsu pārdošanas rezultātā jūsu ienākumu kopsumma ir 5 tūkstoši eiro," – paskaidroja VID Nodokļu pārvaldes inspektore Ināra Kopase.

Inspektore atzīmēja, ka VID kontrolē privātpersonu darījumus sociālajos tīklos un sludinājumu portālos, tāpēc, slēpjot ienākumus no nodokļu dienesta, iespējams ievērojams naudas sods. Kopase uzsvēra, ka nodokļi par tādiem darījumiem nav jāmaksā, taču atskaite ir jāiesniedz. Inspektore paskaidroja, ka nodokļu dienests nebūt necenšoties sodīt visus pēc kārtas. Ja vainīgais nodokļu maksātājs pārdomās un iesniegs deklarāciju, domājams, soda sankciju nebūs.

Eiro - Sputnik Latvija
Maznodrošinātie Latvijas iedzīvotāji uzdāvinājuši valstij vairākus miljonus

Jāpiebilst, ka ir vēl viens noteikums, kas jāpatur prātā privātpersonām, kuras pārdot un pērk priekšmetus "no rokām". No 2017. gada spēkā stājies ierobežojums: skaidrās naudas darījums nedrīkst pārsniegt 7200 eiro. Piemēram, ja mašīnas cena ir 8 tūkstoši eiro, pasūtītājs var atdot pārdevējam 7200 eiro skaidrā naudā, bet atlikušos 800 nāksies pārskaitīt bankas kontā.

LTV organizētā aptauja apliecināja, ka daudzi valsts iedzīvotāji piekrīt VID prasībām. Aptaujas dalībnieki atzīmēja, ka deklarācija par ienākumiem personisko mantu pārdošanas darījuma rezultātā ir vajadzīga un pat nepieciešama, jo tā ir atskaite par kapitāla palielināšanos. Vienlaikus lielākā daļa aptaujāto atzina, ka paši nekad nav atskaitījušies par tamlīdzīgiem ienākumiem.

Ziņu lente
0