Nākamnedēļ notiks muitnieku streiks

© SputnikMuita
Muita - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 27. līdz 30. septembrim Latvijas muitnieki veiks brīdinājuma streiku, pieprasot dienesta vecuma pensijas ieviešanu; gaidīšanas laiks, kurš tiks pavadīts uz Latvijas robežām ar Krieviju un Baltkrieviju, varētu palielināties.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik. Latvijas muitas amatpersonas no 27. līdz 30. septembrim veiks četru stundu ilgu streiku uz Latvijas muitas kontroles punktiem, vēsta LSM.lv.

Šajā laikā tiks ierobežota transporta kustība uz ES ārējām robežām, ziņo Neatkarīgās muitnieku arodbiedrības priekšsēdētājs Edgars Mazuls.

Robežkontroles punkts Vientuļi - Sputnik Latvija
Moderns robežkontroles punkts, taču ceļu kā nav, tā nav

Gaidāms, ka streikā piedalīsies 278 muitnieki.

Pēc Mazula vārdiem, galvenais streika iemesls ir Latvijas valdības nespēja jau desmito gadu pieņemt lēmumu par pensijas piešķiršanas koncepciju, sasniedzot dienesta nokalpošanas vecumu struktūrās, kuras saistītas ar iekšējo un/vai ārējo drošību.

Kā saka MAzuls, 2007. gadā Latvijas valdība izlēma apturēt likumprojekta virzīšanu par Valsts Ieņēmumu dienesta amatpersonu iziešanu pensijā, un pēc tam šī jautājuma izskatīšana tika atlikta uz 2013. gadu.

2013. gadā sākās jaunas dienesta vecuma pensijas koncepcijas izstrāde, taču 2016. gadā Ministru Kabinets nolēma, ka tas nav nepieciešams. Tagad katrai ministrijai, kura atbild par vienu vai otru nozari, ir jāvirza pensijas piešķiršanas jautājumi patstāvīgi. Muitnieki saņēma atbildi no Finanšu ministrijas, ka ir jāpagaida, kamēr netiks izstrādāta kopēja dienesta vecuma pensijas koncepcija, teica Mazuls.

British passport - Sputnik Latvija
Vieglāk par vieglu: kā nopirkt ES pilsoņa pasi

Lai piesaistītu uzmanību problēmai, muitas darbinieki nolēma streikot. Tādēļ no 27. līdz 30. septembrim tiks veikts brīdinājuma streiks, kura dalībnieki pieprasīs līdzšinējās pensiju sistēmas saglabāšanu un dienesta vecuma pensijas ieviešanu finanšu un muitas policijai un pašiem muitniekiem no 2018. gada 1. janvāra.

Streika laikā, visdrīzāk, samazināsies operāciju skaits muitas kontroles zonā un palielināsies dokumentu noformēšanas laiks, brīdina arodbiedrība.

Arodbiedrības vadība lūdz ceļotājus un tūrisma firmas, kurām ir ieplānoti braucieni šajos datumos, ņemt vērā, ka laiks, kurš tiks pavadīts uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, varētu kļūt ilgāks.

Lai izvairītos no tā, tiek rekomendēts šķērsot ES austrumu robežas citās valstīs.

Ziņu lente
0