Vieglāk par vieglu: kā nopirkt ES pilsoņa pasi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Origīnālu Lielbritānijas vai arī jebkuras citas ES valsts pilsoņa pasi var viegli un vienkārši nopirkt melnajā tirgū, samaksājot vien 500 eiro.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Cenas uz ES pasēm melnajā tirgū gada laikā nokritušās no divdesmit tūkstošiem  līdz piecsimt eiro, tagad Lielbritānijas varas iestādes uzstraucas, ka jebkurš terorists varēs iekļūt karalistes teritorijā ar pilsoņa pasi kabatā, vēsta Daily Mail.

Viltoto pašu cenu krišanās iemesls ir to milzīgais skaits melnajā tirgū. Noziedznieki ievērojami vienkāršojuši dokumentu viltošanas procesu: tā vietā, lai izgatavotu labu viltojumu, krāpnieki tagad vienkārši zog pases un veikli ielīmē dokumentā jaunu fotogrāfiju.

Процедура снятия биометрических данных, архивное фото - Sputnik Latvija
Ukrainā stājies spēkā lēmums par biometrisko kontroli no 2018. gada

Eiropola direktors Robs Veinraits nosauca viltojumu problēmu "par vienu no bīstamākajām kriminālajām problēmām Eiropā". Tāpat viņš izteica raizes, ka šī tendence novedīs pie tā, ka muitas dienesti vienkārši nespēs savaldīt nelegālo migrant plūsmu, kuru vidū var izrādīties liela daļa teroristu.

Britu muitas darbinieki jau atzīmējuši, ka, iespējams, vien pēdējā gada laikā robežu šķērsojuši vairāk kā tūkstotis cilvēku ar viltotām pasēm. Tāpat viņi uzsvēra, ka "drošu robežu vairs nepastāv".

Pēdējo trīs gadu laikā Lielbritānijas robežu mēģināja šķērsot vairāk kā 6 tūkstoši 500 nelegāļu ar viltotiem dokumentiem.

Kļūt par blondīnu par 500 eiro

Britu telekanāls ITV veica eksperimentu ar viltotas pases iegādāšanos, nosūtot savu žurnālistu pēc dokumentiem uz Atēnām.

Korespondents ar pseidonīmu Hašmets devās uz Grieķijas galvaspilsētu, kur sameklēja viltojumu tirgotāju, kurš pajautāja viņam, par kādas valsts pilsoni viņš vēlas kļūt. Hašmets izvēlējās Lielbritāniju.

Nepilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Yle: soms no krieviem uzzinājis, kā iegūt Latvijas pilsonību

Tad noziedznieks piedāvāja žurnālistam par 500 eiro nozagt pasi viņam līdzīgam cilvēkam vai arī vienkārši ielīmēt viņa paša bildi jebkurā britu pasē par papildus 300 eiro. Hašmetam tāpat tika piedāvāts pārkrāsot matus blondā krāsā, lai kļūtu līdzīgam cilvēkam uz fotogrāfijas vienā no noziedzniekam jau esošajām pasēm.

Turklāt, krāpnieks sniedza pircējam rekomendācijas visdrošākajiem ieceļošanas variantiem britu teritorijā ar viltotu dokumentu, kā arī ieteica Hešmetam nevilcināties un mēģināt nokļūt valstī pirms Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (Brexit).

Pēc eksperimenta rezultātiem žurnālists izdarīja secinājumus, ka viltotu pašu tirdzniecība ir ļoti izplatīts bizness, un noziedzniekiem absolūti vienalga, kādēļ un kurp jūs grasāties braukt, vajag vienkārši turēt kabatā nepieciešamo naudas summu, lai atvērtu jebkuras robežas.

Gan krāpnieki, gan arī migranti, ar kuriem žurnālists arī sarunājās, paŗliecināja Hašmetu, ka viņa iecere ar ieceļošanu britu teritorijā ar viltotu dokumentu, visdrīzāk, vainagosies ar panākumiem.

Lidosta Rīga - Sputnik Latvija
Robežsargi aizturējuši Albānijas pilsoni ar viltotiem dokumentiem

ES robežsardzes dienesti arī ir ārkārtēji noraizējušies par viltojumu problēmu: pēc viņu apgalvojumiem, Eiropā dzīvo jau vairāk kā 11 tūkstoši migrantu ar šādām pasēm, un viņu skaits turpina augt.

Divi muitas darbinieki, kuri vēlējās palikt nenosaukti, paziņoja, ka daudzi pases kontroles darbinieki atnāk darbā bez jebkādām zināšanām un pieredzes, iziet nelielu apmācības kursu un uzreiz uzsāk dienesta pienākumu pildīšanu. Par viņu pieredzes trūkuma rezultātu kļūst migrantu pieplūdums ar pasēs ielīmētām fotogrāfijām.    

Ziņu lente
0