Vai Latvijā darbojas "pārtikas aparteīds"

© Pixabay / jackmac34Produkti
Produkti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs nolēmis noskaidrot, ar ko latviešus baro ārzemju ražotāji un ar ko Latvijas produkti atšķiras no produktiem citās ES valstīs.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzticējis Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) veikt salīdzinošo produktu analīzi no Latvijas veikaliem ar tādiem pašiem produktiem, kuri tiek pārdoti citās Eiropas Savienības valstīs, vēsta tvnet.lv.

Iepriekš Čehijas, Ungārijas, Polijas un Bulgārijas Pārtikas un veterinārās kontroles dienesti salīdzināja produktus savos veikalos ar identiskajām precēm no Rietumeiropas valstu veikaliem un uz šo pētījumu pamata apvainoja Briseli "pārtikas aparteīdā".

Pircēja veikalā - Sputnik Latvija
Latvija ieņēmusi pirmo vietu pārtikas cenu pieauguma ziņā

Dažādas desas, sierus, piena produkciju, šokolādi, maizi, dzērienus un pat garšvielas no Čehijas, Ungārijas, Polijas un Bulgārijas veikalu tīkliem salīdzināja ar tieši tādiem pašiem produktiem no tiem pašiem veikalu tīkliem Austrijā un Vacijā. Pārbaudes rezultātā speciālisti nonākuši pie secinājuma, ka kaitīgo un mākslīgo pārtikas piedevu Rietumeiropas produktos ir daudz mazāk, nekā Austrumeiropas produktos. Turklāt, vācu un austriešu produkti maksāja lētāk, nekā, piemēram, čehu vai ungāru.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārais dienests arī vairākkārt ziņojis par to, ka precēs, kuras tiek piegādātas valstī, ir vairāk tauku, saldinātāju un mazāk kakao, nekā analoģiskās precēs Lielbritānijas, Vācijas un Austrijas veikalos. Lietuvas tieslietu ministrs Justs Pankausks paziņoja, ka Lietuvas iedzīvotāji ir pelnījuši saņemt tādas pašas kvalitātes produktus kā citās ES valstīs.

Kompānijas-ražotāji, atbildot uz visām pretenzijām, tikai plāta rokas un paskaidroja, ka izmanto dažādas receptes, lai "apmierinātu vietējo garšas gaumi". Savukārt tirgotāju pārstāvji atklāti paziņoja, ka Austrumeiropai tiek piegādāti otrās šķiras produkti.

Toreiz Eirokomisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers solīja tikt galā ar šo problēmu un "izbeigt diskrimināciju pārtikas nozarē".

Turklāt, nesen EK vadītājs atklāti atzina, ka dažādās ES valstīs patērētājiem pārdot produktus ar atšķirīgu sastāvu, kaut arī pats iepakojums un zīmols ne ar ko neatšķiras.

Medus tiek pildīts tvertnēs no centrifūgas - Sputnik Latvija
Eiropu pārpludinājis viltots medus

Šis paziņojums kļuva par pēdējo pilienu zemkopības ministram Jānim Dūklavam, un viņš nolēma iniciēt pārtikas pārbaudi.

"Nav pieļaujami, lai viena un tā pati tirdzniecības zīme pārdotu savu produkciju dažādās ES valstīs ar atšķirīgu kvalitāti," pateica Dūklavs.

Tāpat ministrs atzīmēja, ka, ja Junkera vārdi apstiprināsies, tad viņš personīgi iestāsies par izmaiņām ES normatīvajos dokumentos, lai aizliegtu produkcijas tirdzniecību ar atšķirīgu sastāvu.

"Latvijas patērētājiem ir tiesības zināt, kādi ārzemju ražotāji pārkāpj godīgas konkurences principus," uzsvēra Dūklavs.   

Ziņu lente
0