Daugavpils mērs raksta Facebook latgaļu valodā

© Foto : Ernests Dinka, Saeimas KancelejaДепутат Сейма Латвии Андрей Элксниньш
Депутат Сейма Латвии Андрей Элксниньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latgales galvaspilsēta mēra statuss uzliek Andrejam Elksniņam par pienākumu prast sazināties arī novada valodā – tagad viņš raksta publikācijas Facebook latviešu, krievu un latgaļu valodās un gaida Valsts valodas centra reakciju.

RĪGA, 2.augusts – Sputnik. Sākot ar šo nedēļu, Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš raksta savā Facebook trijās valodās – latviešu, krievu un latgaļu.

Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš - Sputnik Latvija
Elksniņam padomā viltīgs plāns kā sarunāties ar žurnālistiem krievu valodā

Saskaņā ar 2011. gada tautas skaitīšanas rezultātiem, ikdienā Latvijā latgaļu valodu izmantoja 165 tūkstoši cilvēku, kas tobrīd sastādīja 8,8% valsts iedzīvotāju. Visvairāk latgaļu valoda ir izplatīta Latgalē, kur tajā 2011.gadā runāja trešdaļa iedzīvotāju, kaut arī atsevišķos novados šis rādītājs sasniedza gandrīz 90%.

Svinīgā pasākumā par godu Latgales kongresa 100.gadadienai tika pieņemta rezolūcija, kurā tostarp tās dalībnieki piedāvāja visām valsts un pašvaldības iestādēm, kā arī privātpersonām cienīt komunikāciju, tostarp rakstisku, latgaļu valodā visā Latvijas teritorijā. Tāpat viņi piedāvāja, lai Latgales reģionā iestādēm būtu pienākums sniegt atbildes latgaļu valodā, ja to izmantojusi persona, kura vērsusies šajā iestādē.

Starp citu, tieši Daugavpilī latgaļu valoda nav sevišķi izplatīta: pēc 2011.gada tautas skaitīšanas datiem, 89% pilsētas iedzīvotāju ģimenē runā krievu valodā.

 

Taču Andrejs Elksniņš acīmredzot nolēmis, ka Latgales galvaspilsētas mēra statuss paredz, ka viņam ir jārunā latgaļu valodā un jāizmanto tā, vēršoties pie iedzīvotājiem sociālajos tīklos. Sākot ar pirmdienu, visas viņa Facebook publikācijas tiek rakstītas trijās valodās: latviešu, krievu un latgaļu.

Turklāt, Elksniņš demonstrē, ka var ne tikai rakstīt latgaliski, bet arī runāt. "Runāju latgaliski, interesanti, ko tagad teiks Valsts valodas centrs? " — uzrakstīja viņš.

Jautājums ir nopietns: Valsts valodas centrs (VVC) jau izvirzījis pretenzijas pašvaldībām latgaļu valodas izmantošanas dēļ. Piemēram, pērn VVC norīkojis Kārsavas novadam novākt plāksnītes ar ielu nosaukumiem latgaļu valodā, jo latviešu valodā tie bija rakstīti mazākajiem burtiem.

Tāpat VVC jau pieprasīja Elksniņam paskaidrojumus par to, kādēļ viņš Facebook tīklā iedzīvotāju informēšanai izmanto ne tikai valsts valodu, bet arī svešvalodu, proti, krievu valodu.

Ziņu lente
0