Pasaules Banka piedāvā Latvijai pilnībā izmainīt nodokļu sistēmu

© pixabayNodokļu deklarācijas aizpildīšana. Foto no arhīva
Nodokļu deklarācijas aizpildīšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Bankas speciālisti pastāstīja, ka Latvija iekasē mazāk nodokļu atšķirībā no citām Eiropas Savienības valstīm, un ieteica kā Latvijas nodokļu sistēmu padarīt labāku.

RĪGA, 14. aprīlis — Sputnik. Ja Latvija grib gūt panākumus veselības aprūpes, izglītības un transporta jomā, tai ir jāmaina nodokļu sistēmu, tā uzskata Pasaules Bankas speciālisti.

Pasaules Bankas ziņojumā tiek norādīts, ka nodokļu ienākumi Latvijas budžetā ir zemāki nekā citās ES valstīs, bet sociālā nevienlīdzība gan ir augstāka. Nodokļu ienākumu attiecība pret IKP Latvijā ir vienāda ar 29%, un tas ir par 10% zemāks par vidējo ES un par 5% zemāks par vidējo starp Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) locekļiem.

Nodokļu deklarācijas aizpildīšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nākamnedēļ VID sāks pieņemt gada ienākumu deklarācijas

Latvijai ir jāatrod veids, kā paaugstināt ienākumus, lai gūtu iespējuinvestēt izglītībā, uzskata Karloss Piņjeruā, atbildīgais par Latviju Pasaules Bankā. Pēc viņa teiktā, valstij ir labas attīstības perspektīvas, kuras ļaus palielināt nodokļu ieņēmumus un līdz ar to atbalstīt cilvēkus ar zemiem ienākumiem.

Pasaules Bankas ziņojums parāda, ka valdības mērķis: par 3% palielināt nodokļu ienākumus IKP prasa nozīmīgas izmaiņas nodokļu sistēmā. Būs jāpaplašina ar nodokli apliekamo jomu bāze, jāpalielina nodokļu likmes, jasamazina izvairīšanos no nodokļu nomaksas un jāpalielina progresīvo nodokļu skaitu.

Pakāpeniska atteikšanās no esošā mikrouzņēmumu nodokļa režīma var samazināt izvairīšanos no obligātajām iemaksām un negodīgu nodokļu konkurenci. Tai pat laikā tas palīdzēs paaugstināt sociālās iemaksas un samazināt attiecīgi augstu nodokli mazāk apmaksātam darbam, kas savukārt paaugstinās oficiālās darba iekārtošanās procentu.

Tāpat ziņojumā tiek norādīts, ka vispiemērotākie sociālās nevienlīdzības apkarošanas instrumenti ir ienākumu nodoklis un sociālais atbalsts. Saskaņā ar Pasaules Bankas aprēķiniem, ienākumu nodokļu skalas ieviešanu (19%, 23% un 33%) līdzās nodokļu kredītam nodokļu maksātājiem ar zemu ienākumu līmeni samazinās nevienlīdzību un paaugstinās budžeta ienākumus.

Ziņu lente
0