NBS komandieris: Latvijā iespējamas provokācijas pret NATO karavīriem

© Sputnik / Sergey MelkonovNacionālo bruņoto spēku (NBS) konandieris Leonīds Kalniņš
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) konandieris Leonīds Kalniņš - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO bataljons Kanādas vadībā Latvijā uzturēsies vismaz trīs gadus, karavīru sakari ar iedzīvotājiem būs plaši, tāpēc kontingentam jābūt gatavam iespējamām provokācijām, brīdināja Leonīds Kalniņš.

RĪGA, 19. jūnijs — Sputnik. Latvijā iespējamas provokācijas pret NATO daudznacionālā bataljona karavīriem, sarunā Latvijas radio ēterā pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) konandieris Leonīds Kalniņš.

Šī iemesla dēļ NBS vadība ar visām bataljonu veidojošajām valstīm vienojās par to, ka jābūt gataviem provokācijām un to gadījumā vajadzīga mierīga reakcija. Šis jautājums apspriests arī ar karavīriem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Putins pastāstījis, kādu efektu radījušas NATO mācības pie Krievijas robežām

Kalniņš atzīmēja, ka bataljonā dienējošo karavīru sakari ar vietējiem iedzīvotājiem būs plaši, jo viņiem nāksies pamest armijas bāzi, lai iemācītos sekmīgi aizsargāt valsti. NBS komandieris atzīmēja, ka nesenajās lielajās militārajās mācībās nācies saskarties ar salīdzinoši nelielu incidentu skaitu, un armija jau vienojusies ar iedzīvotājiem par kompensācijām.

Kalniņš atgādināja, ka Kanādas komandētais bataljons Latvijā uzturēsies vismaz trīs gadus, un būtiskas karavīru skaita izmaiņas nav gaidāmas. Lielāko daļu laika karavīri pavadīs lauka apstākļos — gan Ādažu poligonā, gan citos Latvijas reģionos.

Patlaban vēl nav pilnībā sagatavota infrastruktūra NATO sabiedroto uzņemšanai, taču darbi rit un apsteidz plānoto grafiku, tāpēc jau augusta beigās visi karavīri nakšņos kazarmās. Tiks nodrošināta arī visa nepieciešamā infrastruktūra tehnikai un apmācībai. Patlaban kazarmās mīt vairāk nekā puse Latvijā dislocēto NATO karavīru.

Kanādas karavīri Latvijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
CBS: Kanādas bataljons Latvijā tiek sagaidīts skeptiski

Vaicāts par Krievijas reakciju jautajumā par NATO spēku izvēršanu, Kalniņš piezīmēja, ka tā nav apmierināta, taču Latvijā izvietota tikai neliela alianses vienība, pie tam "mūsu darbība ir absolūti pārskatama un orientēta tikai uz aizsardzību". Šajā sakarā, viņš norādīja, Latvijas armija bez īpaša satraukuma un dramatisma uztver Krievijas un Baltkrievijas gaidāmās mācības "Rietumi 2017".

Iepriekš vēstīts, ka šodien armijas bāzē Ādažos tiks svinīgi sagaidīts NATO daudznacionālais bataljons. Ceremonijā piedalīsies prezidents Raimonds Vējonis, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, aizsardzības ministrijs Raimonds Bergmanis, Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans un citas amatpersonas.

Ziņu lente
0