Tikai 2% Latvijas iedzīvotāju ir apmierināti ar valsts ekonomiku

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasViens eiro. Foto no arhīva
Viens eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maijā Latvijas iedzīvotāju domas par pasauli, ekonomiku un valdības darbu bija optimistiskākas, taču jūnijā virsroku atkal guva pesimisms. Tikai 2% aptaujāto uzskata, ka ekonomiskā situācija valstī ir laba.

RĪGA, 22. jūlijs — Sputnik. Jūnijā veiktās aptaujas "Baltic International Bank Latvijas barometrs" rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotāji ekonomisko situāciju valstī vēl joprojām vērtē pesimistiski.

Посол Российской Федерации Александр Петров. - Sputnik Latvija
Igaunijas uzņēmēji nav apmierināti ar Krievijas sankciju pagarināšanu

Maijā analītiķi, apspriežot pirmā ceturkšņa rezultātus, izdarīja pozitīvus secinājumus par Baltijas valstu ekonomikas stāvokli, piemēram, bankas DNB eksperti apgalvoja, ka Baltijas ekonomikas izaugsmes tempi ir mēreni, taču visās trijās valstīs šogad pārsniegs ES vidējos rādītājus. Savukārt maijā starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) saglabāja Latvijas kredītu reitingu ingtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā — tas joprojām paliek "A-" līmenī ar stabilu nākotnes prognozi.

Tomēr jūnijā Latvijas iedzīvotāji vairs nebija vienisprātis ar šo optimistisko viedokli. Tikai 2% iedzīvotāju pašreizējo ekonomisko situāciju uzskata par labu, bet 53% respondentu uzskata, ka tā ir slikta, turklāt maijā neapmierināto skaits bija par 6% mazāks.

Прямой эфир программы Гражданская оборона - Sputnik Latvija
Viedoklis
Igors Jurgens: nenodalu kontrsankciju sekas krievu un latviešu ciestajos zaudējumos

Vēl vairāk, salīdzinājumā ar šī gada maiju, pasliktinājies ir arī valdības darba vērtējums — tā indekss ir krities par 12 punktiem. "Latvijas barometra" aptaujā maijā Latvijas iedzīvotāji apgalvoja, ka valstij ir jāizveido labi apmaksātas darba vietas, jāsamazina un jāsakārto nodokļi, jāpalielina minimālās algas apmērs, turklāt jāattīsta ekononomika un ražošana. Skaidrs, ka jūnijā neviens no šie noteikumiem netika izpildīts.

Kritisku viedokli par savas ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli izteica 32%, un tikai 12% respondentu norādīja, ka tas ir labs. Viens no iemesliem — ģimenes, kas cerēja uz valsts atbalstu pirmā mājokļa iegādei, tagad būs spiestas maksāt lielākus kredīta procentus. Un tomēr pilsoņi ir noskaņoti optimistiski — 11% uzskata, ka gada laikā viņu ģimenes materiālais stāvoklis pasliktināsies, 32% vērtē, ka tas uzlabosies. Toties par valsts nākotni pilsoņi ir daudz sliktākās domās nekā paši par savējo. 15% aptaujāto uzskata, ka pēc gada ekonomiskā situācija Latvijā uzlabosies, savukārt 21% sagaida, ka tā pasliktināsies.

Ziņu lente
0