Valsts izstrādā "aktīvās novecošanas stratēģiju"

© VictorПожилая женщина на скамейке
Пожилая женщина на скамейке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bezdarba līmenis valstī mazinās, toties pamazām pieaug valsts iedzīvotāju skaits, kas pārkāpuši 50 gadu slieksni, un viņu vidū bezdarbs ir lielākais.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Pēdējā mēneša laikā bezdarbnieku skaits valstī ir samazinājies par 3146 cilvēkiem, vēstīja aģentūra LETA, atsaucoties uz Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sniegto informāciju.

Zemākais reģistrēto bezdarbnieku skaits joprojām atrodams Rīgas reģionā — 5,6%, augstākais – Lattgalē (18,8%). Kurzemē bezdarbs sastādīja 10,8%, Vidzemē — 9,5%, Zemgalē — 8,8%.
Starp Latvijas pulsētām bezdarba līmenis Rīgā sastādīja 5,3%, Valmierā — 6,1%, Jūrmalā — 6,8%, Jelgavā — 7,2%, Ventspilī — 7,4%, Jēkabpilī — 10,8%, Daugavpilī — 11,9%, Liepājā — 12,1%, Rēzeknē — 16,8%. Šie dati ir mazāki nekā pirms mēneša.

Taču ir kāda pilsoņu kategorija, kuru vidū bezdarbs tikai pieaug – tie ir cilvēki vecumā no 50 gadiem. Katrs trešais bezdarbnieks Latvijā pieder pie šīs vecuma grupas, un no 2009. gada bezdarbnieku skaits vecumā no 50 gadiem ir palielinājies par 9,1%. Lielākais bezdarbnieku skaits šajā grupā atrodams Latgalē, un 42% šīs grupas bezdarbnieku ir zems izglītības līmenis. Rīgas domes rīcībā esošie dati liecina, ka sociālā pabalsta vidējais saņēmējs ir 50 gadus veca sieviete.

Darbs starptautiskajā lidostā Rīga - Sputnik Latvija
Bezdarbs liks pavērt durvis migrantiem

Kopš 1990. gada Latvijas iedzīvotāju skaits ir sarucis vairāk kā par 20%, un 40% Latvijas iedzīvotāju vecums pārsniedz 50 gadus, tātad gandrīz puse valsts iedzīvotāju pieder pie riska grupas un jau rīt var zaudēt darbu. Šo faktoru citu starpā ietekmē arī sabiedrībā plaši izplatītie mīti un stereotipi. Valda uzskats, ka gados vecāki cilvēki nevēlas strādāt, nespēj samierināties ar pārmaiņām un atņem darba vietas jauniešiem.

NVA ir iecerējusi cīnīties ar šo vecuma diskrimināciju, tāpēc sadarbībā ar Austrijas, Polijas un Igaunijas sociālo lietu ministrijām izstrādā aktīvās novecošanas stratēģiju. Tās galvenie novirzieni – nodarbinātība, izglītība un sociālā drošība. Programmas ietvaros aģentūra plāno apkopot informāciju par vecākās paaudzes cilvēku spējām, iemaņām un veselības stāvokli, lai nepieciešamības gadījumā izstrādātu individuālus atbalsta plānus uzņēmumu līmenī.

Ziņu lente
0