Igaunijas iedzīvotāji novērtējuši valdības rūpes par viņiem kara un plūdu gadījumā

© Foto : pixabayКонсервы
Консервы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzi Igaunijas iedzīvotāji šonedēļ savās elektroniskajās pastkastītēs atrada Iekšlietu ministrijas vēstuli ar instrukciju par izdzīvošanu krīzes apstākļos. Cilvēku reakcija bija daudzšķautņaina.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Plānots, ka tuvākajā laikā vēstules ar lietderīgiem padomiem – sarūpēt pārtiku, ūdeni un citām lietderīgām lietām, kas palīdzēs pārdzīvot nedēļu ilgu krīzi, saņems 909 270 Igaunijas iedzīvotāju, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Stolitsa.

Вход в склад – в 80-метровом холме - Sputnik Latvija
Jau visam piekrīt: latvieši atbalstījuši bunkuru celtniecības ideju

Savā vēstījumā IeM aicina padomāt, vai mājās ir pietiekami lieli pārtikas, sērkociņu, bateriju, zāļu un citu pirmās nepieciešamības priekšmetu krājumi, taču nekavējoties mierina: "Dzīve Igaunijā ir droša. Taču diemžēl pat drošākajās vietās dažkārt gadās pēkšņas krīzes, kas var ilgt stundām, dienām un pat nedēļām."

Droši vien daudz adresāti atsauca atmiņā faktu, ka tādus krājumus – sāli, sērkociņus, ziepes – cilvēki veidoja bada gados un kara laikā, kad nebija, kur meklēt palīdzību. Nav nekāds brīnums, ka tādas valsts rūpes radījušas iedzīvotāju satraukumu, un vēstule tiek apspriesta sociālajos tīklos.

Dažs labs uzskata, ka tādi ieteikumi nav slikti un instrukcijā atrodama noderīga informācija, citi ir šokēti. "Vai viņiem zināms kaut kas, ko mēs vēl nezinām? Kaut kā baismīgi..." – ziņu par IeM vēstuli komentēja Inna Konovalova grupā "Vajadzīgs padoms" Facebook.

"Tā ir vienkārši cūcība – tā satraukt cilvēkus jau pietiekami smagos laikos, kad valsti satricina visas tās politiskās koalīcijas," – viņai piekrita Sofija Trummala.

Jeļena Dreļeva, rūpīgi izpētījusi instrukcijas, atzīmēja "krīzes paketes" vērā ņemamo cenu. "Iztikas minimums četriem cilvēkiem uz nedēļu (2 pieaugušie 2 bērni) – 158 eiro, bet krīzes pakete – 260. Tātad ikdienas dzīvē vajadzētu pietikt ar 158 eiro, ieskaitot pulciņus, dzīvokli, bērnudārzu un skolu, apģērbu. Toties krīzes apstākļos tikai pārtikai un aptieciņai vien – 260... Interesanta aritmētika," – viņa rakstīja.

Jekaterina Grigorjeva atcerējās, ka vispirms tika ziņots par transportlīdzekļu saraksta sastādīšanu, ko militāra konflikta apstākļos iespējams konfiscēt Aizsardzības spēku vajadzībām, pēc tam parādījās ziņas, ka armijā iesauks invalīdus. "Bet tagad stratēģiskais krājums. Un es daudz ko ņemot pie sirds?" — viņa bija neizpratnē.

Līgatnes padomju laiku bunkurs - Sputnik Latvija
Latvijas Aizsardzības ministrija piedāvā būvēt bunkurus kara gadījumam

"Krievija pie durvīm ar kodolraķeti? — sarkastiski apvaicājās Svetlana Pjatkova. — Vai Maxima vēl ir sāls un sērkociņi?"

Daudzi atzīmēja, ka tik plaša informācijas kampaņa vienkārši biedē un kaitina cilvēkus. Jāpiebilst, ka "antikrīzes instrukcijai" atvēlēta liela summa no ES fondiem, tās sastādīšanā piedalījās eksperti no vairākām ministrijām un valsts iestādēm.

Iepriekš vēstīts, ka ceturtdien, 21. martā Igaunijā publicēts izziņu buklets un tīmekļa vietne trijās valodās, kurā sniegta informācija par darbībām dažādās krīzes situācijās.

Ziņu lente
0