Velti rusofobi priecājās: Eiroparlaments atbalstīja balsstiesību piešķiršanu nepilsoņiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПоздравительная открытка в виде паспорта негражданина Эстонии на карте Европы
Поздравительная открытка в виде паспорта негражданина Эстонии на карте Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirokomisijai jāmotivē ES dalībvalstis atrisināt ilglaicīgo iedzīvotāju problēmu, kurām atņemtas balsstiesības, šāds aicinājums ierakstīts Petīciju komitejas darba ziņojumā, kuru pieņēma Eiroparlaments.

RĪGA, 14. decembris – Sputnik. Eiroparlaments pieņēma Petīciju komitejas darba ziņojumu, kurā ierakstīts aicinājums Eirokomisijai motivēt Latviju un Igauniju piešķirt balsstiesības nepilsoņiem, paziņoja eirodeputāts no Latvijas Andrejs Mamikins.

"Šajā sesijā EP Petīciju komitejas darba rezultātu ziņojumā ar klātesošo deputātu balsu vairākumu tika iekļauts paragrāfs, kurā teikts, ka "Eirokomisijai ir jāmotivē ES dalībvalstis atrisināt ilglaicīgo iedzīvotāju problēmu, kurām atņemtas balsstiesības". Tas ir ne tikai par Sīrijas bēgļiem Vācijā, bet arī par Igaunijas un Latvijas nepilsoņiem. Tagad komisijai ir jāizdara spiediens uz Latvijas valdību, pieprasot piešķirt nepilsoņiem politiskās izvēles tiesības. Un Eirokomisijas kontrole solās būt stingra," uzrakstīja Mamikins savā Facebook lapā.

Atgādināsim, ka petīcija par Latvijā un Igaunijā dzīvojošo lielākoties krievvalodīgo nepilsoņu tiesību aizsardzību, ko parakstīja vairāk nekā 20 tūkstoši šo valstu iedzīvotāji, tika iesniegta Eiroparlamentā 2016. gada 22. jūnijā. Tostarp tika izskatīts jautājums par to, ka nepilsoņiem nav balsstiesību. Pēc gada un desmit mēnešiem izdevies panākt klausīšanas norisi Petīciju komitejā, tās notika 2018. gada 24. aprīlī.

Янис Борданс - Sputnik Latvija
Pilsonību dos, taču nedos naudu: JKP piedāvā Latvijai savu programmu

Klausīšanās sastāvēja no divām daļām, no sākuma uzstājās eksperti, pēc tam notika petīcijas izskatīšana ar eirodeputātu Andreja Mamikina, Miroslava Mitrofanova un Janas Tomas piedalīšanos. Lūgumrakstu pārstāvēja etniskais igauņu rakstnieks Kaurs Kenders.

Petīcijas iniciatori vēlējās paturēt to atklātu, lai Eiroparlaments novestu to līdz EP speciālajai nepilsoņu misijai divās valstīs, kā arī lai parlaments pieņemtu rezolūciju, paskaidroja Andrejs Mamikins. Taču balsojums izgāzās vienas balss trūkuma dēļ.

Taču šajā sesijā EP Petīciju komitejas darba rezultātu ziņojumā tika iekļauts paragrāfs par nepieciešamību atrisināt nepilsoņu balsstiesību problēmu.

Krievijas vēstnieks Jevgenijs Lukjanovs - Sputnik Latvija
Krievijas vēstnieks: Latvija neuzdrošināsies draudzēties ar Krieviju pret NATO un ES gribu

"Mani kolēģi no Igaunijas un Latvijas velti nopriecājās, kad Petīciju komiteja pārtrauca nepilsoņu balsstiesību jautājuma izskatīšanu – tas agri vai vēlu notiek ar jebkuru petīciju. Daudz svarīgāks ir tas, ka komiteja uzzināja par problēmas pastāvēšanu un noformulēja to ziņojuma tekstā, kurš šodien tika pieņemts Strasbūrā. Tagad var pateikt tieši: Eiropas Parlaments aicina Igauniju un Latviju, kā arī citas ES valstis atrast pastāvīgo iedzīvotāju problēmas risinājumu, kuri pagaidām nevar piedalīties vēlēšanās," komentēja EP balsojuma rezultātus Jana Toma sava biroja portālā.

Savukārt Andrejs Mamikins iebilda, ka "labi, ka EP vairs nav Pabrika".

"Kļuvis vieglāk skaidrot, ka tie ir vienkārši meli: ka "Latvijas nepilsoņiem visiem kā vienam ir Krievijas pilsonība un viņi piedalījušies Krimas okupācijā" (citāts no viņa uzstāšanās plenārsēdē pirms gada)," noslēgumā sacīja Mamikins.

Ziņu lente
0