Gribauskaite aicina ASV palīdzēt Baltijas energotīklu aizsardzības nodrošināšanā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasLietuvas prezidente Daļa Gribauskaite
Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas līdere uzskata, ka Baltijas valstu energosistēma varētu tikt pakļauta kiberuzbrukumam vai terorisma draudiem, tādēļ Lietuvai, Norvēģijai un ASV jāpalīdz cits citam nodrošināt reģiona enerģētisko drošību.

RĪGA, 1. oktobris — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite aicināja ASV pastiprināt Baltijas enerģētisko tīklu aizsardzību, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz prezidenta pils preses dienestu.

ANO Ģenerālās asamblejas sēdes ietvaros notika trīspusēja tikšanās starp Lietuvas prezidenti, Norvēģijas premjerministri Ernu Solbergu un ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo.

Elektroenerģijas padeves līnijas balstu montāža Pregoļskas TEC pieslēgumam - Sputnik Latvija
Krievija noslēdz sagatavošanos Baltijas atslēgšanai no BRELL

Tikšanās laikā tika apspriesta sadarbība aizsardzības jomā ar ASV un Norvēģiju un Transatlantiskās drošības draudi. Liela uzmanība tika veltīta nepieciešamībai nodrošināt Baltijas valstu reģionālo aizsardzību.

Enerģētiskās drošības jautājumu apspriešanas ietvaros Gribauskaite aicināja ASV palīdzēt Lietuvas un Norvēģijas neatkarības nostiprināšanā šajā jomā.

"Mūsu valsts pieredze varētu būt lietderīga citām valstīm enerģijas avotu diversifikācijas un enerģētiskās neatkarības nodrošināšanas mērķos. Jānodrošina ne vien enerģijas avotu diversifikācija, bet arī fiziska enerģijas tīklu aizsardzība no iespējamām noplūdēm vai teroristu uzbrukumiem, kā arī pretošanās ātri augošajiem kiberuzbrukumiem, mēģinājumiem izjaukt kritisko enerģētikas infrastruktūru un hibrīdo scenāriju novēršana," paziņoja Lietuvas prezidente.

Baltijas valstis sen tiecas pēc enerģētiskās neatkarības. Jūnija beigās Baltijas valstis, Polija un Eiropas Komisija parakstīja vienošanos par Baltijas energosistēmu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas elektrotīkliem. Līdz 2025. gadam Baltijas valstīm būs līdz galam jāiziet no energoloka BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva).

Электроподстанция - Sputnik Latvija
Lētāko elektroenerģiju Lietuvai pārdod Kaļiņingrada un Baltkrievija

Lietuva jau sākusi sagatavošanos atslēgšanai no Krievijas energosistēmas. Elektroenerģijas padeves sistēmas rekonstrukcija valsts ziemeļaustrumu daļā ilgs četrus gadus un izmaksās 28,9 milj. eiro.

Daudzi eksperti uzskata, ka atslēgšanās no BRELL patiešām sagādās grūtības Baltijas republikām. Pēc tam, kad Lietuva atslēgsies no Krievijas energotīkliem, tai paliks tikai enerģijas piegādes no Polijas un enerģijas savienojums NordBalt, kurš darbojas ar pastāvīgiem traucējumiem.

Turklāt Nacionālā enerģētiskās drošības fonda ģenerāldirektors Konstantīns Smirnovs intervijā Sputnik Lietuva norādīja, ka Baltijas republikas iedzīvotājiem derētu aizdomāties par to, cik lielā mērā palielināsies viņu elektroenerģijas izmaksas.    

Ziņu lente
0