NATO aviācija atjaunojusi lidojumus Igaunijas debesīs

© Фото Eesti KaitsevägiОдин из истребителей JAS-39 Gripen на военном аэродроме Эмари
Один из истребителей  JAS-39 Gripen на военном аэродроме Эмари - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopš 27. augusta Igaunijas iedzīvotāju mieru no jauna iztraucēs NATO iznīcinātāju manevri, kas tika uz laiku pārtraukti pēc incidenta, kura rezultātā iznīcinātāja pilots palaida valsts gaisa telpā kaujas raķeti.

RĪGA, 27. augusts — Sputnik. Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks paziņojis, ka NATO lidmašīnu manevri valsts gaisa telpā nepieciešami valsts drošības apsvērumu dēļ, vēsta Igaunijas AM preses dienests. Viņaprāt, kļūdainais raķetes starts neesot apdraudējis civilo aviācijas satiksmi, informēja Sputnik Igaunija.

Iepriekš vēstīts, ka 7. augustā Spānijas GKS iznīcinātājs nejauši palaida "gaiss-gaiss" klases kaujas raķeti AIM-120 AMRAAM, atrodoties virs Igaunijas dienvidu daļas. Raķetes lidojuma trajektorija, atrašanās vieta un stāvoklis tiks precizēti, bruņotie spēki sāka raķetes meklējumus. Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass nosauca notikušo par "briesmīgu incidentu" un apsprieda situāciju ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Viņš lūdza aliansi nopietnāk izturēties pret šo gadījumu un noskaidrot visas incidenta nianses.

Многоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Jānis Ādamsons: NATO raķetes starts Igaunijas debesīs nebija kļūdains

Igaunijas Aizsardzības spēki uzskata, ka raķetes domājamā kritiena vieta atrodas mazapdzīvotā vietā — Endla dabas rezervātā Igaunijas centrālajā daļā.

Endla ir viens no pieciem Igaunijas valsts rezervātiem. Kopš 1997. gada tas iekļauts "Ramsari sarakstā" (tas nozīmē, ka šai teritorijai ir starptautiska nozīme), bet no 2004. gada — ornitoloģisko un dabas zonu sarakstā Natura. Rezervāta teritorijā atrodas unikāli avoti un ezeri, ligzdo aptuveni 180 sugu putni, mīt 42 sugu zīdītāji un sastopami aptuveni 450 sugu augi.

Igaunijas Aizsardzības spēki pēc rūpīgas apvidus pārmeklēšanas neatrada ne pašu raķeti, ne tās fragmentus, un 17. augustā paziņoja, ka aktīvi meklējumi tiek pārtraukti.

Karavīriem vēl joprojām nav zināms, kas noticis ar raķeti pēc starta – vai tā uzsprāgusi gaisā vai saduroties ar zemi, vai uzsprāgusi pazemē. Igaunijas GKS komandieris pat pieļāva, ka raķete atrodas zemes dzīlēs un nav uzsprāgusi.

Ziņu lente
0