Krievijas ĀM: Lietuvā sākusies īsta vajāšana par atšķirīgu viedokli

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasОфициальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова
Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova pauda cerību, ka "raganu medībām" Baltijas valstī pievērsīs uzmanību vispasaules sabiedrība un starptautiskās organizācijas.

RĪGA, 4. augusts – Sputnik. Skandāls ap Klaipēdas pilsētas padomes deputātu Vjačeslavu Titovu, kurš apšaubījis "mežabrāļu" komandiera Ādola Ramanauska (Vanaga) "varoņdarbus" liecina par to, ka Lietuvas valdība cenšas izkropļot vēsturisko patiesību, norādīja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova, vēsta Sputnik Lietuva.

Государственный флаг Литвы - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Viņš ir labs, viņš cīnījās pret krieviem": Lietuva aizstāv pareizo slepkavu

Jūlija beigās Titovs nolēma izpētīt lietuviešu "partizāna" biogrāfiju, kuram veltīto memoriālo plāksni mērijā ierosināts uzstādīt uz pedagoģiskās universitātes ēkas. Deputāts noskaidroja: padomju tiesas slēdziens liecina, ka Ramanausks, ko Lietuva uzskata par "nacionālo varoni", iespējams, līdzvainīgs astoņu tūkstošu civiliedzīvotāju nāvē. Taču pilsētas mērijas locekļi kategoriski atteicās pat apspriest situāciju, nevis pieņēma lēmumu vismaz izskatīt Titova iesniegtos faktus.

Klaipēdas apgabala prokuratūra sākusi pirmstiesas izmeklēšanu pret Titovu saskaņā ar krimināllikuma pantu par mirušas personas piemiņas aizskārumu, Klaipedas mērs Vitauts Grubuļausks un viņa kolēģi iniciējuši impīčmenta procedūru pret nevēlamo deputātu. Ceturtdien noskaidrojās, ka Titova dzīvoklī, ofisā un automašīnā veiktas kratīšanas. Tiesībsargi izņēmuši dokumentus, datorus, zibatmiņas un tālruni.

"Piemēram, Lietuvā tika iemūžināta "mežabrāļu" bandītiskās pagrīdes līdera Ramanauska (Vanaga) piemiņa. "Mežabrāļu" – tas ir īsts bandītisks formējums – vadoņa personība ir labi zināma. Runa ir par īstu noziedznieku, kura rokaspuiši kara gados aktīvi palīdzēja nacistiem un vainojami par tūkstošiem civiliedzīvotāju bojāeju Lietuvas teritorijā. Tomēr ar Lietuvas Seima lēmumu šis gads izsludināts par Ramanauska (Vanaga) gadu. Klaipēdas pilsētas padome ierosināja uzstādīt pie Klaipēdas universitātes ēkas viņam veltītu memoriālu plāksni. Plānots svinīgi pārapbedīt nesen atrastās tā saucamā "varoņa" mirstīgās atliekas," – uzsvēra Zaharova.

Viņa atzīmēja, ka sākusies īsta Vjačeslava Titova vajāšana, kad politiķis nolēmis iebilst pret odiozās personas piemiņas iemūžināšanu.

Herberts Cukurs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Herberts Cukurs: gļēvulis un bende ar lidotāja uzplečiem

"Kas tas ir par demokrātijas triumfu mūsdienu Eiropas valstī? Mēs ceram, ka politika, kas paredz stingri apspiest jebkādas citādas domāšanas izpausmes un drīzāk atgādina "raganu medību" reinkarnāciju, saņems vispasaules sabiedrības un attiecīgo starptautisko organizāciju adekvātu vērtējumu," – uzsvēra ĀM pārstāve.

Lietuvā par "partizāniem" uzskata arī "mežabrāļus" – nacionālistiski noskaņotas bruņotas vienības, kas darbojās valsts teritorijā XX gs. 40.-50. gados. Otrā pasaules kara laikā daudzi padomju varas pretinieki nostājās fašistiskās Vācijas pusēs. "Mežabrāļi" ir daudzu mierīgo iedzīvotāju un padomju partijas darbinieku slepkavību līdzdalībnieki.

Piedalīties akcijā Vjačeslava Titova atbalstam iespējams ar heštega #freeTitov palīdzību sociālajos tīklos.

Ziņu lente
0