Latvijā

Latvijā atceltas degvielas biopiedevas, tomēr cenas var pat pieaugt

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Pāriet pie mediju bankasРабота автозаправочной станции "Лукойл"
Работа автозаправочной станции Лукойл - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pūlēs savaldīt benzīna un dīzeļdegvielas cenu straujo pieaugumu, valdība lēmusi atcelt biopiedevas. Eksperti apšauba, vai lēmums palīdzēs koriģēt degvielas cenas.
RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Degvielas cenas Latvijā stabili pieaug – patlaban gandrīz visās DUS gan benzīns, gan dīzeļdegviela maksā jau vairāk nekā 2 eiro par litru, dažviet redzēti 2,14 eiro un vairāk. Degvielas cenu pieaugums ietekmē visu preču un pakalpojumu cenas – uzņēmēji spiesti iekļaut cenās augošos transporta izdevumus.
Pēc Ministru kabineta sēdes ekonomikas ministre Ilze Indriksone paziņoja, ka valdība apstiprinājusi resora sagatavoto plānu, prot, atļaut degvielas mazumtirgotājiem brīvprātīgi izlemt, vai vajag pievienot degvielai biopiedevas. Shēma ir gluži kā ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti – ar "zaļās ekonomikas" karogu naftas produktiem pievieno augu valsts izcelsmes degvielu. Rezultātā gan degvielas kvalitāte ir sliktāka, gan cena augstāka. Taču viss ir ekoloģiski, bet izdevumus apmaksā patērētājs.
Терминал для безналичной оплаты - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2022
Latvijā
Inflācija maijā Latvijā pieaugusi līdz 16,9%
Ministre atgācijāja, ka jau martā EM darba grupas sēdē ierosināts pārskatīt degvielas PVN un akcīzes likmes, taču partneri valdības koalīcijā ierosinājumu noraidīja. Valdība nav gatava atteikties no ienākumiem, ko budžetā nes dārgās degvielas tirdzniecība. Tāpēc izvēlējās trešo problēmas variantu: atļaut pārdot tīru degvielu bez biopiedevām.
No šī gada 1. jūlija līdz 2023. gada beigām degvielas biopiedevas nav obligātas. EM prognozē, ka rezultātā izdosies samazināt degvielas cenu, vai vismaz tā neaugs tik ātri. Eksperti prognozē, ka, atceļot bioetanola piedevu, degvielas cenu var samazināt par 10-14 eirocentiem. Turklāt tā būs tīrāka – auto īpašniekiem arī tas ir svarīgi.
Tomēr virkne nozares pārstāvju jau norāda, ka EM ierosinātais pasākums nebūs efektīvs – cenas nekritīsies. Biodegvielas un bioenerģētikas acociācijas pārstāvji ir pārliecinati: obligāto degvielas piedevu atcelšana liks augt pieprasījumam, tātad augs cenas. Turklāt daudziem pārdevējiem noslēgti ilgtermiņa līgumi par degvielas iegādi ar biopiedevām.
Заместитель председателя Совета безопасности РФ Д. Медведев выступил на пленарном заседании форума Открытые инновации - 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 07.06.2022
Politika
Briesmīgā sestā pakotne – pasaules revolūcijas ugunsgrēks ekonomikā
Latvijas Ārvalstu investoru padomes pārstāve Dace Cīrule arī uzskata, ka cenas nekritīsies. Piegādes līgumi noslēgti jau pērn, tātad, ja arī pārdevēji atteiksies no bioetanola, viņi būs spiesti maksāt soda sankcijas piegādātājiem.
DUS tīkla "Virši" valdes priekšsēdētājs Jānis Vība atzīmēja, ka biokomponenta piejaukums dīzeļdegvielā sastāda 7%. patlaban naftas produktu cenas ir daudz augstākas, nekā pērnā gada beigās, kad tika noslēgti šī gada līgumi, tātad trūkstošos 7% nāksies aizvietot par augstākām cenām. Tas nozīmē, ka galu galā degviela bez biopiedevām var kļūt vēl dārgāka nekā tagad.
Šķiet, pat Ekonomikas ministrijas pārstāvjiem ir skaidrs, ka piedāvātais risinājums neļaus ilgstošā perspektīvā samazināt degvielas cenas. Tas būtu iespējams, samazinot daļu nodokļu – PVN vai akcīzi, bet tagad tas vairāk atgādina iedzīvotāju un uzņēmēju atbalsta imitāciju apstākļos, kādos valsts nonākusi, atbalstot pret Krieviju vērstās sankcijas.
Грабитель  - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2022
Latvijā
Rudenī vajag gatavoties noziedzībai un protestiem. Raksta latviešu mediji
Ziņu lente
0