Pasaulē

Cenas aug, labības nepietiek? Kas notiek kviešu tirgū

© Sputnik / Sergey MelkonovРоссийское зерно выгружается из вагонов на терминале в порту Лиепаи
Российское зерно выгружается из вагонов на терминале в порту Лиепаи - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata, ka analītiķi ES un ASV noklusē virkni faktu un izkropļo reālo stāvokli.
RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik, Sergejs Ļeskovs. ANO nākusi klajā ar kviešu ražošanas un patēriņa prognozi 2022.-2023. gadam. Situācija izskatās visnotaļ apokaliptiska. Sputnik noskaidroja, kāda ir situācija pārtikas drošības jomā pēcpadomju teritorijās.

Kvieši ir, taču pasauli biedē ar badu

"Ņemot vērā FAO (ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija) provizoriskās prognozes, 2022./23. gada sezinā kviešu apjoms pasaulē nebūs pietiekams gaidāmā patēriņa nodrošināšanai."
Sausajam citātam no ANO biļetena ir gaužām konkrēts zemteksts. Maizītes visiem nepietiks. Dažām Āfrikas, Āzijas, Latīņamerikas valstīm draud īsts bads graudu un miltu trūkuma dēļ, uzskata starptautiskās analītiskās kompānijas "Gro Intelligence" ģenerāldirektore Sāra Menkere.
Уборка пшеницы в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2022
Viedoklis
Graudu nestabilitāte: kā bads gūst pārsvaru pār globālajiem politiskajiem jautājumiem
"Kviešu krājumu pasaulē atlicis 10 nedēļām, 400 miljoni cilvēku atrodas pārtikas risku zonā," – šo iespējamā globālā bada sākuma termiņu Menkere nosauca jau maija beigās, ANO Drošības padomes sēdē.
It kā au formulējumi patiešām ir viens trakāks par otru. Tomēr eksperti uzskata, ka analītiķi ES un ASV noklusē virkni faktu un izkropļo reālo stāvokli. Izrādās, labība eksportētāju noliktavās pasaulē ir, tikai to ne vienmēr var nogādāt patērētājam.
Piemēram, saskaņā ar FAO datiem, 2021./22. gada lauksaimniecības sezonā kviešu apjoms pasaules tirgū sasniedza 776,7 miljonus tonnu (patēriņam veidojot 771,1 miljonu tonnu).
2022./23.gg. prognozē šie rādītāji ir mazāki, tomēr kviešu deficīts arī nav vērojams: ražošanas apjoms sasniedz 770,8 milj. tonnu, patēriņš – 768,6 milj. tonnu.
Arī vispasaules tirdzniecības apjomi šajā periodā ir apmēram salīdzināmi: atbilstoši – 192,1 milj. tonnu un 188,9 milj. tonnu. "Starpība ir, taču tā nebūt nav tik kritiska, kā to ataino Eiropas politiķi," uzskata Krievijas Graudu savienības Analītikas departamenta direktore Jeļena Tjurina.
Заместитель председателя Совета безопасности РФ Д. Медведев выступил на пленарном заседании форума Открытые инновации - 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 23.05.2022
Krievijā
Dmitrijs Medvedevs: Krievija nepiegādās produktus, nodarot sev kaitējumu
"Kvieši nekur nav pazuduši. To ražošana turpinās ierastajā apjomā. Taču tas, ka pandēmijas ierobežojumu, bet tagad – arī pret Krieviju vērsto sankciju dēļ sarautas loģistikas ķēdītes, - tas ir fakts. Piemēram, šodien nav iespējams nogādāt Krievijas kviešus pa jūru uz Āfrikas valstīm, mūsu kuģiem slēgta virkne ostu Eiropā," sarunā ar Sputnik pastāstīja Jeļena Tjurina.

Galvenie piegādātāji – Krievija un Kazahstāna

Saskaņā ar ASV Lauksaimniecības ministrijas (USDA) datiem, Krievija 2021. gadā ieņēma pirmo vietu pasaulē kviešu ražošanas (76 milj. tonnu) un eksporta (32,9 milj. tonnu) ziņā. No tiem vairāk nekā 3 milj. tonnu nosūtīti pārdošanai uz tuvējām ārvalstīm. Lielākais Krievijas kviešu importētājs ir Kazahstāna. 2021. gadā republika iepirka Krievijā 1,2 miljonus tonnu graudu.
"Cik zinu, mums nav grūtību ar graudu piegādēm uz citām bijušajām PSRS republikām. Mēs visi esam kaimiņi, ar sauszemes robežam, vilcieni ar graudiem nekavēti nonāk pie pircēja," Sputnik pastāstīja Kazahstānas Graudu pārstrādātāju savienības pārstāvis Jevgēņijs Karabanovs.
Kazahstāna arī pati ir liels kviešu ražotājs. Saskaņā ar valsts Graudu pārstrādātāju savienības datiem, 2021. gadā republika saražoja 13,5 miljonus tonnu kviešu, - tā ne tikai nodrošināja iekšzemes tirgu ar stratēģisko preci, bet arī sekmīgi pārdeva pārpalikušo citām valstīm. šogad Kazahstānas lauksaimnieki plāno eksportēt 6,5 miljonus tonnu kviešu.
Работник меняет цены на топливо на табло на заправочной станции в Милане - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2022
Pasaulē
Mediji: lētu produktu un degvielas Eiropas Savienībā vairs nebūs
"Mūsu galvenie pircēji ir Uzbekistāna, Kirgizstāna, Turkmenistāna, Irāna. Uz šīm valstīm tiek eksportēti līdz 85% mūsu kviešu. Augstas kvalitātes graudus pārdodam ES un Turcijai. Piemēram, Itālija ik gadus iepērk pie mums līdz 200 tūkstošus tonnu cieto šķirņu. Bet Turcija pērk mīkstos, miltu šķirnes," stāstīja Karabanovs.
Neviennozīmīga situācija veidojas Gruzijā. Tās Kviešu un miltu ražotāju asociācijas direktors Levans Silagava pastāstīja, ka "jau vairākus mēnešus kviešu ievešana valstī zaudējusi jēgu". Pēc viņa vārdiem, valstī graudu gandrīz vairs nav.
Silagava to skaidro ar to, ka pērn Krievija ieviesusi kviešu eksporta mainīgās nodevas (tās apjoms ir atkarigs no graudu cenas starptautiskajā biržā). Taču Gruzija vairākkārt palielinājusi miltu importu no Krievijas, kas vispār nav aplikti ar nodevu.
"Starpība ir ļoti liela. Vairākus mēnešus milti agresīvi ienāk un aizstāj kviešus," uzsvēra Silagava.
Taču tas neietekmēs maizes cenas Gruzijā, uzskata ekonomikas un stabilas attīstības ministrs Levans Davitašvili.
Российское зерно в Лиепайском порту - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Latvijā
Latvijā maizes pietiks, ja rudenī kāds to nenopirks
"Milti ir. No pārtikas drošības viedokļa problēmu nav. Mūsu acīs galvenā ir maizes pieejamība iedzīvotājiem, kā arī pēc iespējas zemākas cenas," teica Davitašvili.

Pēc kviešiem strauji augušas maizes cenas

Toties Uzbekistānas pilsoņi burtiski nekavējoties sajuta labības cenu straujo pieaugumu pasaules tirgū. Maija vidū kviešu cena pārspēja rekordus un pārsniedza 400 dolārus par tonnu (2021. gadā – 250 dolāri). Pēc tam Taškentā strauji sadārdzinājās maize. Cenas pieauga uzreiz par 75%.
Uzbekistānas Finanšu ministrijas pārstāvis Tulkins Mirzajevs uzskata, ka tā ir īslaicīga parādība, ko izraisījusi krīze starp Ukrainu un Krieviju, kā arī saistīta ar importējamo miltu augsto cenu.
"Tomēr Uzbekistānai ir pietiekamas pārtikas rezerves. Finanšu ministrija plāno stabilizēt cenas, ievedot tirgū papildus 50 tūkstošus tonnu vietējo miltu," pastāstīja Mirzajevs.
Līdzīga situācija veidojas arī Tadžikistānā. Salīdzinājumā ar 2022. gada sākumu, maizes klaipa cena augusi apmēram par 50%. Augušas plāceņu cenas, vidēji divkārt. Pircēji pamanījuši vēl vienu tendenci: pārdevēji sākuši samazināt preces svaru, vidēji – par ceturto daļu, lai saglabātu maizes izstrādājumu agrāko cenu.
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2022
Latvijā
Veikalu plaukti nestāvēs tukši, iztukšosies pircēju kabatas: eksperte par deficītu

Ukrainas faktors

Ukraina, tāpat kā Krievija, vēl aizvien ir viena no lielākajām graudu ražotājām pasaulē. 2022. gada sākumā Krievijas un Ukrainas eksports nodrošināja apmēram 30% visa pasaules kviešu tirgus. Taču, kad elevatoros un juras ostās "iestrēga" bēdīgi slavenie 20 miljoni kviešu, Rietumu politiķi nekavējoties uzvēla Krievijai vainu par "gaidāmo badu pasaulē".
Tomēr eksperti nepārspīlē šo apjomu nozīmi pasaules tirgū. Pie tam kviešu Ukrainā jau ir daudz mazāk, uzskata Krievijas Graudu savienības eksperti: daļa izvesta uz Eiropu pa dzelzceļu, daļa – ar autotransportu. Krievijas pastāvīgais pārstāvis ANO Vasilijs Ņebenzja pieļāva – "bruņojuma apmaksai".
"Mūsu Rietumu kolēģi, arī paši ukraiņi pūlas padarīt šo situāciju par jautru katastrofu, lai arī Ukrainas graudu daļa, par kuru ir runa, nesasniedz ne 1% no visas pasaules kviešu un citas labības ražošanas apjoma," paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, tiekoties ar Turcijas ĀM vadītāju Mevļutu Čavušoglu.
Капитолий во время подготовки к инаугурации в Вашингтоне  - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Pasaulē
"The Guardian": Rietumi iekļuvuši pašu sankciju lamatās
Protams, būtu pārsteidzīgi izsvītrot Ukrainas ražoto kviešu apjomu. Krievijas Graudu savienība prognozēja, ka nākamajā lauksaimniecības sezonā Ukrainas kviešu eksports saruks no 22 līdz 10 miljoniem tonnu, tātad importētājiem, kuru vidū ir arī tuvējās ārvalstis (Gruzija, Azerbaidžāna, Kazahstāna) nāksies kompensēt zaudētos apjomus uz citu piegādātāju rēķina.
Tomēr nesen intervijā telekanālam "Rossija 1" Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievija nākamgad ir gatava palielināt kviešu eksportu pasaules tirgū no 37 līdz 50 miljoniem tonnu. Pamats tam ir. Krievijas graudu forumā lauksaimniecības ministrs Dmitrijs Patruševs paziņoja, ka šogad sagaidāma rekordam tuva raža (tas tika uzstādīts 2017. gadā, kad ievāca 86 miljonus tonnu kviešu). Analītiskā kompānija "Sovekon" palielinājusi kviešu ražas prognozi 2022. gadam par 1,2 milj. tonnu – līdz 88,6 miljoniem, ņemot vērā ziemāju kultūru teicamo stāvokli un vasarāju platību pieaugumu.
Tiesa, nav gan zināms, vai pircēji maz saņems šos kviešus – pagaidām neviens nedomā atcelt pret Krieviju vērstās sankcijas, kas iesaldējušas lielāko daļu jūras pārvadājumu.
Ziņu lente
0