Latvijā

Latvija tomēr nolēmusi ierobežot bīstamā glifosāta pielietojumu

Овощи - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Glifosāts ir populārākais herbicīds pasaulē. Ik gadus tā ražošanas apjomi sasniedz apmēram 800 tūkstošus tonnu, un viss šis apjoms nonāk augsnē. Pie tam glifosāta popularitāte nebūt nepadara to veselībai nekaitīgu.
RĪGA, 4. jūnijs – Sputnik. Valsts augu aizsardzības dienests lēmis liegt glifosāta pielietojumu bērnudārzu, slimnīcu un skolu apkaimē. Tāpat glifosātu saturošus augu aizsardzības līdzekļus nedrīkst lietot uz necaurlaidīgām virsmām ar augstu noteces risku, piemēram, bruģa vai asfalta.
Tos arī vairs nedrīkst lietot pirms ražas novākšanas graudaugu, rapša, pupu un zirņu sējumos.
Центральный рынок - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2019
Mīts par herbicīdu nekaitību ir sagrauts. Zinātnieki iesaka pieņemt stingras normas
Lietotājiem – dārzkopjiem un lauksaimniekiem noteikti jāpievērš uzmanība marķējumā minētajām papildu aizsargjoslām, kas jāievēro līdz blakus laukam vai lauku saimniecībai neizmantojamai zemei.
Glifosāts ir populārākais herbicīds pasaulē. Ik gadus tā ražošanas apjomi sasniedz apmēram 800 tūkstošus tonnu, un viss šis apjoms nonāk augsnē. Pie tam glifosāta popularitāte nebūt nepadara to veselībai nekaitīgu. Pasaules veselības organizācija jau vairākkārt brīdinājusi, ka šis herbicīds ir kancerogēns un uzkrājas organisma audos. Sasniedzot noteiktu koncentrāciju, tas sāk radīt izmaiņas šūnās un audos. Glifosāts tās nogalina vai liek patoloģiski un neatgriezeniski mainīties, veidojot audzējus.
Участники акции в Берлине против американского концерна Monsanto — компании, которая производит трансгенные семена растений. - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2018
Viens slims amerikānis var "apglabāt" agroķīmijas monstru Monsanto
Glifosātu saista ar neauglības rašanos, ar cilvēka un dzīvnieku embrija attīstības traucējumiem. Pat liellopiem, ko zinātnieki novēroja, izmantojot ar glifosāta pielietojumu audzētu barību, fiksēta negatīva vairošanās spējas attīstība.
Glifosāta ražotājs ir korporācija "Monsanto" (ASV). Pret to jau vairākkārt vērstas tiesas prasības, korporācija saskaņā ar tiesas spriedumiem izmaksājusi kompensācijas cilvēkiem, kuri cietuši korporācijas produkcijas ietekmē un tās rezultātā saskārušies ar veselības traucējumiem.
Весенние полевые работы на полях - Sputnik Latvija, 1920, 24.11.2019
Par cilvēkiem un vardēm: ko apdraud glifosāts
Ziņu lente
0