Pasaulē

"Visiem izdalīja granātas": kā sākās uzbrukums Donbasā

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasУничтоженный танк ВСУ, стоящий около жилых домов в Волновахе
Уничтоженный танк ВСУ, стоящий около жилых домов в Волновахе - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispārēja laupīšana, regulāras apšaudes ar kasešu bumbām, bruņoti kriminālnoziedznieki – situācija Izjumā, Harkovas apgabalā, ir ārkārtīgi saspringta.
Cīņas turpinājās gandrīz mēnesi. Daudzi pilsētnieki nolēma palikt. Par to, kā viņi pūlas sakārtot dzīvi, reportāžā RIA Novosti pastāstīja Viktors Zvancevs.

"Apšaudes notiek pēc grafika"

Pilsētas centrā brīnumainā kārtā saglabājusies sievietes skulptūra. Aiz tās – sašauta autoosta: uzgaidāmā zāle nodegusi, plašo stāvvietu klāj stikla un akmeņu šķembas. Līdzās – nesen atjaunotais tilts pār Ziemeļdoņecu. Martā atkāpjoties to uzspridzināja Ukrainas karavīri.
© Sputnik / Виктор Званцев

Netālu no centra

Netālu no centra - Sputnik Latvija
1/2

Netālu no centra

© Sputnik / Виктор Званцев

Izjumas autoosta

Izjumas autoosta - Sputnik Latvija
2/2

Izjumas autoosta

1/2

Netālu no centra

2/2

Izjumas autoosta

Komandanta stunda sākas pulksten septiņos, tomēr nedaudzi cilvēki no ielām pazūd vēl agrāk – ap četriem. Vietējie jau apguvuši ukraiņu artilērijas "darba grafiku" un šajā laikā sēž patvertnēs vai pagalmos, netālu no pagrabiem. Durvis ciet neslēdz – tas var maksāt dzīvību.
"Apšaudes parasti sākas agri no rīta, - stāsta vietējā iedzīvotāja Irina. – Pēc tam šāviņi lido deviņos, četros un pusnaktī. Bieži tēmē turp, kur pulcējas cilvēki. Piemēram, pa tirgu pie Debessbraukšanas baznīcas – ar "kasetēm", turklāt teju vai katru dienu. Vakar tur šķemba nogalināja sievieti, vairāki cilvēki ievainoti."
© Sputnik / Виктор Званцев Izjumas pagalmi
Дворы Изюма - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2022
Izjumas pagalmi
Ukrainas artilērija stāv apmēram 10-15 kilometru attālumā no pilsētas. Pārsvarā apsāuda pilsētas infrastruktūras objektus. Sobornajā ielā, kur ar grūtībām padeva ūdeni un elektrību, nesen pēc divām zalvēm atkal valda tumsa.

Stihiska "kopmītne"

Cīņas te sākās februāra beigās. Vietējie stāsta, ka pilsētas administrācijas ierēdņi steigšus pameta pilsētu. Mērs, aizbēdzis uz Ukrainu, paziņoja, ka 80 procenti cilvēku evakuēti, un piebilda: Izjumā palikuši "vieni separātisti".
"No četrdesmit tūkstošiem tobrīd pilsētā bija vismaz puse, - paskaidroja Dmitrijs. – Evakuāciju neorganizēja, bet privātie pārvadātāji drausmīgi uzskrūvēja cenas. Labi, ka mēs zinājām: pamestajā remontrūpnīcā ir bumbu patvertne."
Turp viņš pārvācās kopā ar sievu un četriem bērniem.
Mariupoles centrs   - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2022
Viedoklis
"Salauzti likteņi": kā Mariupolē atgriežas mierīga dzīve
Drīz vien patvertnē bija jau apmēram divi tūkstoši cilvēku. Dmitriju ievēlēja komendanta statusā, viņa sievai uzticēja produktu izdalīšanu. Atradās ārste, viņa palīdzēja slimajiem un ievainotajiem. Savāca nelielu aptieciņu, atsevišķā telpā iekārtoja lazareti.
Gultas iekārtoja no rekvīzīta priekšmetiem un paklājiem – sanesa no kultūras nama un sporta zāles. Uz tām saguldīja bērnus un sirmgalvjus. Pārējie gulēja sēdus un pēc kārtas.
Pirmo mēnesi ēdamo gatavoja uz ugunskura. "Apšaudes laikā puiši slēpās tur, aiz tās caurules un turpināja vārīt zupu, griķus vai makaronus, - improvizēto virtuvi rāda Dmitrija dzīvesbiedre Jeļena. – Savu porciju brokastīs, pusdienās un vakariņās dabūja visi līdz pēdējam."
Tiklīdz ukraiņu karavīrus padzina ārpus pilsētas, vietējie atstiepa vairākus gāzes balonus un mazu plītiņu. Tagad virtuvi iekartoja jau zem jumta.

Viena ģimene

Tagad bumbu patvertnē nakšņo apmēram 300 cilvēki. Pārējie atgriezušies pussagrautajās mājās vai evakuējušies.
© Sputnik / Виктор Званцев

Ieeja bumbu patvertnē

Ieeja bumbu patvertnē - Sputnik Latvija
1/3

Ieeja bumbu patvertnē

© Sputnik / Виктор Званцев

Mazgātne pie patvertnes

Mazgātne pie patvertnes - Sputnik Latvija
2/3

Mazgātne pie patvertnes

© Sputnik / Виктор Званцев

Bērnu zīmējumi uz sienām

Bērnu zīmējumi uz sienām - Sputnik Latvija
3/3

Bērnu zīmējumi uz sienām

1/3

Ieeja bumbu patvertnē

2/3

Mazgātne pie patvertnes

3/3

Bērnu zīmējumi uz sienām

Bija arī zaudējumi. Apšaudē ar kasešu šāviņiem divas meitenes nepaspēja aizskriet līdz pagrabam un guva smagus ievainojumus. Medikamentu trūka, uz slimnīcu nogādāt nevarēja. Diemžēl viņas glābt neizdevās.
© Sputnik / Виктор Званцев

Ambulances telpa bunkurā

Ambulances telpa bunkurā - Sputnik Latvija
1/3

Ambulances telpa bunkurā

© Sputnik / Виктор Званцев

Virtuve bumbu patvertnē

Virtuve bumbu patvertnē - Sputnik Latvija
2/3

Virtuve bumbu patvertnē

© Sputnik / Виктор Званцев

Bumbu patvertnē

Bumbu patvertnē - Sputnik Latvija
3/3

Bumbu patvertnē

1/3

Ambulances telpa bunkurā

2/3

Virtuve bumbu patvertnē

3/3

Bumbu patvertnē

"Ukraiņi mūs ne tikai vienkārši pameta, - uzskata komendants. – Pirmo humāno palīdzību, pārsvarā – apģērbu un segas, saņēmām apmēram marta vidū, kad ienāca Krievijas armija. Ar produktiem vēl aizvien ir problēmas, taču karavīri atdod pat savas devas. Katru dienu no tirgus ved svaigu pienu, gaļu, sieru. Bērniem pērk saldumus un augļus."
© Sputnik / Виктор ЗванцевTagad patvertnē dzīvo apmēram 300 cilvēki
Сейчас в бомбоубежище живут около 300 человек - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2022
Tagad patvertnē dzīvo apmēram 300 cilvēki

Izjuma "aizstāvji"

Laupīšana bija drausmīga. Kijevas režīms taču izdalīja automātus, granātas, spridzekļus visiem, kas gribēja.
"Tā KAMaza kravas kastē teritoriālā aizsardzība jau 3. martā atstāja 400 kilogramus spridzekļa "Zmei Gorinič" ("pārnēsājams atmīnēšanas lādiņš" – red.), - stāsta zemessargs Hels. – Detonators – telefons zem vadiem. Iedarbojās, taču inženieru pieredzes trūkuma dēļ īssavienojums pie sprādziena nenoveda."
© Sputnik / Виктор ЗванцевNominēta kravas mašīna
Заминированный камаз  - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2022
Nominēta kravas mašīna
Ja būtu detonējis, no kaimiņmājām nekas nebūtu palicis. Tikai mīnētājus, spriežot pēc visa, tas vispār neuztrauca."
"Uz kara komisariātu pēc bezmaksas ieročiem gāja visi, kam nebija slinkums: tiesāti, narkomāni, alkoholiķi – atcerējās Aleksandrs, Sobornaja ielas iedzīvotājs. – Pēc tam viņi lauzās iekšā mājās, pieprasīja ēdamo, pievāca vērtīgākās lietas, naudu, aplaupīja veikalus un spridzināja bankomātus."
"Es pati zinu vairākus dzērājus, kuri saņēma automātus, - piebilda viņa kaimiņiene Oļesja. – No viņiem nebija nekādas jēgas, vienas problēmas."
© SputnikIzkārtne pie Izjumas Harkovas apgabalā
Вывеска въезде в город Изюм Харьковской области - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2022
Izkārtne pie Izjumas Harkovas apgabalā
Krievijas karavīri atzīmēja: neviens no teritoriālās aizsardzības viņiem pretī nestājās. Viņi vai nu bēga, vai slēpa ieročus un izlikās par civilajiem.
Tagad valda bažas, ka izsniegtos ieročus viņi mēģinās izmantot savtīgiem mērķiem. Tomēr pilsētā jau strādā Krievijas specdienesti – situācija pakāpeniski normalizējas.
Ziņu lente
0