Latvijā

Totāla kontrole. Par "like" sociālajā tīklā pie ģimenes ieradušies policisti

© Sputnik / Natalia SeliverstovaСтраница социальной сети "Одноклассники" на экранах смартфона и ноутбук
Страница социальной сети Одноклассники на экранах смартфона и ноутбук - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspilniece Tatjana ir šokēta līdz sirds dziļumiem: mājās iebrukuši policisti, filmējuši video un viņu ar vīru nosaukuši par agresoriem. Tas viss - par "like" nosacīti prokrieviskām publikācijām sociālajā tīklā.
RĪGA, 24. maijs — Sputnik, Aleksejs Stefanovs. Pirmo reizi Latvijā sākusies cilvēku vajāšana ne tikai par savām publikācijām, bet pat par viedokļa paušanu par svešu publikāciju ar emodzi palīdzību. Sieviete gan nav nobijusies: viņa atteicās parakstīt dokumentus, ko viņai pabāza kārtības sargi un faktiski patrieca viņus.
Tagad sieviete plāno sūdzēties par policijas darbinieku darbībām. Tiesa, nav gan gaidāms, ka tas apturēs Latvijas specdienestus.
Министр иностранных дел Латвии Эдгар Ринкевич - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2022
Viedoklis
Latvijas ĀM cīnās ar starptautiskajām tiesībām

Policisti ierakstījuši video un likuši parakstīt dokumentus

"Mans vīrs iegāja manā lapā "Odnoklassniki" un sāka likt "laikus". Video ierakstam, kurā meitene dejo ar Krievijas karogu Berlīnē 9. maijā, bet ukraiņi viņu apsvilpa. Fotogrāfijām, - vienā Žirinovskis citē Zeļenski, citā – aktīvisti aicina 9. maijā sapulcēties Venstpilī, trešajā – Krievija atslēdz Somijai gāzi. Tur bija tikai "laiki", viņš neuzrakstīja nevienu komentāru. Taču pēc kāda laika man pazvanīja no policijas," ventspilniece Tatjana pastāstīja Sputnik Latvija korespondentam.
Sievieti pārsteidza zvanītāja uzstājība, fakts, ka viņš nestādījās priekšā un nesāka runāt krieviski, lai arī Tatjana palūdza. Viņa atcerējās, ka satraukusies, baidījusies palaist garām kaut ko svarīgu un atbildēt nepareizi. Tā vietā vīrietis latviski sācis apsūdzēt Tatjanu un viņas vīru par to, ka viņi atbalstot "Krievijas agresiju pret Ukrainu" un pieprasīja nosaukt mājas adresi. Panācis savu, viņš nolika klausuli.
"Dienu vēlāk pie durvīm piezvanīja policisti. Mēs atvērām, darbinieki atkal nestādījās priekšā, bez ceremonijām ienāca dzīvoklī un sāka rādīt izdrukātas kopijas no "Odnoklassniku" lapas ar mūsu "laikiem", pārmest, ka mēs atbalstām Krieviju. Pēc tam pabāza kaut kādus papīrus, kur bija teikts, ka mūs brīdina: Latvijā aizliegts just līdzi agresorvalstij," turpināja Tatjana.
10 мая у мемориального комплекса Памятник воинам Советской Армии - освободителям Советской Латвии и Риги от немецко-фашистских захватчиков в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 17.05.2022
Krievijā
Bez padomju karavīriem Latvijas nebūtu: KLDP vērsās pie "latviešu tumsoņiem"
Policistu izteikumi viņu samulsināja. Pēc tam viņa pamanīja, ka policisti piedevām katru soli ieraksta videokamerā, kas piestiprināta pie viena policista krūtim. Video ierakstam privātā dzīvoklī viņa nav piekritusi.
"Neviens mūs nebrīdināja par video ierakstu, bet kad pamanījām kameru un palūdzām to izslēgt, viņi pat nereaģēja. Es pajautāju: "Uz kāda pamata jūs filmējat?" Bet viņi atbildes vietā sāka smaidīt un turpināja filmēt. Mani tas aizkaitināja, un es sāku ar policistiem runāt paaugstinātā tonī. Atbildei man paziņoja, ka es ne tikai atbalstu agresoru, bet arī izturos agresīvi. Pēc tam es parādīju policistiem uz durvīm, neko neparakstīju, un viņi aizgāja," sieviete bija sašutusi.
Pēc incidenta Tatjana ar vīru piezvanīja policijai, pastāstīja par notikušo. Tur ieteica ierasties un uzrakstīt sūdzību. Tuvākajā laikā dzīvesbiedri sūdzību iesniegs.
Starp citu, likteņa ironija: Tatjana pati dzimusi Ukrainā, netālu no Kijevas vēl aizvien dzīvo viņas tuvinieki. Arī cienījama vecuma māte – invalīde. Un Tatjanai nav nekādu iespēju izvest viņu no turienes. "Taču policistus tas neuztrauca, galvenais bija apsūdzēt mūs par agresiju, iebiedēt un piespiest pat laikus nelikt sociālajos tīklos," piebilda Tatjana.
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija, 1920, 16.05.2022
Latvijā
Dzīves sadārdzināšanās rezultātā iespējams sociālais sprādziens. Stāsta latviešu mediji

Degradācija Latvijā iet pa Ukrainas ceļu

"Šī situācija ir kārtējais krievvalodīgo iedzīvotāju iebiedēšanas akts, pielietojot kiberinstrumentus un policiju," pēc mūsu lūguma incidentu komentēja fonda "Vēsturiskā atmiņa" pētniecības programmu vadītājs Vladimirs Simindejs.
Viņš atzīmēja, ka Latvijā jau desmitiem cilvēku saskārušies ar kriminālvajāšanu un nomelnošanu nacionālistiskajos medijos par to, ka pauduši no ģenerālās līnijas atšķirīgu viedokli.
Eksperts pievērsa uzmanību tam, ka ar "tādas retorikas un policejisku izdarību" palīdzību valdošie spēki Latvijā pūlas risināt veselu virkni savu problēmu. To vidū ir arī centieni novērst uzmanību no augošajām sociāli ekonomiskajām problēmām, kas ziemā novedīs pie smaga pārbaudījuma visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tas ir arī mēģinājums izolēt un daļēji likvidēt politiskos spēkus Latvijā, kas aizstāv krievu iedzīvotāju intereses.
Латвийский бизнесмен Юрий Журавлев - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2022
Latvijā
Žuravļova lieta tiesā. Politiķi apsūdz par varas gāšanas aicinājumiem
Ziņu lente
0