Viedoklis

Latvijas ĀM cīnās ar starptautiskajām tiesībām

© Attila KISBENEDEK / AFPМинистр иностранных дел Латвии Эдгар Ринкевич
Министр иностранных дел Латвии Эдгар Ринкевич - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apsveica Somijas nodomu iestāties NATO un apsolīja: Rīga atbalstīs valsts dalību aliansē.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apsveica Somijas nodomu iestāties NATO un apsolīja: Rīga atbalstīs valsts dalību aliansē. To diplomāts atklāja savā kontā sociālajos tīklos.
Pie tam jāņem vērā, ka Somijas iestāšanās NATO neatbilst saistībām, ko valsts uzņēmusies 1947. gada Parīzes miera līguma ietvaros – to somiem nekavējoties atgādināja Krievijas ĀM.
Lieta tāda, ka Parīzes miera līgums ierobežo Somijas Aizsardzības spēku funkcijas – tas paredz vienīgi Somijas teritorijas aizsardzību. Savukārt mijiedarbība ar NATO, kur nu vēl iestāšanās aliansē ir nepārprotams saistību pārkāpums.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Krievijā
Marija Zaharova norāja Latvijas ārlietu ministru par centieniem apvainot Krieviju
Visām Somijas atsaucēm uz valsts Ministru kabineta vienpusējo neleģitīmo paziņojumu 1990. gadā par to, ka Parīzes miera līgumā paredzētie militārie ierobežojumi ir novecojuši, nav absolūti nekāda juridiska svara. Gan 1990. gadā, gan tagad jebkādus grozījumus Līgumā iespējams iekļaut vienīgi ar ANO Drošības padomes piekrišanu.
Tātad Rinkēvičs nolēmis atbalstīt Somijas valdības nepārprotami neleģitīmo lēmumu, kas neatbilst valsts starptautiskajām saistībām.
Tiesa, tas gan nav nekas jauns – Rinkēvičs jau paradis veicināt starptautisko tiesību pārkāpumus – ministrs taču neiebilda pret Saeimas skandalozu lēmumu par to, ka tiek absolūti nelikumīgi apturēts Krievijas un Latvijas 1994. gadā noslēgtā līguma par KF militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību 13. pants. Minētais pants aizsargāja Rīgas Atbrīvotājiem veltīto monumentu. Vēl vairāk, "Jaunā Vienotība", kuras vadībā strādā arī Rinkēvičs, atbalstīja šo Konservatīvās partijas likumprojektu.
Latvijas Vēstniecības Krievijā ēka Maskavā - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Latvijā
Latvijā publicēta petīcija par diplomātisko attiecību saraušanu ar Krieviju
Pie tam 2019. gadā Rinkēvičs pēc vandāliskā uzbrukuma Uzvaras piemineklim savā lapā sociālajos tīklos atgādināja, ka memoriāls ir Latvijas un Krievijas valdību līguma priekšmets – tā 13. pants paredz saistības abām valstīm – nodrošināt memoriālu un apbedījuma vietu uzturēšanu kārtībā un labiekārtošanu. Tātad, diplomāta ieskatā, vandālims nav pieļaujams, un tiesībsargam ir atbilstoši jāreaģē.
Tajā pašā 2019. gadā Saeima apsprieda nacionālistu kārtējo petīciju par Uzvaras pieminekļa demontāžu, taču komisiju sēdē Latvijas ĀM pārstāvis uzsvēra, ka Latvijas un Krievijas līguma no 1994. gada 13. pants ir līguma par Krievijas bruņoto spēku izvešanu no Latvijas neatņemama sastāvdaļa un vienpusēja atteikšanās no šīs normas nozīmē "noteiktus riskus".
Varbūt Latvijas ārlietu ministram tomēr nāktos paturēt prātā, ka viņš ir diplomāts? Ka pastāv starptautiskās tiesības? Būtu patiešām labi, ja šie mani jautājumi nepaliktu neatbildēti.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Latvijā
Latvijas ārlietu ministrs aicina audzēt NATO spēkus austrumu flangā
Ziņu lente
0