Politika

Bijušais NATO ģenerālsekretārs brīdināja Baidenu: pastāv katastrofāla kara risks

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasМеждународный форум "Примаковские чтения". День третий
Международный форум Примаковские чтения. День третий - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais NATO ģenerālsekretārs Ksavjers Solana un Zviedrijas ekspremjers Karls Bilds ir pārliecināti: Džo Baidena viedoklis attiecībās ar Irānu nes kara draudus.
RĪGA, 21. maijs — Sputnik. ASV prezidentam Džo Baidenam nāktos aktīvāk strādāt ar mērķi atjaunot kodoldarījumu ar Irānu. Pretējā gadījumā Tuvajos Austrumos var sākties jauns katastrofāls karš, rakstā "Washington Post" paziņoja bijušais NATO ģenerālsekretārs Ksavjers Solana un Zviedrijas ekspremjers Karls Bilds, vēsta RIA Novosti.
Politiķi atzīmēja, ka ASV valdības soļi, piemēram, lēmums atzīt par teroristiem Islāma revolūcijas sargu korpusu vai Senāta lēmums iekļaut kodoldarījumā jautājums, kas nav saistīti ar kodolprogrammu gandrīz noteikti izjauks vienošanās atjaunošanu. Pie tam Vašingtonas sabiedrotie Eiropā, gluži pretēji, dara visu iespējamo diplomātiskai jautājuma noregulēšanai visā pārrunu periodā no 2015. gada.
Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 24.03.2022
Pasaulē
Finansistus ASV satrauc Saūda Arābijas nedraudzīgie soļi
"Tagad eiropieši (..) atkal virza uz priekšu pārrunas cerībā pielikt punktu kodolkrīzei un izvairīties no jauna katastrofāla kara Tuvajos Austrumos. Tāpēc neizpratni raisa apstāklis, ka, vēlēšanās paziņojis par atgriešanos pie kodoldarījuma un apsolījis, ka "Amerika atgriezusies", Baidens vēl aizvien kavējas ar diplomātiju, ko tik apņēmīgi atbalsta viņa sabiedrotie," raksta Solana un Bilds.
Viņi atgādināja par Rietumu pieredzi pārrunās ar Padomju Savienību bruņojuma kontroles jautājumā, uzsverot, ka ASV un to sabiedrotie par to izšķīrās savas nacionālās drošības labad, nevis tāpēc, ka būtu vēlējušies atbalstīt PSRS vadību vai sakārtot attiecības ar Maskavu. Politiķu ieskatā, pārrunās ar Teherānu par kodoldarījumu Rietumiem jāpieturas pie tādas pašas loģikas.
"Baidenam vajadzētu nopietni padomāt, ar ko draud viņa pasivitāte attiecībās ar Irānu, un sameklēt ceļu uz priekšu, citādi mēs iesaistīsimies vēl vienā nelūgtā konfliktā," secināja politiķi.
Ситуация в Афганистане после смены власти - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2021
Pasaulē
Nosauktas sešas valstis, no kurām var sākties trešais pasaules karš
2015. gadā Lielbritānija, Vācija, Ķīna, Krievija, ASV, Francija un Irāna noslēdza kodoldarījumu – Kopīgo visaptverošo darbības plānu, kas paredzēja sankciju atcelšanu apmaiņā pret Irānas kodolprogrammas ierobežošanu. 2018. gada maijā ASV prezidents Donalds Tramps izstājās no darījuma un atjaunoja sankcijas pret Teherānu. Atbildei Irāna paziņoja, ka pakāpeniski atteiksies no saistībām, ko paredz vienošanās, piemēram, ierobežojumiem pētījumu, kodolcentrifūgu un urāna bagātināšanas līmeņa ziņā.
Vīnē turpinās pārrunas par kodoldarījuma atjaunošanu un Vašingtonas sankciju atcelšanu pret Irānu. 2021. gada 27. decembrī sākās to astotais posms. Jau iepriekšējā posmā puses panāca vienošanos par diviem vienošanās projektiem, kuros Eiropas valstis iekļāva arī Irānas viedokli. Teherānas pārstāvis Bageri Kānijs uzskata, ka pārrunas ir sekmīgas, taču ASV Valsts departamenta pārstāvis Neds Praiss vērtēja, ka progress Vīnē ir "pieticīgs", un aicināja islāma republiku risināt jautājumu nopietni. Pārrunas apstājās, kad puses atgriezās savās valstis. Irānas ĀM vaino par to ASV administrāciju.
Rakstu pilnā apjomā pārtulkojis un pārpublicējis portāls InoSMI.
Президент США Джо Байден во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным в Женеве - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Politika
ASV kongresmenis pārmet prezidentam: Džo Baidens pārvērš Zemi par bīstamu vietu
Ziņu lente
0