Pasaulē

Ukraina izved kviešus uz Eiropu un ignorē graudu deficīta risku

© Sputnik / Sergey MelkonovРоссийское зерно в Лиепайском порту
Российское зерно в Лиепайском порту - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina izved kviešu rezerves no Odesas ostas uz Eiropu, neskatoties uz graudu deficīta risku.
RĪGA, 20. maijs - Sputnik. Eiropas Savienības spiediena apstākļos Ukraina pa alternatīviem maršrutiem izved kviešu rezerves no noliktavām Odesas ostā, neskatoties uz labības deficīta draudiem pašu mājās, sarunā ar RIA Novosti paziņoja Odesas jūras ostas bijušais darbinieks.
"Odesas ostas ierobežotie darba apstākļi neļauj eksportēt pa jūras ceļu lielu daļu graudu kultūru apjoma. ES spiediena apstākļos izstrādāts alternatīvs ceļš caur Renijas un Izmailas ostām, un tālāk kravas dodas pa Donavu. Tas notiek, neskatoties uz kviešu deficīta reālajiem draudiem pašā Ukrainā, ņemot vērā to, ka šogad ir reālas izredzes neievākt ražu," pastāstīja aģentūras sarunbiedrs.
Женщина и дети из Сомали, находящиеся в лагере беженцев в Дадаабе, Кения, 12 апреля 2018 года  - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Pasaulē
ANO prognozē globālu badu un trūkumu. Vai tas skars arī Latviju?
Informācijas avots atklāja, ka pirms 24. februāra Odesas ostā bija apmēram 200 tūkstoši tonnu kviešu. Graudu pārkraušanu veic trīs termināļi, kuru jauda sastāda 250 tūkstošus, 110 tūkstošus un 200 tūkstošus tonnu.
"Līdztekus kviešiem aprīļa otrajā pusē sāka aktīvi izvest konteinerus ar precēm, kuru skaits tur pārsniedza 10 tūkstošus. Martā Kijevas valdība deva norādījumus konfiscēt visas pārtikas produktu kravas jūras tirdzniecības ostā," viņš piebilda.
Aģentūras sarunbiedrs atzīmēja, ka situāciju izmantojuši kravu īpašnieki un kriminālie elementi.
"Rezultātā daļu kravu izzaga un sāka tirgoties, kā viņiem izdevīgi, personīgās interesēs," viņš uzsvēra.
Российское зерно в Лиепайском порту - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2022
Latvijā
Latvijā maizes pietiks, ja rudenī kāds to nenopirks
Pirmdien avīze "Wall Street Journal", atsaucoties uz informāciju no diplomātiskajām aprindām, pavēstīja, ka ANO ģenerālsekretārs lūdz Maskavu nelikt šķēršļus graudu eksportam no Ukrainas ostām Melnajā jūtā, bet par to apsola atbalstīt minerālmēslu piegādēm noteikto ierobežojumu mīkstināšanu. Izdevums apgalvo, ka Turcija paudusi gatavību risināt jūras mīnu meklējumu un neitralizācijas uzdevumus, kā arī uzņemties graudu kuģu vadību.
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, komentējot ieceri izvest Ukrainas labību apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu, atgādināja, ka Ukraina nomīnējusi ostas, un tās kuģniecībai ir bīstamas. Viņš apstiprināja, ka jautājums iepriekš apspriests Putina nesenajā sarunā ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērešu.
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Pankins sarunā ar RIA Novosti paziņoja, ka jautājums par Krievijas kālija minerālmēslu piegādēm un Ukrainas graudu izvešanu tiek apspriests, taču ne ANO ietvaros.
Пшеничное поле - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2022
Viedoklis
Konfrontācijā ar Rietumiem Krievijai ir daudz briesmīgāks ierocis nekā raķetes
Ziņu lente
0