Latvijā

Rudenī Latvijā iespējams bezdarba pieaugums

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Evita Simsone iesaka iedzīvotājiem nepūlēties vairāk nopelnīt sezonas darbos – labāk būtu atrast pastāvīgu darbu, lai arī ar mazāku algu.
RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Rudenī Latvijā gaidāms bezdarba pieaugums, tostarp – arī līdz ar sezonas darbu noslēgumu. Pie tam gaidāmā komunālo pakalpojumu tarifu pieauguma fonā tas var sāpīgi skart lielu skaitu mazāk kvalificētu darbinieku, kuri parasti ir nodarbināti sezonas darbos.
Nodarbinātības valsts aģentūras vadītāja Evita Simsone raidījumā "900 sekundes" telekanāla TV3 ēterā paziņoja, ka bezdarba līmenis atkal pieaugs, taču valdība cer: mērogi nebūs draudīgi.
Беженцы из Мариуполя в пункте временного размещения, организованном МЧС ДНР в селе Безыменное - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2022
Latvijā
Latvijā reģistrēti vairāk nekā 24 tūkstoši ukraiņu bēgļu, darba gaitas sākuši apmēram 1300
Viņa norādīja, ka līdz ar ziemas iestāšanos, kad iedzivotāji sajutīs apkures tarifu pieaugumu, nopietns izaicinājums sagaidāms cilvēkiem, kuru darbs neprasa augstu kvalifikāciju, jo tas bieži vien ir zemāk apmaksāts.
Simsone pauda pārliecību, ka cilvēkiem nopietni jāizvērtē lēmumi nodarbinātības jomā, jo, piemēram, nevajadzētu zaudēt pastāvīgo darbu sezonas darba dēļ, kur, iespējams, īstermiņā var nopelnīt vairāk. Ierēdne uzskata, ka šajā periodā svarīgāka ir stabilitāte.
Simsone paskaidroja, ka līdz ar sezonas darbu sākumu palielinās vakanto vietu skaits celtniecībā, lauksaimniecībā, kā arī apstrādes rūpniecībā – vienmēr ir lielāks skaits vakanto vietu vienkāršu profesiju pārstāvjiem vai zemāk kvalificētiem darbiniekiem, jo šajās vietās kadru maiņa ir augstāka.
Šī gada aprīļa beigās Latvijā reģistrētais bezdarba līmenis sastādīja 6,5% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju – par 0,3% mazāk nekā marta beigās.
Купюры евро в руке - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2022
Latvijā
Trešdaļa Latvijas ekonomikas paliek "ēnā"
Iepriekš vēstīts, ka gada laikā ienākumi samazinājušies 21,7% mājsaimniecību. Ienākumi pieauguši vien 18,5% mājsaimniecību no 2022. gada marta beigās aptaujāto vidus, 59,8% mājsaimniecību ienākumu līmenis nav mainījies.
Vairāk nekā puse mājsaimniecību paskaidroja, ka ienākumi kritušies darba laika un algas samazināšanās dēļ agrākajā darba vietā, kā arī pašnodarbināto personu darbības apjomu piespiedu sarukuma rezultātā. Vēl 29,1% mājsaimniecību atklāja, ka ienākumi kritušies tāpēc, ka zaudēts darbs vai uzņēmums bankrotējis.
55,3% aptaujāto no kategorijas, kam ienākumi auguši, atklāja, ka paaugstināti sociālie pabalsti, pateicoties valsts atbalsta pieaugumam ģimenēm ar bērniem un pensionāriem kovida pandēmijas periodā.
Tāpat respondenti pastāstīja, ka viņiem indeksētas algas (15,6%) un palielinājies darba laiks, tāpēc augusi alga darba vietā (11,5%).
Tukšas kabatas  - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2022
Latvijā
Valstī joprojām augsta trūkumam pakļauto iedzīvotāju daļa
Ziņu lente
0