Pasaulē

NATO plāno dislocēt Baltijā vēl lielākus spēkus

© Public domain / Defense Visual Information Distribution Service / U.S. Marine Corps / Chief Warrant Officer 2 Bryan NygaardГенеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на военных учениях Cold Response в Норвегии
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на военных учениях Cold Response в Норвегии - Sputnik Latvija, 1920, 08.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viens no izskatītajiem Zviedrijas aizsardzības paņēmieniem būs NATO papildspēku dislokācija Baltijas jūras krastā.
RĪGA, 8. maijs - Sputnik. NATO var dislocēt papildu spēkus ap Zviedriju jau pirms valsts iestāšanās Ziemeļatlantijas aliansē, paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā zviedru telekanālam SVT.
5. maijā ASV atbalstīja Zviedrijas kandidatūru NATO. Izdevuma "Aftonbladet" dati liecina, ka valsts saņēmusi "konkrētus solījumus" no ASV un Lielbritānijas puses par drošības garantijām jau pirms oficiālas iestāšanās blokā.
Военнослужащие США и П/ольши перед началом совместных учений войск НАТО в Польше - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Viedoklis
"Neredzēta agresija". Ko Vašingtona un Brisele iecerējušas Eiropā
Pēc Stoltenberga vārdiem, Zviedrija "būs pārejas periodā no brīža, kad iesniegs pieteikumu, līdz brīdim, kamēr kļūs par locekli", bet alianse ir gatava parūpēties par valsts drošību šajā periodā.
Viena no izskatītajām Zviedrijas aizsardzības metodēm būs "paplašināta NATO klātbūtne", tostarp arī bloka papildspēku dislokācija Baltijas jūras piekrastē un Zviedrijai tuvējās teritorijās.
Uzsvērts, ka visi lēmumi par NATO palīdzību tiks pieņemti kopā ar Zviedriju.
Stoltenbergs atzīmēja, ka NATO cer uz Zviedrijas iestāšanās procesa drīzu noslēgumu, un piebilda: visas alianses dalībvalstis var patstāvīgi lemt, vai tās vēlas dislocēt savā teritorijā kodolieročus.
Министерство иностранных дел Российской Федерации - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Politika
Krievija brīdināja Zviedriju un Somiju par sekām pēc iestāšanās NATO
Somija un Zviedrija ierunājās par iespēju atteikties no ilggadējās neitralitātes un iestāties NATO, ņemot vērā Krievijas militāro operāciju Ukrainā. Alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzīmēja, ka NATO priecāsies par iespēju sveikt savās rindās Somiju un Zviedriju un nodrošinās tām ātras iestāšanās iespēju.
NATO cer, ka šīs valstis pieņems patstāvīgus lēmumus par iespējamu iestāšanos aliansē tuvāko "mēnešu un nedēļu" laika, paziņoja ASV pastāvīgā pārstāve NATO Džulianna Smita. Viņa piebilda, ka ASV priecātos par šo valstu pievienošanos aliansei.
Krievija ne vienu vien reizi jau atzīmējusi, ka NATO orientēta uz konfrontāciju. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka alianses tālāka paplašināšanās nenesīs Eiropai lielāku drošību, jo NATO ir agresīvs raksturs. Pie tam, viņa ieskatā, Zviedrijas un Somijas iespējamo iestāšanās NATO nenes eksistenciālus draudus Krievijai.
ASV GKS iznīcinātāji F-15E Strike Eagle - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2022
Viedoklis
Kodoldraudi Melnās jūras reģionā: kāpēc vajadzīgs NATO kontingents Rumānijā
Ziņu lente
0