Pasaulē

Eiropas aviokompānijas cietušas sankciju dēļ

CC BY-SA 2.0 / Anna Zvereva / Air Baltic, YL-AAX, Airbus A220-300Самолет авиакомпании airBaltic
Самолет авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas aviokompānijām dārgi izmaksā lidojumi apkārt Krievijas un Baltkrievijas gaisa telpai.
RĪGA, 4. maijs - Sputnik. Eiropas Savienības aviokompānijas būtiski cietušas pret Krieviju vērsto sankciju rezultātā, konstatēts Eiropas parlamenta rezolūcijas projektā, ko plānots pieņemt EP maija sesijā.
ES aviācijas nozare saskārusies ar operācijas izdevumu pieaugumu: pret Krieviju vērstās sankcijas un aviosatiksmes slēgšana liek aviokompānijām mainīt maršrutus un atcelt reisus.
Посетители на фоне пассажирского авиалайнера Airbus A350-1000 на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2021 - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2022
Viedoklis
Ka tik nepaliek bešā. Kas sagaida Airbus bez titāna piegādēm no Krievijas
Maksimāli nepieciešamais maršruta pieaugums lidmašīnām, lai aplidotu Krievijas un Baltkrievijas gaisa telpu, sasniedz 3-4 stundas vienā virzienā. Rezultātā veidojas problēmas ar degvielas uzpildi un ilgstošāku ekipāžas darba dienu, kas nav paredzēta ES noteikumos, liecina rezolūcijas projekts.
Tāpat EP norādīja, ka tuvākajā nākotnē iespējamas grūtības ar titāna piegādēm – tā galvenie ražotāji ir Krievija un Ukraina. Šis metāls tiek izmantots lidmašīnu ražošanā.
EP aicināja Eiropas komisiju izstrādāt stratēģiju ES aviokompāniju un to darbinieku atbalstam.
Vienlaikus eirodeputāti uzskata, ka Krievijai nāktos atgriezt "likumīgajiem īpašniekiem" civilos gaisa kuģus, kas iepriekš pārreģistrēti Krievijas reģistrā.
Вид из окна самолета - Sputnik Latvija, 1920, 16.03.2022
Latvijā
Kādi zaudējumi gaidāmi Krievijas gaisa telpas ierobežošanas dēļ
"Pārkāpjot civilās aviācijas starptautiskos noteikumus (Čikāgas konvencija – red.) Krievija pieņēma likumu ar mērķi pamudināt veikt līzingā no ārvalstu kompānijām ņemot lidmašīnu pārreģistrāciju Krievijas reģistrā. Lidmašīnas ir jāatgriež to likumīgajiem īpašniekiem," klāsta politiķi.
Deputāti uzsvēra, ka "Krievijas valdība pati būs atbildīga par savu pilsoņu dzīvības apdraudējumu, ja atļaus tādām lidmašīnām lidot savā gaisa telpā bez iespējas garantēt visas drošības prasības".
Tāpat EP atzinīgi novērtēja EK lēmumu iekļaut Krievijas aviokompānijas starp ES aizliegtajām.
Februāra beigās rietumvalstis iniciēja jaunas sankcijas pret Krieviju. Piemēram, ES aizliedza jebkurām Krievijas lidmašīnām piezemēties un pacelties ES teritorijā vai šķērsot tās gaisa telpu līdztekus liegumam savām kompānijām piegādāt Krievijai civilās lidmašīnas un to rezerves daļas. Rezultātā Krievija aizliedza rietumvalstu kompānijām šķērsot savas gaisa telpas robežas bez speciālas atļaujas.
Lidsabiedrības SkyUp Airlines lidmašīna Boeing 737   - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Pasaulē
Eiropas Savienība slēgs gaisa telpu Krievijai
Krievijas kompetentā struktūra ieteica KF aviokompānijām ar ārvalstu reģistros reģistrētām lidmašīnām apturēt ārvalstu reisus no 6. marta, no ārzemēm – no 8. marta, lai izvairītos no ārzemēs reģistrētu un ārvalstu līzinga devējiem piederošu lidmašīnu aresta vai aizturēšanas. Ieteikumi neattiecas uz Krievijas aviokompānijām, kuru lidmašīnām tādu risku nav.
Krievijas transporta ministrs Vitālijs Saveļjevs informēja, ka 25. aprīlī Krievijas reģistrā bija reģistrētas jau 1140 lidmašīnas.
Ziņu lente
0