Baltijā

Atšķirīgais sliežu platums tranzīta valstīs kavē Ukrainas labības eksportu caur Baltiju

© Sputnik / Sergey MelkonovРоссийское зерно выгружается из вагонов на терминале в порту Лиепаи
Российское зерно выгружается из вагонов на терминале в порту Лиепаи - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas graudu eksports caur Latvijas un Lietuvas ostām nebūs tik izdevīgs, kā caur valsts pašas ostām – pieaug attālums, turklāt kravas nāksies vest caur Poliju, kurā sliežu ceļa konstrukcija ir citāda.
RĪGA, 30. aprīlis — Sputnik. Ukrainas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Soļskis informēja, ka Lietuvas un Latvijas ostām ir pietiekams potenciāls Ukrainas labības eksportam, tomēr vērojamas tehniskas grūtības: kravu nāktos vest caur Poliju, kur izbūvēts šaursliežu dzelzceļš, bet Lietuvā, Latvijā un Ukrainā sliežu ceļš ir plats, vēsta Press.lv.
Soļskis ieradās ar vizīti Viļņā, kur ar kolēģi no Lietuvas Ķēstuti Navicki apsprieda arī Ukrainas kravu tranzīta jautājumu. Ministrs apliecināja, ka Ukraina redz labi organizēto infrastruktūru – gan dzelzceļu, gan ostas, un pastāv iespēja eksportēt graudus no Ukrainas caur Lietuvu un Latviju.
Уборка пшеницы - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2022
Viedoklis
Dabūjuši, ko gribējuši: sankciju dēļ Eiropa paliks bez ražas
Viņš paziņoja, ka pirms militārās operācijas Ukraina eksportēja piecus miljonus tonnu graudu mēnesī, bet šī gada martā – tikai 200 tūkstošus tonnu. Politiķis norādīja, ka šobrīd Ukrainā palikuši 20 milj. t pērnā gada ražas graudu. "Aprīlī mūsu bizness eksportēs vairāk, jo mēs strādāsim caur Donavu, kā arī Konstancas ostu Rumānijā, kā arī caur Ungāriju un Poliju. Pat ja sasniegsim 1 miljonu tonnu mēnesī, patiesībā tas ir ļoti maz," teica Soļskis.
Viņš pavēstīja, ka šajā lauksaimniecības gadā Ukrainā ieplānots ievākt apmēram 50 milj. tonnu graudu, ko vajadzēs eksportēt. "Mēs redzam, ka Klaipēda un Latvijas ostas var eksportēt ļoti lielus apjomus," teica Soļskis.
Galvenais kavēklis ir dzelzceļa sliežu atšķirīgais platums tranzīta valstīs. "Ukrainā tas ir plats, Polijā – šaurs, Lietuvā un Latvijā sliežu ceļš atkal ir plats. Jāmeklē tehniskie risinājumi," uzsvēra politiķis.
Soļskis paziņoja, ka caur Lietuvu plānots pārvadāt ne tikai graudus, bet arī citas lauksamniecības kultūras, kas agrāk tika eksportētas caur Melnās jūras ostām.
Kukurūza  - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Pasaulē
Kāpēc visā pasaulē aug kviešu un kukurūzas cenas
Ziņu lente
0