Polija plāno ieņemt savus "vēsturiskos īpašumus" Ukrainā

© Sputnik / Philip Klimashevsky / Pāriet pie mediju bankasФлаг Польши
Флаг Польши - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta vadītājs paziņoja, ka Polija plāno pārņemt savās rokās daļu Ukrainas.
RĪGA, 29. aprīlis — Sputnik. Krievijas Ārējās izlūkošanas dienests saņēmis ziņas par Varšavas un Vašingtonas plāniem panākt ciešu Polijas militāri politisko kontroli par "saviem vēsturiskajiem īpašumiem" Ukrainā, paziņoja ĀID direktors Sergejs Nariškins, vēsta RIA Novosti.
Viņš paskaidroja, ka runa ir par mēģinājumiem atkārtot Polijai vēsturisko "darījumu" pēc Pirmā pasaules kara, kad kolektīvie Rietumi – Antante – atzina, ka Varšavai ir tiesības vispirms okupēt daļu Ukrainas, lai aizsargātu iedzīvotājus no "boļševistiskajiem draudiem", bet pēc tam – arī iekļaut šīs teritorijas Polijas valsts sastāvā.
"Tālākie notikumi uzskatāmi ilustrēja "Lielās Polijas" veidošanas galvenās metodes – koloniālo kārtību un piespiedu polonizāciju," Nariškina teikto citēja ĀID preses birojs.
Šoreiz par "atkalapvienošanas" pirmo posmu jākļūst poļu armijas ievešanai Ukrainas rietumu apgabalos, aizbildinoties ar "aizsardzību no Krievijas agresijas". Patlaban šīs misijas modalitāte tiek apspiesta ar ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju.
"Saskaņā ar provizorisku vienošanos, tā notiks bez NATO mandātu, taču ar "ieinteresētu valstu" dalību. Pagaidām Varšavai nav izdevies vienoties ar potenciālajiem "domubiedru koalīcijas" dalībniekiem," uzsvēra Nariškins.
Мероприятия по случаю 80-летия с начала Второй мировой войны - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2020
Viedoklis
Polijas lielā kļūda
Viņš atzīmēja, ka Polijas valsts nevēlas, lai tās operācijai būtu papildu liecinieki, tāpēc "miernešu kontingentu" plānots dislocēt tajos Ukrainas rajonos, kur tiešas sadursmes draudi ar Krievijas karavīriem ir minimāli.
"Starp Polijas karavīru prioritārajiem "militārajiem uzdevumiem" būs pakāpeniska kontroles pārņemšana no Ukrainas Nacionālās gvardes pār šajos rajonos izvietotajiem stratēģiskajiem objektiem," piebilda ĀID direktors.
Izlūkdienesta saņemtie dati liecina, ka patlaban Polijas specdienesti meklē Ukrainas elites pārstāvjus, ar ko iespējams vienoties, lai no viņiem izveidotu "demokrātisku" pretsvaru nacionālistiem.
Украинские военнослужащие в пригороде Киева Буче, 2 апреля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2022
Viedoklis
"Otrā fronte" Moldovā: kas gūst labumu no diversiju sērijas Piedņestrā
Varšavā cer, ka nostiprināšanās Ukrainas rietumos, ļoti iespējams, novedīs pie valsts sašķelšanās, bet Polija pārņems pārvaldi "miernešu" ieņemtajās teritorijās, piezīmēja Nariškins.
Polijas plāni pārņemt kontroli pār daļu Ukrainas tiek izstrādāti ne vienu vien gadu, bet jaunajos apstākļos tie aktivizējušies, konstatēja Krievijas Federācijas Ārlietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Kļimovs.
"Šis scenārijs tiek apspriests jau sen, un signālus par to saņēmām arī agrāk. Tas pastāv ne vienu vien mēnesi, pat gadu," viņš teica.
Kļimovs vienīgi piezīmēja, ka tagad plāni aktivizējušies "jaunajos apstākļos".
Viņš atzīmēja, ka ne vienu vien reizi personīgi dzirdējis, kā šis scenārijs tiek apspriests kontaktos ar politiķiem un parlamentāriešiem Polijā un Briselē. "Es piedalījos tāda veida diskusijās un zinu gan šī plāna piekritējus, gan arī to, ka vācieši to vērtē ļoti piesardzīgi," teica politiķis. Piemēram, precizēja Kļimovs, viņš saņēmis ziņas par tāda veida plāniem, kad strādājis Krievijas un ES parlamentārās komitejas birojā.
Kļimovs atgādināja arī to, ka 2008. gadā tieši Varšava nāca klajā ar tā saucamās Austrumu partnerības ideju un ieceri stiprināt Polijas bloku ES, lai atjaunotu apvienību vai aliansi Žečpospoļitas vēsturiskajās robežās.
Марш в Варшаве по случаю Дня независимости - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2017
Viedoklis
"Viļņa ir mūsu": Polija negrib likt mierā Lietuvas galvaspilsētu
Ziņu lente
0