Apmēram 250 eiro par vienistabas dzīvokli: Rīgā augs apkures izmaksas

© Sputnik / Sergey MelkonovПредседатель правления муниципального предприятия Rīgas Siltums Нормунд Талцис
Председатель правления муниципального предприятия Rīgas Siltums Нормунд Талцис - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad "Rīgas siltums" plāno būvēt divas katlu mājas un pāriet no gāzes pie šķeldas, tomēr arī šķeldas cenas pieaugs.
RĪGA, 29. aprīlis — Sputnik. Gaidāmajā apkures sezonā rīdzinieku izdevumi par siltumapgādi būs ļoti lieli, paziņoja AS "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis Latvijas Radio ēterā.
Viņš paskaidroja, ka AS "Latvenergo" iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jauno tarifu projektu, kas Rīgai būs noteicošais, saņemot siltumu no divām TEC. Talcis norādīja, ka šie tarifi ir ļoti "dramatiski".
Viņš pastāstīja, ka šobrīd nav zināms, kāda būs "Latvenergo" dabasgāzes cena, taču tarifa griesti esot ļoti, ļoti augsti.
Galvaspilsētā atjaunīgie resursi ļauj saņemt apmēram 32% siltumenerģijas. Šogad "Rīgas siltums" plāno būvēt divas katlu mājas un, atsakoties no gāzes, pāriet pie šķeldas, taču tas ir ilgs process.
Latvijas siltumapgādes uzņēmumu asociācijas valdes loceklis Valdis Vītoliņš uzsvēra, ka rīdzinieku apkures rēķini lielā mērā būs atkarīgi no gāzes cenas.
Радиатор отопления и купюры евро - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Latvijā
Siltumenerģijas tarifs Rēzeknē četrkāršosies
Eksperts atgādināja, ka biomasas cena ir paredzama, tās svārstības nebūs tik lielas, lai arī var pieaugt. Tātad tarifu prognozēt un aprēķināt ir iespējams. Taču cik maksās gāze, vaicāja Vītoliņš. Par kādu cenu to iesūknēs Inčukalna krātuvē? Ja gāze maksās 100 eiro par MWh, siltuma tarifs sasniegs 100-150 eiro līmeni par MWh. Vītoliņš uzsvēra: tāda tarifa apstākļos par apkuri vienistabas dzīvoklī janvārī nāksies samaksāt apmēram 250 eiro.
Pie tam Ekonomikas ministrijas Enerģētikas finanšu instrumentu nodaļas vadītājs Gatis Silovs uzskata, ka tāda gāzes cena kā pašreiz, domājams, saglabāsies arī nākamajā sezonā. Ir gandrīz neiespējami prognozēt precīzi, kāda tā būs, taču nekas neliecina, ka cena varētu strauji kristies.
Silovs uzskata, ka pašreizējais gāzes cenu līmenis saglabāsies arī ziemā. Un nelabvēlīgu apstākļus sakritības rezultātā cena var pat pieaugt – ar to ir jārēķinās.
Газовая конфорка  - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2022
Latvijā
"Termināļus uzbūvēsim, gāzi – atradīsim": Latvija vēlas atteikties no "Gazprom" piegādēm
Šī gada maijā Rēzeknē apkures tarifs pieaugs četrkārt – no 42 līdz 198,13 eiro par MWh. Viens no iespējamiem preblēmas risinājuma variantiem – no maija nodrošināt karsto ūdeni tikai mājās, kas siltumu saņem no šķeldas vai granulu katlu mājas. Tad tarifs varētu pieaugt tikai divkārt un sasniegt 96 eiro par MWh.
No 1. maija Jūrmalā siltumapgādes tarifs sastādīs 81,64 eiro par MWh, pieaugot par 5,6%. Šīs pārmaiņas saistītas ar šķeldas cenu pieaugumu, kuras daļa Jūrmalas siltumenerģijas ražošanā sastāda 44%.
Krievijas gāzes piegādes Latvijai, saskaņā ar koalīcijas partiju lēmumu, turpināsies līdz nākamā gada 1. janvārim. Pēc tam importu plānots apturēt. Valsts veidos dabasgāzes rezervi 2 TWh apmērā Inčukalna krātuvē, lai mazinātu elektroapgādes sistēmas desinhronizācijas risku.
Eksperts: trīs tūkstoši dolāru par gāzi eiropiešiem šķitīs piemērota cena - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2022
Video
Eksperts: trīs tūkstoši dolāru par gāzi eiropiešiem šķitīs piemērota cena
Ziņu lente
0