Pasaulē

Ukrainas valodas tiesībsargs: ukraiņu valoda būs obligāta Eiropā

© Valsts prezidentsПрезидент Латвии Эгилс Левитс посетил Рижскую украинскую среднюю школу
Президент Латвии Эгилс Левитс посетил Рижскую украинскую среднюю школу - Sputnik Latvija, 1920, 20.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Ukrainas iestāšanās ES savienības valstīm būs pienākums sniegt pakalpojumus ukraiņu valodā, apsolīja Ukrainas valodas tiesībsargs.
RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Ukrainas valodas tiesībsargs Tarass Kremins aicināja atbrīvoties no apdzīvoto vietu krievvalodīgajiem nosaukumiem valstī. Savu viedokli viņš pauda Sabiedriskās interaktīvās televīzijas ēterā.
"Tādas apdzīvotas vietas, ar tādiem nosaukumiem kā Južnouraļska, Pervomaiska, Arbuzinka, Luča, Perevedčikovo – tie noteikti neatbilst mūsdienu ukraiņu valodas normām," paziņoja Kremins.
Участница протестных митингов за евроинтеграцию Украины на улице Грушевского в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2022
Viedoklis
Vārdu karš. Kas notiek ar krievu valodu Ukrainā
Pēc viņa domām, apdzīvoto vietu nosaukumi jāmaina uzmanīgi, balstoties uz Ukrainas pagātni un tagadni.
"Lai Ukrainas kartē nepaliktu ne pēdas no kolonizācijas... diktatūras laikiem. Ukraina – ukraiņiem, mūsu bērniem," piebilda Kremins.
Viņš tāpat pastāstīja par ukraiņu valodas perspektīvām, ja valsts iestāšoties Eiropas Savienībā.
"Dzīve Eiropas valstu saimē prasa no mums ES dalībvalstu valodu zinašanas. Tāpat arī Eiropas valstu pienākums būs sniegt mums pakalpojumus ukraiņu valodā. Tāpēc es ticu, ka ukraiņu valoda būs dzirdama, un tā būs obligāta gan Baltijas valstīs, gan Portugālē, gan Polijā, gan Spānijā – visur," teica tiesībsargs.
Дом конгрессов в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 15.03.2022
Latvijā
Meklē darbiniekus ar krievu valodas zināšanām darbam ar bēgļiem
Atzīmēsim, ka pagaidām Latvijā un Igaunijā pieprasa, ka ukraiņu bēgļu bērniem šajās valstīs jāmācās valsts valoda.
2015. gada maijā Ukrainā stājās spēkā parlamenta pieņemtais likums par komunistiskā un nacistiskā režīma nosodīšanu, kas aizliedz padomju simbolikas propagandu. Tas paredz cita starpā arī par godu PSRS valsts darbiniekiem nosauktu pilsētu un ielu nosaukumu mainīšanu.
Šī likuma ietvaros tika pārdēvēta Dņepropetrovskas pilsēta, nosaukta par godu valsts darbiniekam Grigorijam Petrovskim. Kopš 2016. gada pilsētu sauc par Dņepru.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš paziņoja, ka Ukrainas valdība ilgus gadus īstenojusi agresīvu derusifikāciju un piespiedu asimilāciju. Viņš atzīmēja, ka Krievija vēlas, lai Ukraina būtu draudzīga, lai tajā nebūtu aizliegta krievu valoda un krievu kultūra.
Государственный флаг Эстонии - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2022
Baltijā
Kļūsim par slāvu valsti: igauņu nacionālisti par ukraiņiem nepriecājas
Ziņu lente
0