Krievijā

Ģeopolitiskās intrigas ir nevietā: Putins iezīmēja krievu Arktikas statusu

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Владимир Путин проводит совещание по вопросам развития Арктической зоны РФ
Президент Владимир Путин проводит совещание по вопросам развития Арктической зоны РФ - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija cer uz konstruktīvu sadarbību Arktikā ar ārpusreģiona valstīm un apvienībām.
RĪGA, 15. aprīlis - Sputnik. Krievija uzskata Arktiku par stabilas sadarbības iespēju, nevis ģeopolitisku intrigu lauku, paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins sapulcē, kas bija veltīta reģiona attīstībai.
"Uzskatām Arktiku nevis par ģeopolitisku intrigu laiku, bet gan par dialoga, stabilitātes un konstruktīvas sadarbības teritoriju," teica Putins.
Pēc viņa vārdiem, Krievija ir gatava sadarboties ar visām valstīm Arktikā.
"Uzsvēršu, ka Krievija ir gatava kopīgam darbam ar visiem ieinteresētajiem partneriem. Gan pašreizējo, gan nākamo programmu un projektu ietvaros Arktikā," teica Putins.
To apstiprinot, viņš atgādināja, kādas priekšrocības Krievijas arktiskajos reģionos saņem Krievijas un ārvalstu bizness.
"Uzskatu, ka pašreizējos apstākļos vajadzētu aktīvāk piesaistīt sadarbībai Arktikā arī tā saucamās ārpusreģiona valstis un apvienības. Šeit visiem darba būs pietiekami. Visiem, kuri, tāpat kā Krievija, vēlas, lai unikālais reģions stabili attīstībos, mēs piedāvāsim kopīga darba iespējas," paskaidroja Putins.
Atomledlauzis Jamal - Sputnik Latvija, 1920, 13.11.2021
Viedoklis
Rietumi vēlas iet uz ziemeļiem, bet tur jau aizņēmusi vietu Krievija
Viņš atzīmēja, ka Arktikā atrodami gandrīz visi Krievijas nacionālās drošības virzieni: ekoloģiskais, resursu, militāri politiskais un tehnoloģiskais aspekts.
"Uzreiz uzvēršu, tagad, ņemot vērā dažādos ierobežojumus un sankciju spiedienu: mums jāvelta īpaša uzmanība visiem ar Arktiku saistītajiem projektiem un plāniem. Neatlikt tos, nenobīdīt termiņus, bet gan, gluži pretēji, uz mēģinājumiem bremzēt mūsu attīstību mums jāatbild, maksimāli palielinot tempus gan tekošajos, gan perspektīvajos uzdevumos," norādīja Putins.
RIA Novosti atzīmēja, ka Arktikas stratēģisko nozīmi Krievijas sociālekonomiskajā attīstibā un nacionālās drošības aspektā nosaka vairāki faktori.
Arktiskā zona nodrošina vairāk nekā 80% dabasgāzes un 17% naftas (ieskaitot gāzes kondensātu) ieguvi. Lielo ekonomisko projektu īstenošana Akrtikā nodrošina tehnoloģiski attīstītās un zinātņietilpīgās produkcijas pieprasījuma veidošanu un stimulē tās ražošanu dažādos KF reģionos.
Северный морской путь. Порт Певек - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Krievijā
Krievijas ĀM pastāstīja, kāpēc Ziemeļu jūras ceļš ir labāks nekā Suecas kanāls
Eksperti vērtē, ka Krievijas kontinentālais šelfs Arktikā satur vairāk nekā 85,1 triljonu kubikmetru dabasgāzes, 17,3 miljardus tonnu naftas (ieskaitot gāzes kondensātu) – tā ir Krievijas minerālu izejvielu bāzes attīstības stratēģiskā rezerve.
Stratēģiska nozīme ir arī Ziemeļu jūras ceļam – tas ir globālas nozīmes transporta koridors, kas tiek izmantots nacionālo un starptautisko kravu pārvadāšanai. Speciālisti uzskata, ka tā nozīme augs klimata pārmaiņu rezultātā.
Krievija īsteno federālo projektu "Ziemeļu jūras ceļa attīstība", kas paredz infrastruktūras izveidi kravu plūsmas palielināšanai līdz 80 miljoniem tonnu 2024. gadā un 110 miljoniem tonnu līdz 2030. gadam, kā arī jūras ostu kopējās jaudas palielināšanai līdz 110 un 115 miljoniem tonnu atbilstošajā periodā.
2020. gadā tika pieņemta Krievijas Arktiskās zonas attīstības un nacionālās drošības stratēģija periodam līdz 2035. gadam.
Головной атомный ледокол Арктика - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
ASV stāsta par Krievijas gigantiskajām iespējām Arktikā
Ziņu lente
0