Pasaulē

ASV zinātnieki eksperimentiem Ukrainā izmantojuši garīgi slimus cilvēkus

© Sputnik / Константин Михальчевский / Pāriet pie mediju bankasМедсестра устанавливает капельницу
Медсестра устанавливает капельницу - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrijas rīcībā nonākusi sarakste, kurā amerikāņi neslēpj Ukrainas zinātniski tehnoloģiskā centra darbības patieso raksturu. Maskava atklāja detaļas.
RĪGA, 15. aprīlis – Sputnik. Krievijas speciālās militārās operācijas gaitā iegūta jauna informacija par ASV militāri bioloģisko darbību, kas pārkāpj Konvenciju par bioloģisko ieroču aizliegšanu.
Krievijas BS Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības spēku priekšnieks Igors Kirillovs brīfingā pastāstīja, ka valstij kļuvusi zināma detalizēta informācija par Ukrainas zinātniski tehnoloģiskā centra (UZTC) darbību, kura projektiem Vašingtona pēdējos gados iztērējusi vairāk nekā 350 miljonus dolāru.
Материалы к первому заседанию парламентской комиссии Федерального Собрания РФ по расследованию деятельности биологических лабораторий на Украине - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2022
Krievijā
Laboratorijas Ukrainā strādāja pie bioieročiem: Krievija demonstrē pierādījumus
Organizācijas galvenā mītne atrodas Kijevā, reģionālās pārstāvniecības – Baku, Kišiņevā un Tbilisi, kā arī Harkovā un Ļvovā. UZTC pasūtītāji un sponsori ASV ir Valsts departaments un Aizsardzības ministrija.
Centra kuratori sarakstē neslēpa organizācijas darbības patieso raksturu. Cita starpā, dokumentā no 2022. gada 11. marta amerikāņi sūdzas par zinātnisko ekspertu aizplūšanu no centra, kuri nodarbojās ar piegādes līdzekļu un mūsdienu bruņojuma izstrādi, kā arī bioloģisko, radioloģisko, ķīmisko un kodolieroču izstrādi.
Tāpat ASV pauda bažas, ka nelabvēlīgos profesionālajos un finansiālajos apstākļos tādi speciālisti var pāriet "citu valstu pusē, kur piedalīsies masu iznīcības ieroču, piegādes līdzekļu un cita bruņojuma izstrādes programmās".
Ar tamlīdzīgiem izteikumiem Vašingtona faktiski atzīst: eksperti Ukrainā strādāja pie masu iznīcības ieroču piegādes un pielietošanas līdzekļu izstrādes, kā arī uzskata par lietderīgu viņu tālāku finansēšanu.
Kirillovs uzskaitīja amatpersonas, kas bija iesaistītas militāri bioloģisko programmu realizācijā.
Centra izpilddirektors ir ASV pilsonis, Kalifornijas Pārvaldes universitātes absolvents Kērtiss Belajačs, starptautiski finanšu maģistrs. Ukrainā viņš strādā kopš 1994. gada.
UZTC kurators no Eiropas Savienības ir Edijs Artūrs Maijers, no ASV – Fils Dolifs, kurš Valsts departamentā ieņem starptautiskās drošības un MII neizplatīšanas programmu sekretāra padomnieka vietnieka posteni.
Хантер Байден - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2022
Pasaulē
Kijevā strādāja ar mēri: Krievijas AM paskaidroja, kāds tam sakars ar Baidena dēlu
Kirillovs uzsvēra, ka AM iegūtie dokumenti apstiprina UZTC saikni ar Pentagonu ar kompānijas "Black & Veatch" – ASV Aizsardzības ministrijas galvenā apakšuzņēmēja – starpniecību. Cita starpā Maskavas rīcībā nonākušas firmas viceprezidenta Metjū Vēbera vēstules, kurās viņš pauž gatavību sadarboties ar UZTC militāri bioloģisko pētījumu jomā Ukrainā.

Darbs pie bioloģiskajiem ieročiem

No 2014. līdz 2022. gadam UZTC īstenoja vairāk nekā piecsimt zinātniski pētnieciskos projektus Ukrainā, Gruzijā, Moldovā un Azerbaidžānā.
"Pārsvarā kuratorus ASV interesēja dubultas nozīmes pētījumi, piemēram, projekts 6166 "Tehnoloģiju attīstība masu iznīcības ieroču izplatības draudu un konfliktu ietekmes modelēšanai, novērtēšanai un prognozēšanai", projekts 9601 "Ukrainas sarežģīto dubultas nozīmes materiālu ražošanas tehnoloģiju nodošana Eiropas Savienībai," paziņoja Kirillovs.
Проверка готовности войск РХБЗ к возникновению угрозы заражения вирусными инфекциями - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2022
Viedoklis
Pentagona biolaboratorijas Ukrainā: mērķi, līdzekļi un Baideni
Saņemtā informācija liecina, ka virkne projektu vērsti uz biologisko ieroču potenciālo aģentu (mēris, tularēmija), kā arī ekonomiski nozīmīgu infekciju – patogēnā putnu gripa, Āfrikas cūku mēris – ierosinātāju pētījumiem.
Pentagona interesēs centrs finansēja projektus P-364, 444 un 781, kuru mērķis ir pētījumi par bīstamo infekciju ierosinātāju izplatību ar kukaiņu, savvaļas putnu, sikspārņu starpniecību.
Ukrainas speciālisti amerikāņu zinātnieku uzraudzībā sistemātiski ņēma ūdens paraugus lielās upēs Ukrainā, ieskaitot Dņepru, Donavu, Dņestru, kā arī Ziemeļkrimas kanālā ar mērķi fiksēt īpaši bīstamus patogēnus, ieskaitot holeras, vēdertīfa, A un E hepatītu ierosinātājus, kā arī izdarīt slēdzienus par to izplatības iespējām pa ūdens ceļiem. Zinātnieki novērtēja paraugu virulenci, bet paši štammi deponēti kolekcijā un vēlāk izvesti uz ASV.

Eksperimenti ar cilvēkiem

Krievijas AM saņemtie dokumenti liecina: no ētikas viedokļa strīdīgākos pētījumus amerikāņi organizē aiz nacionālās jurisdikcijas robežām.
Biolaboratorija  - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Viedoklis
Amerikāņu kareivji izmantoja ukraiņus bioieroču pārbaudei. Krievija bija nākamā
"Specoperācijas gaitā Ukrainas teritorijā noskaidrojies, ka laika periodā no 2019. līdz 2021. gadam amerikāņu zinātnieki no laboratorijas Merefā (Harkovas apgabals) potenciāli bīstamu bioloģisko preparātu izmēģinājumiem izmantoja Harkovas apgabala 3. klīniskās psihiatriskās slimnīcas pacientus. Personas ar garīgiem traucējumiem atlasīja izmēģinājumiem atbilstoši vecumam, tautībai un imunitātes statusam. Speciālās blankās tika ņemts vērā pacientu stāvokļa nepārtraukta monitoringa rezultāts. Stacionāra datu bāzē informācija netika iekļauta, medicīnas iestādes personāls parakstījās par informācijas neizpaušanu," informēja ģenerālis.
Viņš pastāstīja, ka šī gada janvārī laboratorijas darbība Merefā apturēta, iekārtas un preparāti izvesti uz Ukrainas rietumiem.
"Mēs turpinām analizēt dokumentālos pierādījumus par ASV administrācijas un Kijevas režīma noziegumiem Ukrainas teritorijā," noslēgumā piebilda Kirillovs.
Krievijas AM jau informēja, ka ASV iztērējušas vairāk nekā simt miljonus dolāru vairāk nekā 30 bioloģisko laboratoriju darbam Ukrainā. Tās piedalījās ASV militāri bioloģiskajā programmā un cita starpā strādāja ar mēra un Sibīrijas mēra patogēniem. Pēc Krieivjas specoperācijas sākuma viss, kam bija sakars ar ASV programmas turpināšanu, operatīvi izvests no Ukrainas teritorijas.
Ziņu lente
0