Pasaulē

Kijevā strādāja ar mēri: Krievijas AM paskaidroja, kāds tam sakars ar Baidena dēlu

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisХантер Байден
Хантер Байден - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Publicētie dokumenti apliecina, ka Pentagona patiesajiem mērķiem Ukrainā nebija nekāda sakara ar zinātni.
RĪGA, 4. aprīlis - Sputnik. Krievijas Aizsardzības ministrija publicējusi ASV prezidenta dēla Hantera Baidena saraksti ar ASV Militāro draudu samazināšanas aģentūras (DTRA) darbiniekiem un apakšuzņēmējiem par biolaboratorijām Ukrainā.
"Vēstuļu saturs liecina, ka Hanteram Baidenam bija svarīga loma finansiālā nodrošinājuma izveidei darbiem ar patogēniem Ukrainas teritorijā, nodrošinot līdzekļu piesaistīšanu kompāniju "Black and Veach" un "Metabiota" vajadzībām," Krievijas BS Radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās drošības spēku priekšnieka Igora Kirillova teikto citēja RIA Novosti.
Проверка готовности войск РХБЗ к возникновению угрозы заражения вирусными инфекциями - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2022
Viedoklis
Pentagona biolaboratorijas Ukrainā: mērķi, līdzekļi un Baideni
Viņš nodemonstrēja saraksti un atzīmēja – šos materiālus apstiprinājuši arī Rietumu mediji. Kirillovs norādīja, ka vēstules apstiprina: Pentagona patiesajiem mērķiem Ukrainā nebija nekāda sakara ar zinātniskajiem. Piemēram, vienā no vēstulēm "Metabiota" viceprezidents atzīmēja, ka kompānijas darbības mērķis būs nodrošināt "Ukrainas kulturālo un ekonomisko neatkarību no Krievijas".
Ģenerālleitnants pastāstīja, ka kompānijas "Black and Veach" darbība radījusi pat Ukrainas specdienestu šaubas. Viņš minēja citātu no UBS Hersonas apgabala pārvaldes atskaites 2017. gadā par to, ka DTRA plāno ar šīs kompānijas starpniecību kontrolēt mikrobioloģiskās laboratorijas Ukrainā, kas pēta bīstamas infekcijas. UBS uzsvēra, ka šajā kontekstā "aktualizēti epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās potenciālie draudi" valstī.
Savukārt kompānija "Metabiota" pazīstama ar saviem darbiem, kas saistīti ar infekcijas slimību uzliesmojumu prognozēšanu. Pentagons to piesaistīja epidemioloģiskās situācijas modelēšanas pēcpadomju teritorijā, turpināja Kirillovs. Pēc AM datiem, Ukrainā kompāniju pārstāvēja tās viceprezidents un Hantera Baidena uzticības persona – Mērija Gutjēri. To apstiprina sarakste.
Ģenerālleitnants minēja konkrētas amatpersonas, kas tieši saistītas ar bioloģisko ieroču komponentu radīšanu Ukrainā. Piemēram, viena no galvenajām personām ir Roberts Poups, tolaik – DTRA darbinieks, draudu kopīgas samazinašanas programmas direktors. Viņš nāca klajā ar ideju radīt Kijevā īpaši bīstamu mikroorganismu depozitāriju.
Костюм химзащиты - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Krievijā
KF Izmeklēšanas komiteja komentēja ASV biolaboratoriju tīkla paplašināšanos

Pētījumi: riski nav zināmi

Kirillovs norādīja, ka Krievijas BS specoperācijas svarīgs rezultāts bija piecu biolaboratoriju darbības pārtraukšana Kijevā – pēc Pentagona pasūtījuma tās strādāja ar Sibīrijas mēra, tularēmijas, brucelozes, holeras, leptospirozes, Āfrikas cūku mēra patogēniem.
"Apstiprināti fakti par minēto laboratoriju dalību darbos pēc ASV militārā resora pasūtījuma," teica Kirillovs.
Noskaidrojās, ka vienā no šiem objektiem – Ukrainas Veselības ministrijas Sabiedriskās veselības centrā – īstenoja vairākus projektus. To kopējais finansējuma apjoms pārsniedza 30 miljonus dolāru. Kirillovs norādīja, ka šī centra Ētikas komitejas vadītāja parakstīts dokuments "liecina par pētījumiem ar nezināmu risku dalībnieku dzīvībai un veselībai, kā arī eksperimentu objektu personību slēpšanu".
"Rodas jautājums: par kādiem dzīvībai bīstamiem izmēģinājumiem ir runa, ja dokuments paredz, ka "par nenozīmīgiem incidentiem ar brīvprātīgajiem jāziņo ASV Bioētikas komisijai 72 stundu laikā pēc incidenta, bet par nopietniem, ieskaitot eksperimentu objektu nāvi – 24 stundu laikā?" ģenerālis vaicāja.
Krievija izteica pieņēmumu, ka pētījumu oficiālā programma ir tikai aisberga redzamā daļa.
"Uzskatām, ka ienākošie dokumenti liecina: ASV un Ukraina faktiski pārkāpušas saistības, ko paredz Konvencijas par bakterioloģisko (bioloģisko) un toksisko ieroču izstrādāšanas, ražošanas un uzglabāšanas aizliegšanu un to iznīcināšanu 4. pants un ANO Drošības padomes rezolūcija Nr. 1540 no 2004. gada 28. aprīļa," atzīmēja ģenerālis.
Iepriekš Krievijas AM informēja, ka ASV iztērējušas vairāk nekā 200 miljonus dolāru bioloģisko laboratoriju darbam Ukrainā. Tīklā bija vairāk nekā 30 iestādes, kas strādāja Pentagona interesēs.
Ziņu lente
0