Latvijā

Latvijas pilsētās izsīkst mājokļi bēgļiem. Lauki palīdzēs

CC BY 3.0 / oleg jasenovic / Слутишки — старообрядческая деревня в природном парке Даугавас локи в Науенской волости Даугавпилсского края Латвии
Слутишки — старообрядческая деревня в природном парке Даугавас локи в Науенской волости Даугавпилсского края Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Drīz vien Rīgas iespējas uzņemt bēgļus no Ukrainas būs izsmeltas, uzskata Rīgas dome.
RĪGA, 5. aprīlis — Sputnik. Rīgas iespējas izmitināt bēgļus no Ukrainas ir gandrīz izsīkušas, galvaspilsētas vicemērs Vilnis Ķirsis pastāstīja Latvijas televīzijas pārraidē "Rīta panorāma".
Viņš atzīmēja, ka pašvaldība tiek galā ar bēgļu reģistrāciju, abi bēgļu centri tiek galā ar darbu, taču viņu izmitināšanas iespējas ir gandrīz izmantotas. Pēc vicemēra vārdiem, apstākļos, ja bēgļu plūsma uz Latviju pieaugs, iespējams, būs nepieciešams izmitināt viņus arī skolās un baznīcās, kā tas notiek citās valstīs.
Рукопожатие - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2022
Latvijā
Rīgas dome noslēgs līgumus ar rīdziniekiem, kuri izmitina bēgļus no Ukrainas
Bēgļu problēmu risināšanai galvaspilsēta rezervējusi budžetā 500 000 eiro, tomēr drīz vien arī šie līdzekļi beigsies, un būs nepieciešams papildu finansējums, vēstīja Ķirsis.
Iepriekš Jūrmalas mērs Gatis Truksnis konstatēja, ka Jūrmala tuvojas kritiskajai robežai bēgļu uzņemšanas darbā – trūkst mitekļu, vietu skolās un bērnudārzos.
Problēmu risināt ir gatava Latvijas lauku tūrisma asociācija – tās pārstāvji apņēmušies piedalīties ukraiņu bēgļu uzņemšanā.
Asociācija pastāstīja, ka patlaban bēgļu izmitināšana vairākās pašvaldībās tiek veikta, piedāvājot bezmaksas vietas skolās, internātos un citās pašvaldības iestādēs. Vienlaikus lauku tūrisma uzņēmumi ir gatavi piedāvāt mitekli viesu māju apartamentos un brīvdienu māju numuros, kur nodrošināti komfortabli un privāti apstākļi. Uzņēmēji ir gatavi nepieciešamības gadījumā nodrošināt arī ēdināšanu.
Lauku uzņēmēji pauž gatavību nodrošināt bēgļus arī ar darbu viesmīlības vai sabiedriskās ēdināšanas nozarēs.
Улица Křižíkova в Праге, Чехия - Sputnik Latvija, 1920, 21.03.2022
Pasaulē
Čehija izsniegusi vairāk nekā 200 000 vīzu bēgļiem no Ukrainas
Bēgļiem darbu var piedāvāt arī fermeri. Ar bēgļu palīdzību darbinieku deficītu labprāt kompensēs arī ražošanas nozare, jo daudzi uzņēmumi saskārušies ar darbaroku trūkumu.
Lauku tūrisma asociācija apsolīja, ka, izmitinot bēgļus laukos, iespējams radīt pienācīgus abpusēji izdevīgus noteikumus gan no dzīves apstākļu, gan nodarbinātības viedokļa.
Ir tikai viens šķērslis – bēgļu uzņemšanas un izmitināšanas organizatoru darbs nav koordinēts ar tiem, kuri gatavi nodrošināt mitekli un darbu.
Uzņēmēji nav informēti par to, kur vērsties, lai paziņotu par gatavību uzņemt bēgļus. Pašvaldību darbinieki arī bieži nevar sniegt konkrētas atbildes, norāda asociācija.
Marta beigās koalīcija lēma atbalstīt mājsaimniecības, kas uzņem bēgļus no Ukrainas – viņiem var piešķirt pabalstu 150 eiro apmērā par katru pirmo uzņemto un 50 eiro par katru nākamo. Labklājības ministrija lēš, ka šiem mērķiem, iespējams, būs vajadzīgs mazliet vairāk nekā miljons eiro.
Tukša klases telpa  - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
Ukraiņu bēgļiem Latvijā paziņoja, kādā valodā mācīsies viņu bērni
Ziņu lente
0