Politika

Krievijas un Ukrainas pārrunas Turcijā aizritēja konstruktīvi

© Sputnik / Сергей Карпухин / Pāriet pie mediju bankasПомощник президента РФ Владимир Мединский во время российско-украинских переговоров во дворце Долмабахче в Стамбуле, 29 марта 2022 года
Помощник президента РФ Владимир Мединский во время российско-украинских переговоров во дворце Долмабахче в Стамбуле, 29 марта 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas delegācijas vadītājs atklāja, ka valsts nolēmusi spert divus soļu pretī Ukrainai deeskalācijas jautājumā.
RĪGA, 30. marts — Sputnik. Maskavas un Kijevas delegāciju pārrunas Stambulā ar mērķi noregulēt situāciju Ukrainā aizritēja konstruktīvi, pastāstīja Krievijas prezidenta palīgs Vladimirs Medinskis. Par tikšanos stāsta RIA Novosti.

Divi soļi pretī

Maskava spers divus soļus pretī Kijevai konflikta deeskalācijas mērķiem, paziņoja Medinskis pēc sarunas Stambulā.
Viņš precizēja, ka runa ir par militāru un politisko aspektu.
Informācija par Kijevas ierosinājumiem tiks sniegta Putinam
"Pārrunas aizritēja konstruktīvi. Mēs saņēmām Ukrainas ierosinājumus, kas tiks izskatīti, - saprotami formulētu pozīciju par līguma saturu. Šie piedāvājumi tiks izskatīti tuvākajā laikā, informāciju par tiem saņems prezidents, un tiks sniegta atbilstoša mūsu atbilde," informēja Vladimirs Medinskis.
Maskava ierosinājusi pasteidzināt prezidentu tikšanos
Medinskis pastāstīja, ka Maskava sākotnēji pieņēma: abu valstu prezidentu, Vladimira Putina un Vladimira Zeļenska tikšanās būs iespējama, kad puses izstrādās līgumu.
"Sniegts ierosinājums par sekojošu formātu: vispirms tiek sagatavots līgums, pēc tam līgumu apstiprina pārrunu dalībnieki, to vizēs ārlietu ministri tiošanās laikā, pēc tam tiek apspriesta valstu vadītāju tikšanās iespēja līguma parakstīšanai. Tas ir sarežģīts jautājums, turklāt iespējama daudzpusēja tikšanās ar Ukrainas miera un drošības garanta valstu dalību," precizēja delegācijas vadītājs.
Помощник президента России Владимир Мединский отвечает на вопросы журналистов после завершения российско-украинских переговоров, 28 февраля 2022 года - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Krievijā
Kijeva ierosina valsts demilitarizāciju pēc Austrijas vai Zviedrijas parauga
Viņš piebilda, ka Maskava ierosinājusi organizēt valstu vadītāju tikšanos vienlaikus ar dokumenta parafēšanu no ārlietu ministru puses.
"Pēc šīsdienas saturīgās sarunas saskaņojām un piedāvājam risinājumu, kas paredz: valstu vadītāju tikšanās vienlaikus ar līguma parafēšanu no ārlietu ministru puses. Turklāt dokumenta parafēšanas un detaļu izskatīšanas laikā iespējams apspriest dažādas politiskās nianses un detaļas," paskaidroja Medinskis.
Delegāciju tikšanās sākās Turcijas prezidenta rezidencē Stambulā 29. martā apmēram pl. 11:30. Krievijas un Ukrainas pārrunas sākās 28. februārī un sākotnēji bija organizētas Baltkrievijā. 10. martā diplomātiskajā forumā Antālijā tikās Krievijas un Ukrainas ārlietu ministri Sergejs Lavrovs un Dmitrijs Kuļeba. No marta vidus pārrunas notika tiešsaistē ik dienas.
Ukrainas un Krievijas sarunas - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
Politika
Krievijas un Ukrainas pārrunu trešais raunds nav devis jūtamus rezultātus
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Bruņotie spēki vēršas tikai pret militāro infrastruktūru un Ukrainas armiju, civiliedzīvotājus nekas neapdraud. Līdz 25. martam izpildīti pirmā posma galvenie uzdevumi – būtiski samazināts Ukrainas militārais potenciāls. Krievijas AM norāda, ka galvenais mērķis ir Donbasa atbrīvošana.
Ziņu lente
0