Viedoklis

Masu psihoze Latvijā: Lindermans par zildzeltenajiem logiem un burtu aizliegumiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник Свободы в Риге
Памятник Свободы в Риге  - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija nav spējusi palikt malā no rusofobijas viļņa, kas pārņēmis pasauli. Taču masu psihoze pāries un tad vajadzēs paskatīties uz situāciju skaidrā prātā. Par notiekošo aprunājās publicists Vladimirs Lindermans un žurnālists Mihails Gubins.
RĪGA, 24. marts - Sputnik. Publicists Vladimirs Lindermans un žurnālists Mihails Gubins apsprieda aktuālākos notikumus.
Latvijā ieviesta kriminālvajāšana par tādu notikumu vērtējumu, ko varasiestādes var uzskatīt par simpātijām pret Krieviju un Krievijas puses atbalstu.
Lindermans atzīmēja, ka tagad to apspriež liels skaits cilvēku, kuru emocijas aizmiglo prātu.

Kāda ir situācija?

"Situācija ir sekojoša: Krievija nevēlas pieļaut, lai Ukraina formāli vai pat neformāli kļūtu par Rietumu politiskā bloka daļu. Ilgu laiku Krievija pūlējās noregulēt šo jautājumu, balstoties uz Minskas protokoliem. Krievija pieļāva, ka Ukraina pati dažus aspektus noregulēs. Proti, pati lems par savu neitrālas valsts statusu un pārvērtīsies par federatīvu valsti. Taču tas nenotika. Tātad vienīgā izeja no šīs situācijas bija pašreizējā specoperācija," paskaidroja Lindermans.
ĶTR karogs - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2022
Ķīna pārmet Rietumu medijiem liekulīgu pieeju konfliktiem
Atzīmēsim, ka, pēc ārlietu ministra Sergeja Lavrova vārdiem, Ukrainas neitrālais statuss šobrīd tiek nopietni apspriests pārrunās līdz ar Krievijas drošības garantiju prasību. Ministrs atzīmēja, ka Krievija ir gatava meklēt jebkādus drošības – gan savas, gan Ukrainas un Eiropas drošības – ceļus, izņemot NATO paplašināšanu.
Krievijas prezidenta palīgs Vladimirs Medinskis, kurš pārstāv Maskavu pārrunās ar Kijevu, savukārt atklāja, ka Krievijas mērķis pārrunās ar Ukrainu nav mainījies – vajadzīga miermīlīga, brīva, neitrāla un neatkarīga Ukraina, "lai vienošanās būtu noslēgta uz vairākām paaudzēm, lai arī mūsu bērni dzīvotu mierā."
Lindermans atzīmēja, ka tagad Krievija nosprauž denacifikacijas un demilitarizācijas mērķus, taču tas nav politisks plāns Ukrainas pārbūvei.
Publicists atgādināja, ka viņš nav militārais eksperts, taču viņa izpratnē situācija ir sekojoša: lēnām, ierobežojot militāros līdzekļus ar mērķi nekaitēt civiliedzīvotājiem, Krievija tomēr uzbrūk un noslēgs speciālo operāciju agri vai vēlu. Arī Rietumu līderiem tas ir zināms.
Rīgas domes akcija Ukrainas atbalstam - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Viedoklis
Eiropa pārvēršas par Ukrainu. Ko darīt Krievijai?
"Var aplēst dažus variantus, kā Krievija ar Ukrainu var galu galā vienoties. Viens no tiem – plaša Ukrainas federalizācija ar visu federācijas subjektu izstāšanās iespējām,"pieļāva Lindermans.
Viņš īpaši pieminēja Krievijas triecienu pa UBS mācību centru Stariču ciemā un Javorovskas poligonu Ļvovas apgabalā. Tur bija organizēts punkts ārvalstu algotņu sagatavošanai un saliedēšanai pirms došanās uz karadarbības rajoniem.
Lindermans paskaidroja, ka ar šo triecienu Krievija likvidējusi domu par tādu punktu, kas varētu pastāvīgi papildināt ārvalstu algotņu rindas.
"Kad mēs atdalām informācijas lavīnu no reālajiem faktiem, ko apstiprina abas puses, redzams vienkāršus faktus. Krievijas armijas uzbrukums turpinās, nepārtrūkst, turpinās un tiks noslēgts," uzsvēra Lindermans.
Фрагмент украинской ракеты Точка-У возле Дома правительства в Донецке - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Viedoklis
Rietumu mediju žurnālistikas līmenis samaitājies līdz pēdējam

Sankcijas nav katastrofa

Lindermans atzīmēja, ka neuztver tās īpaši bravūrīgi, taču arī panikā nekrīt.
"Es vēl neesmu redzējis nevienu valsti, kas būtu kritusi sankciju rezultātā. Sankcijas drīzāk saliedē tautu un politiskos līderus, ja cilvēki sajūt, ka sankcijas nak no ārienes. Ja Rietumos uzskata, ka sankciju rezultātā Krievija kritīs, tie ir murgi. Jā, cilvēki var ciest, jo pārtrūkst ierastie preču piegādes ceļi, ierastie naudas pārskaitīšanas veidi, proti, rodas virkne problēmu sadzīves līmenī. Taču valstij tas nebūs kritiski. Sankcijas ir raksturu karš, - atzīmēja Lindermans, - tās kaitē gan tiem, kas sankcijām pakļauti, gan tiem, kas sankcijas ievieš. Proti, problēmas būs visiem. Problemas būs gan ASV, gan Eiropā, gan, protams, Austrumeiropā. Tātad visiem būs sliktāk. Rodas jautājums, kas šo "sliktāk" pārcietīs labāk. Manuprāt, krievu tauta noturēsies – esmu pārliecināts. Tāda ir realitāte," uzsvēra publicists.
Savukārt rusofobijas vilnī, kas pārņēmusi pasauli, liela loma bijusi jaunajai informācijas ērai, atzīmēja Lindermans. Lieta tāda, ka vidējai eiropietiem patiesībā Ukraina ir vienaldzīga. Vienkaršam cilvēkam ir papilnam savu problēmu. Un viņš pārdzīvo par to politiku, kas skar viņu pašu. Tāpēc Rietumu mediji ir spiesti regulāri atkārtot naida injekciju, palielināt spriedzi.
"Tāpēc vajā Krievijas kultūras darbiniekus, sportistus. Tātad palielina sadzīves rusofobijas līmeni, lai uzturētu vispārējo Krievijai naidīgo kursu," stāsta publicists.
Starp citu, Latvijā daži politiķi šajā periodā izrādījušies pārsteidzoši jauki pret krieviem, stāstīja, ka krievus nevajag aiztikt, viņiem nav nekāda sakara ar notiekošo. Kāpēc tā?
Lindermasns atzīmēja: neviens ar reālu varu apveltīts politiķis nevēlas, lai situācija būtu nekontrolējama. Pie tam valdība nepavisam nevēlas, lai rusofobija pazustu. Tā taču ir Latvijas politikas daļa – krievu valodas aizliegumi, krievu skolu aizliegumi, krievu mediju aizliegumi, galu gala – arī nepilsoņi.
День государственного флага в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 17.03.2022
Viedoklis
Tuvojas fašismam: Lietuvas "demokrātija" Ukrainas krīzes fonā
Taču valdība to visu dara un nepacisam nevēlas, lai kaut kādi nacionālistiski noskaņoti ekstrēmisti visu ņemtu savās rokās. Valdībai vienkārši jātur groži rokās, tātad – jāpleš plašumā Krievijai naidīgā kampaņa, bet pie tam jāizvairās no konflikta valstī.

Masu psihoze

Pret Krieviju vērstās kampaņas ietvaros atslēgti desmitiem Krievijas telekanālu, pat prezidents Egils Levits paziņoja, ka Krievijas televīzijas skatītājus jāved pie samaņas, jo viņi esot apmaldījušies informācijas telpā. Piedevām Latvijas IeM aicināja ziņot, ja kaut kur redzēta simbolika "Z" vai kaut kas tamlīdzīgs. Cīņa ar "ideoloģiskajām novirzēm" turpinās.
"Es redzēju atslēgto kanālu sarakstu, un 90% no tiem vispār nav nekāda sakara ar politiku. Pie tam daži no tiem pārraida ukraiņu programmas un seriālus, vienkārši to īpašnieki iekļauti sankciju sarakstos. Bet burta "Z" aizliegšana vienkārši demonstrē psihozes līmeni. Kad Šlesera partija nāca klajā ar ierosinājumu aizliegt "Z", atklāti sakot, nodomāju, ka tas ir joks. Tagad esmu sapratis – viņi to dara nopietni. Tā drīzāk ir tēma disertācijām psihiatrijas, ne politoloģijas jomā," piezīmēja Lindermans.
Meta un Facebook logo - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Viedoklis
Meta pieteikusi karu krieviem. Nāksies to denacificēt
Vienlaikus Latvijā jau aizturēti cilvēki, kas pauduši simpātijas Krievijai. Tie ir garīgās attīstības un dziedniecības centrs "DVS Urantija" locekļi.
"Domāju, ne velti pirmo skaļo triecienu saņēma latviešu vide. Principā, šie cilvēki nav manīti krievu tiesību aizsardzības darbā, var tikai teikt, ka viņi nav rusofobi. Domāju, tas nebija nejauši. Tā ir izplatīta prakse – pirmo triecienu vērš pret savējiem. Lai latviešu auditorija saprastu, ka tā nedrīkst. Un nedomājiet, ka cietīsiet mazāk, latvieši būdami. Viens no viņiem jau sēž cietumā. Valdība propagandas nolūkiem vēlas uzsvērt latviešu auditorijai, kas viņiem ir svarīga, ka Krievijai simpatizējošie ir tumši ļautiņi. Tātad tā ir latviešiem paredzēta propaganda," skaidroja publicists.
Viņš uzsvēra, ka varas sistēma valstī nepārprotami kļūst totalitāra, jo cilvēki šajā gadījumā nevar pat saglabāt neitralitāti, viņus piespiež nostāties "pareizajā" pusē.
DTR miliči  - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2022
Latvijā
Tikai melīgi mediji to dēvē par iebrukumu – arī Latvijā ir citāds viedoklis
Protams, to neattiecinās uz vienkāršajiem cilvēkiem, bet, ja cilvēks, piemēram, vēlas kļūt par Saeimas deputātu vai vienkārši strādāt kādā valsts struktūrā, neitralitāti saglabāt neizdosies.
"Tomēr ir priekšrocība: Covid-19 pandēmija ir parādījusi, ka psihoze nav mūžīga, tai ir gals, tā sasniegs kaut kādu kulmināciju, bet pēc tam kritīsies. Paliks daudzas sankcijas, paliks racionāli motivētaas lietas, kur ir racionālais grauds, taču psihozes putas, tādas kā Ukrainas karogiem aizlipināti logi, domāju, kritīsies," noslēdza Lindermans.
Ziņu lente
0