Latvijā

Kravu trūkuma apstākļos Latvija un Lietuva nodrošina dotācijas dzelzceļam

© Sputnik / Sergey MelkonovРижский железнодорожный мост
Рижский железнодорожный мост - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kravu pārvadājumi veidoja lielu daļu no dzelzceļa uzņēmumu budžeta gan Latvijā, gan Lietuvā, un tagad, lai uzturētu vismaz pasažieru pārvadājumiem vajadzīgo infrastruktūru, nepieciešamas valsts budžeta dotācijas.
RĪGA, 25. marts — Sputnik. Krievijas un Baltkrievijas kravu dzelzceļa tranzīta pārtraukuma apstākļos pa Latvijas teritoriju dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanai būs nepieciešami 50-60 miljoni eiro no valsts budžeta, paziņoja Satiksmes ministrijas Transporta loģistikas nodaļas vadītājs, "Latvijas dzelzceļa" padomes loceklis Andris Maldups, vēsta Тvnet.lv.
Viņš uzskata, ka kravu pārvadājumi caur Latviju pa dzelzceļu saruks par 82%, ja kravu kustība austrumu virzienā tiks apturēta pilnībā. Tas būtiski samazinās ienākumus, ko nesa infrastruktūras izmantošana.
Железнодорожные пути, занесенные снегом - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Baltijā
Lietuvā uzskata: Rail Baltica izmaksas pieaugs
Maldups piebilda, ka sankciju rezultātā pārtraukta vīzu izsniegšana Krievijas pilsoņiem, tostarp – arī starptautisko vilcienu brigādēm. Tāpat būtiski apgrūtinātas vai ierobežotas LDz iespējas norēķināties ar partneriem Krievijā.
Iepriekš par līdzīgu problēmu ziņoja arī Lietuvā – "Belaruskalij" kravu zudums būtiski ietekmējis Lietuvas dzelzceļu ("Lietuvos gelezinkeliai") vadošās infrastruktūras, kompānijas "LTG Infra" ieņēmumus. 23. martā valdība pieņēma lēmumu piešķirt kompānijai 20 miljonus eiro.
Nauda no valsts vārdā aizņemtajiem līdzekļiem tiek piešķirta Satiksmes ministrijai, kas savukārt atvēlēs tos Lietuvas dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanai.
Ziņu lente
0