Baltijā

Lietuvā uzskata: Rail Baltica izmaksas pieaugs

© Sputnik / Sergey MelkonovЖелезнодорожные пути, занесенные снегом
Железнодорожные пути, занесенные снегом - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sākusies diskusija ar EK par projekta finansējuma palielināšanu. Lēmums sagaidāms gada otrajā pusē.
RĪGA, 18. marts – Sputnik. Inflācijas pieauguma dēļ pieaugs Eiropas standarta dzelzceļa "Rail Baltica" būvdarbu izmaksas, paziņoja transporta ministra vietniece Loreta Maskaļoviene, vēsta Sputnik Lietuva.
Lietuva pieprasa Eiropas komisijai gandrīz 700 miljonus eiro projekta īstenošanai. Taču iespējams, ka nākotnē būs vajadzīgi vēl lielāki līdzekļi.
Rail Baltica būvdarbu atklāšana - Sputnik Latvija, 1920, 08.12.2021
Latvijā
Izdevumi "Rail Baltica" vajadzībām Latvijā var pieaugt vēl par miljardu
"Inflācija nav pagājusi garām arī "Rail Baltica". Šobrīd mums ir divas pamatproblēmas finansējuma aspektā. Pašreizējais finansejums, kas saņemts 2014.-2020. gados iecirknim no Kauņas līdz Panevēžai, un jau uz tehnisko projektu un tāmju pamata iezīmējas nepārprotams cenu pieaugums," paziņoja Maskaļoviene.
Viņa norādīja, ka tagadējais cenu pieaugums nav pēdējais, jo situācija Ukrainā tāpat ietekmēs izmaksu pieaugumu, kā arī piebilda: jau sākušās pārrunas ar EK par papildu finansējumu projektam.
"(Lai – red.) pārskatītu ne tikdaudz finansējuma apjomu, cik naudas intensitāti, paskatīties, ko var vislabāk īstenot par šo naudu un kādus posmus var atlikt līdz nākamajam, jaunajam pieteikumam, kas tiek iesniegts 18. janvārī," viņa teica.
Презентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Latvijā
Latvijā izsludināts iepirkums par 200 km Rail Baltica izbūvi
EK lēmums par finansējumu sagaidāms šī gada otrajā pusē.
Plānots, ka 730 kilometrus garā dzelzceļa maģistrāle "Rail Baltica" saistīs Rietumeiropas valstis ar Baltijas valstīm caur Varšavu, Viļņu, Kauņu, Rīgu, Tallinu un tālāk, ar prāmja starpniecību – ar Somiju. Eksperti jau vairākkārt atzīmējuši, ka projekts nav rentabls no ekonomikas un loģistikas viedokļa un nenesīs labumu tā iniciatoriem.
Pat Baltijas valstu ierēdņi konstatējuši, ka tās būvdarbi saistīti ar grūtībām, un apšaubīja maģistrāles efektivitāti. Piemēram, Valsts kontroles eksperti dzelzceļa maģistrāles būvdarbu audita laikā pērnruden secināja, ka projektēšanas darbi un būvdarbiem nepieciešamo zemju izpirkšana par "ilgiem gadiem" atpaliek no sākotnējā grafika.
Презентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Baltijā
"Nav jēgas būvēt termināļus gaisa sildīšanai vien": Rail Baltica netiks pabeigts
Ziņu lente
0