Latvijā

Krievija pieprasa aizturētā blogera Kirila Fjodorova atbrīvošanu

© Youtube / Screenshot: История ОружияБлогер Кирилл Федоров
Блогер Кирилл Федоров  - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrija informēja, ka Maskava pieprasa nekavējoties atbrīvot neatkarīgo ekspertu Kirilu Fjodorovu, kurš aizturēts Rīgā.
RĪGA, 23. marts — Sputnik. Maskava ir sašutusi par cilvēka pamattiesību kārtējo pārkāpumu Latvijā, kur nesen aizturēts blogeris Kirils Fjodorovs par viņa pausto Krievijas speciālās militārās operācijas vērtējumu, teikts Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas komentārā.
Krievijas militāro blogeri Kirilu Fjodorovu 17. martā viņa dzīvoklī aizturēja Latvijas Valsts drošības dienesta darbinieki. Viņš zināja, ka specdienesti viņu novēro pēc publikācijām Telegram kanālā "Karš Vēsture Ieroči" un YouTube kanālā. Tāpēc viņš burtiski bija gatavs ceļam – plānoja nākamajā dienā aizbraukt no Latvijas, taču nepaspēja. Sākotnēji viņš tika aizturēts uz divām diennaktīm, pēc tam – arestēts atbilstoši diviem Latvijas Krimināllikuma pantiem – "Nacionālā, etniskā un rasu naida kurināšana" un "Genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošana".
Krievijas Valsts domes deputāte Marija Butina - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Pasaulē
KF Valsts domes deputāte: diplomātu izraidīšana no Baltijas valstīm ir diversija
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot blogera aizturēšanu, paziņoja: Rīga no jauna nodemonstrējusi, ka tās starptautiskās saistības vārda brīvības un informācijas saņemšanas brīvību aspektā neko nenozīmē praksē. Maskava šajā jautājumā jau daudzkārt vērsusies pie Eiropas tiesībsargājošajām struktūrām, taču atbilstoša reakcija joprojām nav sagaidīta.
"Rodas noturīgs iespaids, ka viņi jau sen izšķīrušies par savu pozīciju – noklusēt nejēdzības Baltijas valstīs cilvēktiesību jomā un meklēt ieganstus, lai kritizētu citas valsts, kuru politiskā izvēle ir ārkārtīgi ierobežota.
Pieprasām nekavējoties atbrīvot neatkarīgo ekspertu Kirilu Fjodorovu un pielikt punktu tiesiskajai patvaļai. Savu viedokli vajadzētu paust arī žurnālistiem," paziņoja Zaharova.
Рижский городской Пардаугавский суд, где рассматривается дело против журналиста Юрия Алексеева  - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2021
Latvijā
Tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu žurnālistam Jurijam Aleksejevam
Iepriekš Krievijas Valsts domes deputāte Marija Butina informēja, ka tiks sperti soļi, lai sniegtu atbalstu Kirilam Fjodorovam.
"Krievijas iespējas ir ierobežotas. Patlaban principiāli svarīgi ir sazināties ar viņa tuviniekiem, lai cilvēkam parādītos labs advokāts, kurš varētu pārstāvēt viņa intereses, un Kirils nekādā gadījumā nedotu nekādas liecības spiediena apstākļos. Rietumos lietu izmeklēšanā tiek izmantotas tieši tādas metodes: sākas spiediens pret cilvēku, lai viņš pats sevi apmelotu," paziņoja Butina.
Palīdzību Fjodorovam pūlēsies sniegt ar Butinas fonda "Savējos nepametam" un Leonīda Slucka Miera fonda starpniecību.
Ziņu lente
0