Viedoklis

Superienesīgs vīruss. Kas iedzīvojies bagātībā pandēmijas laikā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasKompānijas "Amazon" logo
Kompānijas Amazon logo - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laikā, kad pasaule cīnās ar ekonomisko recesiju, interneta uzņēmēji, modes namu īpašnieki un naftas kompāniju akcionāri pelna divkārt vairāk nekā līdz šim.
Pat tērējot pa miljardam dienā, viņiem nāksies darboties gadiem ilgi, lai iztukšotu kontus. Vienlaikus desmitiem miljonu cilvēku nonākuši uz trūkuma sliekšņa un nevar atļauties vakcīnu. Par to, kas un kā audzējis savus kapitālus, portālā RIA Novosti stāsta Dmitrijs Jermakovs.
Lielākas izredzes nomirt
Par lielāko uzņēmēju kapitāla divkāršu pieaugumu liecina starptautiskās labdarības organizāciju konfederācijas "Oxfam" atskaite, ko ik gadus publicē pirms Davosas ekonomiskā foruma. Tagad atskaite īpaši izceļas ar virsrakstiem. Šīgada frāze – "Nevienlīdzība nogalina".
Miljardieru saraksts ņemts no Forbes. Bagātākie cilvēki pasaulē: Džefs Bezoss (Amazon), Ilons Masks (Tesla un SpaceX), Bernārs Arno (Louis Vuitton Moët Hennessy), Bils Geitss (Microsoft), Marks Zakerbergs (Meta, Facebook), investors Vorens Bafets, Larijs Elisons (Oracle), Larijs Peidžs un Sergejs Brīns (Google), Mukešs Ambani (naftas kompānija Reliance Industries).
Viņu kopējais kapitāls pandēmijas laikā pieaudzis no 700 miljardiem līdz 1,5 triljoniem – vairāk nekā aizvadītajos 12 gados pēc pasaules finansiālās krīzes 2008. gadā. Šķēršļus nav likusi arī tagadējā recesija, ko analītiķi uzskata par ļaunāko kopš Volstrītas biržu kraha 1929. gadā.
© AP PhotoStrādnieki humanitārās palīdzības noliktavā
Рабочие на складе гуманитарной помощи - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Strādnieki humanitārās palīdzības noliktavā
"Oxfam" aprēķinājusi, ka laika kopš epidēmijas sākuma pasaulē ik dienas parādījies jauns miljardieris, taču vairāk nekā 160 miljoni cilvēku šajā laikā pievienojušies tiem, kuri izdzīvo aiz trūkuma sliekšņa. Jaunattīstības valstīs viņi veido piekto daļu iedzīvotāju.
Tādu nevienlīdzību var nosaukt par "ekonomisko vardarbību". "Oxfam" atskaite šokē: smagu sadzīves apstākļu dēļ ik dienas mirst apmēram 20 tūkstoši cilvēku. Viņiem vienkārši nav pieejama medicīniskā palīdzība, viņi cieš badu, kļūst par noziegumu upuriem. Oxfam uzskata, ka pie tā netieši vainojami miljardieri.
Tomēr izeja ir. Pētījuma autori aicina īstenot nodokļu reformas, lai finansētu veselības aprūpi, pārsvarā – vakcīnas ražošanas vajadzībām. Šo nozari kontrolē lielās farmaceitiskās korporācijas un "Oxfam" tamlīdzīgu situāciju uzskata par "aparteīdu". Piemēram, Džefa Bezosa kapitāla pieaugums pandēmijas laika varētu apmaksāt vakcīnas visai cilvēcei.
"Dažās valstīs trūcīgajiem ir četrkārt lielāks risks mirt no Covid-19, nekā bagātajiem. Pandēmijas otrā viļņa laikā risks nomirt Bangladešas iedzīvotājam bija pieckārt lielāks nekā baltajam britam," atzīmēja pārskata autori.

Nauda adatas galā

Visi šie magnāti nepelna naudu uz vakcīnu rēķina. Vismaz atklātos avotos tādu ziņu nav.
Aizvadītajā gadā pirmo vietu bagātnieku sarakstā ieņēma te Masks, te Bezoss. Uzvarēja SpaceX un Tesla dibinātājs, kurš martā vienas dienas laikā palielināja kapitālu par 25 miljardiem dolāru. Palīdzēja New Street Research analītiķi, kuri Tesla akcijām palielināja ieteikumu līdz "pirkt". Bezoss pagaidām atpaliek kosmosa sacensībās: labākos līgumus pārsvarā saņem SpaceX, nevis Blue Origin. Toties aug Amazon – to nepārprotami veicina pandēmija ar pirkumiem tiešsaistē.
© AP Photo / Matt RourkeKompāniju SpaceX un Tesla vadītājs Ilons Masks
Глава компаний SpaceX и Tesla Илон Маск - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2022
Kompāniju SpaceX un Tesla vadītājs Ilons Masks
Lielāko labumu no ekonomikas valsts finansējuma koronavīrusa apstākļos guvuši tieši korporāciju īpašnieki.
Protams, peļņa nāk arī uz vakcīnu rēķina. 2020. gadā farmaceitisko kompāniju Moderna un BioNTech vadītāji nonāca Forbes sarakstā starp 50 jaunajiem miljardieriem veselības aprūpes nozarē. 2021. gada pavasarī kustība The People's Vaccine Alliance savā pārskatā norādīja: deviņi miljardieri parādījušies pateicoties Covid-19 vakcīnu nestajiem ienākumiem.
Viņu vidū ir četri Moderna pārstāvji, arī ģenerāldirektors Stefans Bansels, BioNTech vadītājs Ugurs Šahins, spāņu ROVI izpilddirektors Huans Lopess-Belmonte un Ķīnas CanSino Biologics dibinātāji. Iespējams, viņiem pievienosies Juaņs Lipins, kam pieder 24% Shenzhen Kangtai Biological Product akciju.
domājams, tas ir tikai sākums. Aģentūra Research&Markets vērtē, ka līdz 2026. gadam ar Covid-19 ārstēšanu saistīto biotehnoloģiju tirgus pieaugs par 18-25%. Diez vai investori palaidīs garām iespēju.
Tātad ražošana vēl aizvien būs dažu spēles dalībnieku rokās. Tāpēc gan PVO, gan "Ārsti bez robežām" atbalsta patentu atcelšanu koronavīrusa vakcīnām.

Korporāciju spēks

Oktobrī ASV parādījās likumprojekts par nodokļu palielināšanu no korporācijām, kuru peļņa pārsniedz miljardu. Pazīstamais ekonomists Gabriels Cukmans aplēsa, ka likums var nest jūtamu labumu budžetam. Piemēram, Ilons Masks tuvāko piecu gadu laikā varētu samaksāt valstij 50 miljardus, Džefs Bezoss – 44 miljardus dolāru.
Daudzi amerikāņi iniciatīvu atbalstīja. "Tā ir problēma, kad redzam, kā miljardieri izklaides labad lido kosmosā, bet valsts netiek galā ar plūdiem," konstatēja ekonomists Deriks Hamiltons.
Šļirce - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Viedoklis
"Koronavīruss ir lielisks!" ASV veselu gadu klusējušas par bīstamiem eksperimentiem
Taču pat gadījumā, ja likumu pieņems (ASV tas ātri nenotiek), diezin vai tas uzreiz sāks darbu pilnā apmērā. Mediji uzskata: miljardieri izvairīsies no nodokļiem, novirzīs aktīvus nepārskatāmākās jomās, piemēram, privātajās kompānijās. Tādi holdingi, kā Maska SpaceX vai Bezosa Blue Origin, vienkārši ir ārpus šī likuma ietvariem.
Nodokļu reformu piekritēji, piemēram, senators Rons Vaidens iesaka sodīt lielos akcionārus par aktīvu pārvietošanu, taču ASV likumos tādi mehānismi nav paredzēti.
Tāpēc nekas nemainās, lai arī sociālajos tīklos miljardieri ir spiesti atkauties no politiķu uzbrukumiem. Piemēram, decembrī senatore Elizabete Vorrena, viena no jaunā likumprojekta autorēm – apsūdzēja Ilonu Masku par izvairīšanos no nodokļiem. Savā lapā Twitter viņa aicināja: "Pārskatīsim falsificēto nodokļu kodeksu, lai gada bagātākais cilvēks vairs nebūtu liekēdis." Masks atbildēja, norādot, ka gada laikā iemaksās budžetā vairāk nekā jebkurš cits cilvēks ASV vēsturē – veselus 11 miljardus. Pagaidām gan tas vēl nav droši zināms.
Ziņu lente
0