Baltijā

"Nav jēgas būvēt termināļus gaisa sildīšanai vien": Rail Baltica netiks pabeigts

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica
Презентация плана строительства Центрального рижского узла новой железной дороги Rail Baltica - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2026. gadā ieplānotā "Rail Baltic" būvdarbu pabeigšana tiek atlikta līdz desmitgades beigām.
RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Lai gan topošās maģistrāles "Rail Baltica" būvdarbi rit gan Latvijā, gan Lietuvā, gan Igaunijā, iepriekš noteiktais objekta pabeigšanas datums pārbīdīts no 2026. gada līdz 2030. gadam, raksta laikraksts Postimees.
Šim termiņam jābūt galīgajam, jo plāns paredz, ka 2030. gadā Eiropas transporta tīklam TENT-T ir jābūt gatavam darbam.
Официальное открытие строительных работ Центрального узла Rail Baltica в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 13.08.2021
Latvijā
Rīgā attīra ceļu Rail Baltica vajadzībām: lemts nojaukt tirdzniecības centru
"Līdz šim 2026. gads bija vienīgi mūsu mērķis, Eiropas līmenī šis termiņš netika noteikts. Bet tagad diemžēl ir skaidrs, ka šajā laikā mēs neiekļaujamies. No vienas puses, nesanāk paspēt īstenot projekta tehnisko un būves kārtu, no otras – finansējums nesedz visu projektu pilnībā," skaidro uzņēmuma "Rail Baltica Estonia" valdes priekšsēdētājs Tenu Grīnbergs.
Lai gan "Rail Baltica" netiks pabeigts plānotajā laikā un jaunās problēmas bremzē projekta gaitu, tomēr jau ir skaidrs, ka projekts netiks apturēts, uzskata Grīnbergs.
"Būvdarbi joprojām turpinās visās trijās valstīs. "Rail Baltica" tiks pabeigts, jautājums tikai, kad tas notiks un pēc kāda modeļa tiks finansēts projekts," viņš piebilda.
Tāpat Grīnbergs atzīmēja, ka visās trijās valstīs bija izvēlēta dažāda maģistrāles būvniecības stratēģija. Mēs sākām būvēt atbalsta infrastruktūru. Latvieši, piemēram, vēl nav sākuši būvēt šosejas tiltus," viņš teica.
Grīnbergs piebilda, ka nav jēgas steigties ar dažu objektu būvniecību projekta ietvaros, jo tie vēl vairākus gadus nebūs izmantojami.

"Ja mēs uzbūvēsim greznu termināli, kas netiks pietiekami izmantots, tad, tēlaini runājot, mēs vien sildīsim gaisu. Ja zinām, ka "Rail Baltica" uzsāks darbu desmitgades beigās, tad nav arī jēgas pabeigt darbu līdz sākotnēji plānotajam 2025. gadam," sacīja Grīnbergs.

Saskaņā ar projektu, Baltijas dzelzceļam ar Eiropas standarta sliežu ceļu "Rail Baltica" nepieciešamas investīcijas 5,8 miljardu eiro apmērā, un tam vajadzēja nest 16 miljardus lielu peļņu. Nesenā ekspertīze parādīja: projekta realizācijas gadījumā zaudējumi sasniegs vismaz četrus miljardus eiro.
Plānots, ka starp Igauniju, Latviju un Lietuvu kursēs 8 vilcienu pāri diennaktī (intervāls – 2 stundas). Pašlaik ieplānots vilciens arī starp Rīgu un Rīgas lidostu – 36 pāri vilcienu diennaktī, tātad dienā satiksmes intervāls sasniegs apmēram 30 minūtes.
Официальное открытие строительных работ Центрального узла Rail Baltica в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2021
Ekonomists: Rail Baltica kļuvusi par sūkni naudas izsūknēšanai no Baltijas valstīm
Tāpat Baltijas valstu teritorijā līdztekus starptautiskās satiksmes vilcieniem ieprojektētas stacijas un pieturvietas arī reģionālās satiksmes vilcieniem. Latvijā paredzētas 16 stacijas: Salacgrīva, Tūja, Skulte, Vangaži, Saurieši, Slāvu tilts, Torņakalns, Zasulauks, Imanta, Jaunmārupe, Olaine, Ķekava, Salaspils, Baldone, Iecava un Bauska.
Ziņu lente
0