Latvijā

Ukraiņu bēgļi var nonākt verdzībā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasUkrainas bēgļi
Ukrainas bēgļi - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noziedznieki piedāvā bezpalīdzīgajiem bēgļiem mitekli un iesaista darba verdzībā.
RĪGA, 14. marts — Sputnik. Eiropas likumsargi brīdinājuši kolēģus Latvijā, ka Ukrainas bēgļiem ir risks kļūt par cilvēku tirdzniecības upuriem, vēsta TV3.
Valsts policija Latvijā ir saņēmusi informāciju par to, ka Ukrainas bēgļu uzņemšanas centru tuvumā var uzturēties kriminālie elementi, kas vēlas savervēt ukraiņus cilvēku tirdzniecībai. Izmantojot bēgļu bezpalīdzīgo stāvokli, noziedznieki piedāvā it kā izmitināšanu pie sevis mājās, dzīvoklī, taču viņi var kļūt par cilvēktirdzniecības upuriem.
Simtiem bēgļu no Ukrainas ieradušies Slovākijā - Sputnik Latvija, 1920, 04.03.2022
Video
Simtiem bēgļu no Ukrainas ieradušies Slovākijā
"Personām no Ukrainas ir ļoti liels risks nonākt cilvēku tirgotāju rokās. Vīriešiem tā būtu darba ekspluatācija. Sievietēm – seksuālā ekspluatācija," stāsta Armands Lubarts, VP Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas priekšnieks.
Valsts policija un pašvaldības policija dežurē Bēgļu uzņemšanas centrā Kongresu namā cerībā, ka tas atbiedēs cilvēktirdzniecības vervētājus. Tāpat pēdējās dienās policija veicot reidus.
Tomēr policijas iespējas novērst draudus bēgļiem nav lielas. Kad privātpersonas piedāvā izmitināt ukraiņu bēgļus, neviens oficiāli nereģistrējas, tātad nav iespēju veikt ārkārtas pārbaudes un pārliecināties, vai ar cilvēkiem viss ir kārtībā.
Jāpiebilst, ka ukraiņi nereti kļuvuši par cilvēktirdzniecības upuriem Baltijā jau pirms konflikta sākuma – starpniekfirmas nogādāja valstī cilvēkus, kam nebija tiesību strādāt ES, atņēma pases un par veikto darbu nesamaksāja.
Молодая мать с младенцем и подгузниками - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Latvijā
Latvija gatavojas jaunajai bēgļu plūsmai
Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas rīcībā esošie dati liecina, ka cilvēku ekspluatācija Latvijā kļūst aizvien nekaunīgāka – tikai pērn vien ierosināti trīs kriminālprocesi cilvēku ekspluatācijas lietās. Juristi uzskata, ka patiesībā tādu gadījumu skaits ir daudz lielāks.
Valsts Robežsardze vēsta, ka Latvijā no Polijas ieradušies 4300 Ukrainas pilsoņi. Mitekļi nodrošināti 631 cilvēkam.
Ziņu lente
0