Latvijā

Zinātnieks: ja arī visi krievi Latvijā ierunāsies latviski, tas negarantēs saliedētību

© Sputnik / Sergey MelkonovMeteņi Rīgā
Meteņi Rīgā - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gadiem ilgā latviešu valodas iespiešanās krievvalodīgo vidē nav dāvājusi sabiedrībai vienotību un saliedētību.
RĪGA, 13. marts — Sputnik. Saziņa vienā valodā negarantē sabiedrības saliedēšanos, konstatēja sociālais antropologs Klāvs Sedlenieks, komentējot Nacionālās apvienības ierosinātos grozījumus, kas paredz latviešu valodas ieviešanu visās skolās, vēsta Tvnet.lv.
Nacionālā apvienība ierosinājusi jau no šī gada 1. septembra nodrošināt mācības skolā tikai latviešu valodā. Taču koalīcijas vairākums atbalstīja pāreju pie mācībām latviešu valodā skolās sešu gadu laikā no 2023./24. mācību gada. Tādējādi bērnus Latvijā vairs nešķirošos pēc mācību valodas, un tas veicināšot valsts un sabiedrības stiprināšanos kopumā, uzsvēra premjerministrs.
Skolas piederumi  - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2022
Latvijā
Krievu bērnus Latvijā vēlas piespiest mācīties latviešu valodā no 1. klases
Sociālais antropologs Klāvs Sedlenieks, komentējot likumprojektu, paziņoja, ka iecere izmantot skolās vienu mācību valodu nebūt nav jauna. Pēdējo 20 gadu laikā latviešu valodas zināšanas valstī ir uzlabojušās, taču grūti teikt, vai tas būtu veicinājis sabiedrības stiprināšanos.
Eksperts uzskata: pat gadījumā, ja cilvēki runā vienā valodā, nav teikts, ka sabiedrība netiks sadalīta pēc tautības. Viņš atgādināja, ka tas saskatāms konfliktsituācijās, piemēram, Dienvidslāvijā, kur visi runāja vienā valodā.
Sedlenieks ir pārliecināts, ka identitātes zaudēšanas riska krievvalodīgajiem Latvijā nav, lai arī, iespējams, tikšot zaudētas dažas tradīcijas. No otras puses, latviešu valodas mācības rit pastāvīgi, tātad krievu kultūra Latvijā nemirst.
Ziņu lente
0