Latvijā

Latvija var zaudēt 85% kravu no Krievijas

CC BY 2.0 / Ed Webster / Железная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai nāksies atbalstīt dzelzceļu, kas kravu prombūtnē nevarēs uzturēt savu infrastruktūru.
RĪGA, 10. marts — Sputnik. Cik liela būs pret Krieviju piemēroto sankciju ietekme uz kravu pārvadājumiem, būs redzams mēneša laikā, paziņoja valsts satiksmes ministrs Tālis Linkaits intervijā Latvijas Radio.
Viņš atzīmēja, ka pagaidām pastāv zināma inerce un esošās kravas joprojām tiek nosūtītas piegādātājiem. "Nosūtītāji cenšas pēc iespējas ātrāk šīs kravas dabūt ārā no Krievijas, Baltkrievijas un pa esošajiem kanāliem tās nogādāt līdz gala patērētājiem," sacīja ministrs, piebilstot, ka februārī pat bijis neliels kravu apjoma pieaugums.
Tukšs naudas maks - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Latvijā
Cik maksā solidaritāte? Sankciju sekas Latvijas ekonomikai
Tāpat Linkaits informēja, ka atkarībā dzelzceļa kravu apjoma caur Latviju (piemēram, uz ES no Kazahstānas, Uzbekistānas, Ķīnas), tiks izstrādāti vairāki attīstības scenāriji pārvadājumu jomā.
"Sliktākajā gadījumā jārēķinās ar "dzelzs priekškaru uz robežas starp Latviju un Krieviju", kas savukārt varētu nozīmēt pārvadājumu samazinājumu par 82–85%," atklāja Linkaits.
Viņš atzīmēja, ka šajos apstākļos būs jāsaglabā esošais dzelzceļa tīkls tāds, kāds tas ir, "tīri tehniskā kārtībā", lai nodrošinātu pasažieru pārvadājumus un to kravu pārvadājumus, kuri tiks saglabāti.
Situācija ostās var būt nedaudz labāka, jo Latvijas rūpniecībai un Latvijas tautsaimniecībai būs vajadzīgas izejvielas, tām būs jāsamaina piegādātāji, bet kravas varēs importēt arī caur Latvijas ostām.
Вагоны компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2022
Pasaulē
Baltkrievu kravas neatgriezīsies Lietuvā: Lukašenko vēsta par ostas celtniecību Krievijā
"Ventspils ostā kravu samazinājums varētu būt par divām trešdaļām, Rīgas ostā – par 45%, Liepājas ostā – kādiem padsmit procentiem", prognozē Linkaits.
24. februārī Krievija sāka speciālu militāro operāciju Ukrainā. Valsts prezidents Vladimirs Putins paskaidroja, ka tā sākta ar mērķi aizsargāt cilvēkus, kuri astoņus gadus saskaras ar Kijevas režīma ņirgāšanos un genocīdu. Viņš uzsvēra, ka šiem nolūkiem plānota Ukrainas demilitarizācija un denacifikācija, nepieciešams tiesāt visus kara noziedzniekus, kuri atbildīgi par asiņainajiem noziegumiem pret Donbasa mierīgajiem iedzīvotājiem.
Savukārt rietumvalstis uzsākušas jaunu sankciju spirāles loku, kas tiek plests plašumā kopš 2014. gada.
Ziņu lente
0