Pasaulē

Baltkrievu kravas neatgriezīsies Lietuvā: Lukašenko vēsta par ostas celtniecību Krievijā

© Anoo77 Вагоны компании "Беларуськалий"
Вагоны компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija vairs nevedīs savas kravas caur Lietuvas un Ukrainas teritoriju, paziņoja Aleksandrs Lukašenko
RĪGA, 20,. februāris — Sputnik. Osta miljoniem tonnu baltkrievu kravu pārkraušanai varētu tikt uzbūvēta Sanktpēterburgas apkārtnē, 18. februārī paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, tikšanas laikā ar Krievijas Federācijas vadītāju Vladimiru Putinu, vēsta RIA Novosti.
"Krievijas prezidents deva rīkojumu (es viņu palūdzu, lai krievi mums palīdzētu, lai nebūtu nedz novilcināšanas, nedz birokrātijas, runa nav par naudu, nauda tam ir), lai mēs dzimtenē, Ļeņingradas apgabalā, pie Sanktpēterburgas, varētu uzbūvēt savu ostu un pārkraut tur miljoniem tonnu kravu," sacīja Lukašenko.
Kravas vagoni - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2022
Baltijā
Baltkrievija aizliegs atsevišķu preču dzelzceļa tranzītu no Lietuvas
Baltkrievu prezidents pastāstīja, ka "tika dots rīkojums, nekavējoties uzsākt būvniecību". "Jau pēc gada vai pusotra gada mēs sāksim kraut miljoniem tonnu kravu," piebilda Lukašenko.
Viņš arī uzsvēra, ka Baltkrievija neatgriezīsies pie savu kravu tranzīta caur Lietuvas un Ukrainas teritoriju.
Situāciju jau komentēja uzņēmējs Igors Udovickis, kura terminālis BKT iepriekš pārkrāva "Belaruskalij" kravas Klaipēdas ostā.
"Putins devis rīkojumu par ostas celtniecību Ļeņingradas apgabalā baltkrievu minerālmēslu pārkraušanai. Ja nebūtu Lietuvas valdības centieni, tas nekad nenotiktu," viņš uzrakstīja Facebook.
8. decembrī spēkā stājās ASV sankcijas pret "Belaruskalij", taču uzņēmuma produkcijas tranzīts caur Lietuvu neapstājās, jo uzņēmums jau novembrī apmaksāja dzelzceļa pārvadājumus avansā. ASV sankcijas netiek vērstas pret minerālmēslu tranzītu, tomēr "Lietuvos geležinkeliai" meklē iespējas atmaksāt avansu, kas iemaksāts par minerālmēslu transportēšanu 2022. gada janvārī un februārī, kā arī lauzt līgumu ar Baltkrievijas kompāniju, jo ASV ir Lietuvas partneris, un mēģinājumi izvairīties no sankcijām kaitēs valsts reputācijai.
Lietuvas Transporta un sakaru ministrija sagatavojusi likumprojektu par sankcijām pret Baltkrieviju nacionālās drošības apsvērumu dēļ. Dokuments paredz tieši vai caur vidutājiem iepirktas Baltkrievijas produkcijas importa aizliegumu. Ierēdņi uzskata, ka šāds likums novērstu arī "Belaruskalij" minerālmēslu tranzītu caur Lietuvas teritoriju.
Ziņu lente
0