Latvijā

Gāzes cena trīskāršosies aprīlī: Latvijā sāk izjust sankciju sekas

© Pixabay / stevepbГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija, 1920, 09.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas DUS degvielas cena pieaug teju katru dienu. Tuvākajā laikā gaidāms straujš (trīs vai četras reizes) gāzes cenas pieaugums. Tāda ir pret Krieviju vērstās sankciju politikas cena.
RĪGA, 9. marts — Sputnik, Dmitrijs Oleiņikovs. Uzņēmuma "Latvijas gāze" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga" norādīts, ka, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un tās būtisko ietekmi uz dabasgāzes tirgu, dabasgāzes cena aprīlim Eiropā atbilstoši šī brīža prognozēm sasniegs 250–300 eiro par megavatstundu (MWh). Saskaņā ar gāzes sadales sistēmas operatora "Gaso" mājaslapā publicēto informāciju dabasgāzes biržas cena martā ir 81,22 eiro/MWh.
"Latvijas gāze" norāda, ka pašreizējie gāzes tarifi mājsaimniecībām ir spēkā līdz šā gada 1. jūlijam un cenas kāpums biržā tās šobrīd neietekmē, taču to nākammēnes var izjust uzņēmumi, kam gāzes cena līgumā ir piesaistīta svārstībām biržā.
Krievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
Krievijā
Novaks: Krievija var apturēt "Ziemeļu straumi", bet nafta maksās 300 dolārus par barelu
To pašu atzīmē arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).
Patlaban valdība piešķīrusi energoresursu patērētājiem atbalstu 250 miljonu eiro apmērā, ko izmaksā kompensācijas veidā. Iedzīvotāji saņems no budžeta piemaksu līdz šā gada aprīlim.
Gāzes cenu kāpums tomēr tā vai citādi ietekmēs mājsaimniecības. Ja ne tieši, tad pastarpināti. Uzņēmumiem tas nozīmē būtisku izmaksu pieaugumu un rentabilitātes kritumu. Attiecīgi turpināsies cenu pieaugums – par visu samaksās galalietotājs, ja varēs.
Vēl viens satraucošs izdevumu postenis ir degvielas cena, kas pēdējās dienās aug, praktiski, tiešsaistes režīmā. 95. markas benzīns jau maksā vairāk nekā 1,85 eiro litrā, dīzeļdegviela — vairāk nekā 1,70 eiro, bet 98. benzīna cena atsevišķās uzpildes stacijās jau pārsniegusi "psiholoģisko atzīmi" 2 eiro apmērā. Un, spriežot pēc visa, tas ir tikai sākums.
Eksperts: trīs tūkstoši dolāru par gāzi eiropiešiem šķitīs piemērota cena - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2022
Video
Eksperts: trīs tūkstoši dolāru par gāzi eiropiešiem šķitīs piemērota cena
Saeimas opozīcija uzskata, ka nepieciešama ātrāka papildu mehānismu ieviešana, kas kompensētu energoresursu cenu kāpumu. "Ir nepieciešams amortizēt triecienu iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Ir tikai viens galvenais instruments – nodokļu politika. PVN samazināšana nederēs, jo tas neietekmē uzņēmumu izmaksas. Šajā gadījumā paliek akcīzes nodoklis. Mēs uzskatām, ka to vajadzētu samazināt vismaz par 30%," raksta Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.
Nav šaubu, ka koalīcijas partijas neatbalstīs šo iniciatīvu. Tas ir saprotams – jo augstāka ir energoresursu cena, jo vairāk naudas saņems budžets. Proti, valdība nepalaidīs garām iespēju iegūt "superpeļņu" budžeta ieņēmumu daļā. Tiesa, lielākajai daļai valsts iedzīvotāju tas draud ar augstākām cenām un ienākumu samazināšanu, jo ikgadējā algu palielināšana nodrošināta tikai valsts augstāko ešelonu darbiniekiem.
Ziņu lente
0