Krievijā

Novaks: Krievija var apturēt "Ziemeļu straumi", bet nafta maksās 300 dolārus par barelu

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasKrievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks
Krievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija ievēro visas līgumsaistības par naftas un gāzes piegādi Eiropā, turklāt embargo ieviešanas gadījumā cietīs galalietotāji, paziņoja Aleksandrs Novaks.
RĪGA, 8. marts — Sputnik. Krievija ir lielākais naftas piegādātājs Eiropā un pilda savas līgumsaistības pilnā apjomā. Valsts ir gatava Eiropas atteikumam no tās energoresursiem, bet Eiropai neizdosies ātri aizvietot piegādes no Krievijas, turklāt par to būs jāmaksā Eiropas patērētājiem, paziņoja KF vicepremjers Aleksandrs Novaks, vēsta RIA Novosti.
Eksperts: trīs tūkstoši dolāru par gāzi eiropiešiem šķitīs piemērota cena - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2022
Video
Eksperts: trīs tūkstoši dolāru par gāzi eiropiešiem šķitīs piemērota cena
Novaks, kas iepriekš bijis arī Krievijas Federācijas enerģētikas ministrs, paziņoja, ka iespējamais naftas un naftas produktu piegādes aizliegums no Krievijas rada saspringumu tirgū.
"Diskusijas un paziņojumi par iespējām sankcijām un atteikšanos no Krievijas naftas un naftas produktiem rada bažas," viņš atzīmēja.
Novaks paudis, ka patlaban šo diskusiju spiedienu izjūt visi Krievijas naftas un naftas produktu piegādes ķēdes dalībnieki - tirgotāji, transporta uzņēmumi, bankas un finanšu iestādes. Tomēr, ņemot vērā attīstīto naftas infrastruktūru un jūras piegādes loģistiku, šobrīd naftas un naftas produktu piegādes no Krievijas Eiropas tirgum ir konkurētspējīgākas.
"Mēģinājumi ierosināt diskusiju par importa aizliegumu grauj tirgus pamatus, rada nenoteiktību un būtiskus zaudējumus patērētājiem," piebilda Novaks.
Viņš atzīmēja, ka atteikšanās no naftas piegādēm no Krievijas izraisīs katastrofālas sekas pasaules tirgum, turklāt cenas var sasniegt līdz 300 dolāriem par barelu un vairāk. Patlaban "Brent" markas jēlnaftas cena pieaugusi līdz 130 dolāriem.
Vienlaikus Novaks norādīja, ka Krievija ir gatava tam, ka ES atteiksies no iepirkumiem, turklāt valstij jau ir gatavs plāns šo apjomu novirzīšanai citiem klientiem. Eiropas patērētājiem tas būs nopietns izaicinājums, jo diez vai izdosies aizstāt Krievijas naftu – tam būs nepieciešami vairāki gadi.
Komentējot Krievijas gāzes piegādi uz ārzemēm un projekta "Ziemeļu straume 2" apturēšanu, Novaks paziņoja, ka Krievijai ir tiesības atbildes kārtā aizliegt gāzes piegādi pa gāzesvadu "Ziemeļu straume", taču šāds lēmums būtu abpusēji neizdevīgs.
Naftas termināls - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2022
Naftas tranzīta pārtraukšana no Lietuvas var izraisīt "vētru" Kijevā
"Kaut arī Eiropas politiķi ar saviem paziņojumiem un apsūdzībām mūs tam aktīvi mudina," viņš atzīmēja.
Tāpat Novaks paziņoja, ka Krievijas rīcība ir informācija, ka tiek gatavota provokācija pret Ukrainas gāzes transportēšanas sistēmu. Vicepremjers uzsvēra, ka tas ir ļoti bīstami un Krievija dara visu, lai to nepieļautu.
Patlaban gāzes piegādes no Krievijas uz Eiropu caur Ukrainas teritoriju notiek parastā kārtībā.
Ziņu lente
0