Naftas tranzīta pārtraukšana no Lietuvas var izraisīt "vētru" Kijevā

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasNaftas termināls
Naftas termināls - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina zaudē vienu no stabilākajiem naftas produktu piegādes avotiem, bet alternatīvi maršruti ir finansiāli neizdevīgi.
RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Ukrainas tirgū var "paplosīties vētra" tuvākā mēneša laikā, ņemot vērā Minskas lēmumu pārtraukt naftas produktu tranzītu savā teritorijā no Lietuvas. Viedokli par to pauda konsaltinga grupas "A-95" direktors Sergejs Kujuns, vēsta Sputnik Baltkrievija.
"Pieļauju, ka tuvāko mēnesi (Ukrainas – red.) tirgū būs neliela "vētra". Ilggadēja tirgus spēlētāja izkrišana no spēles nesīs noteiktas sekas, lai arī to mīkstinās zemais patēriņa līmenis ziemā un pārsātinātais tirgus," viņš atzīmēja.
Kujuns norādīja, ka naftas produktu piegādes Ukrainai no Lietuvas agrāk veidoja apmēram 50 tūkstošus tonnu dīzeļdegvielas, kā arī 20 tūkstošus tonnu A-95 markas benzīna mēnesī.
Tallina  - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2022
Baltijā
Igaunija pārtraukusi naftas produktu tranzītu no Baltkrievijas
Piegādes no Lietuvas sedza apmēram 7% tirgus gadā. Tagad ir mazāk par vienu stabilu piegādes avotu.
Eksperts atgādināja, ka pērn Polijas kompānija "Orlen", Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas īpašnieks, mēģināja sakārtoto naftas produktu piegādes uz Ukrainu no Lietuvas caur Poliju, taču izrādījās, ka tā ir pārlieku dārga nodarbe.

Atbildes gājiens

Trešdien Baltkrievijas ĀM informēja, ka atbildot uz Viļņas lēmumu ierobežot Baltkrievijas preču tranzītu caur savām ostām, Minska aizliedz naftas produktu, ķīmisko un minerālo mēslojumu tranzītu savā teritorijā pa dzelzceļu no Lietuvas, kas iekrauti "Lietuvas dzelzceļu" stacijās.
ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs pievērsa uzmanību faktam, ka ik gadus cauri Baltkrievijai tiek pārvadāti apmēram 1,5-1,6 miljoni tonnu šādu kravu par vairāk nekā 1 miljardu dolāru.
Lēmums stāsies spēkā nākamnedēļ – 7. februārī.
Ziņu lente
0