Politika

Cietīs bizness un pensionāri: ko sankcijas nesīs Latvijai

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasUkrainas robeža
Ukrainas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankcijas pret Krieviju sāpīgi skars gan uzņēmējus, gan Krievijas pensiju saņēmējus Latvijā.
RĪGA, 1. marts — Sputnik. Lēmums atslēgt no SWIFT Krievijas bankas ietekmēs arī Latviju, pastāstīja bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš Rus.LSM.lv ēterā.
Iepriekš ES ārlietu ministri virtuālā apspriedē vienojās par vairāku Krievijas banku atslēgšanu no SWIFT sistēmas. Cita starpā jaunās ES sankcijas paredz iesaldēt arī aptuveni pusi Krievijas Centrālās bankas finansiālo rezervju.
Vēja ģeneratori  - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Latvijā
Vai Latvijas vējš nomainīs Krievijas gāzi?
Āboliņa ieskatā, sankcijas pret Krieviju rikošetā trāpīs arī Latvijas uzņēmējus. Viņš uzsvēra, ka īstermiņa perspektīvā tas nozīmē visu uz Krieviju ejošo maksājumu apturēšanu, un nāksies pārdomāt, kā maksāt par gāzi. Ekonomists uzsvēra, ka iespējami varianti, vajadzēs novērtēt, kāda veida sankcijas tiks pielietotas. Āboliņš atgādināja, ka SWIFT neaizliedz tirdzniecību, taču apgrūtina eksportu un importu.
Viņš norādīja, ka sankciju dēļ cietīs arī pensionāri Latvijā, kuri saņem Krievijas pensijas, un nav saprotams, kā tiks veikti naudas pārskaitījumi.
Iepriekš Krievijas Federācijas Valsts suverenitātes aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Kļimovs paziņoja, ka Krievijas iziešana no starptautiskās starpbanku sistēmas SWIFT neapdraud norēķinus valstī, stimulēs rubļa izplatību starptautiskas valūtas statusā un mazina Rietumu kontroli pār norēķinu operācijām.
24. februārī agri no rīta Krievija sāka kara operāciju Ukrainas demilitarizācijai un denacifikācijai. Uzrunā Krievijas iedzīvotājiem valsts prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka apstākļi prasa apņēmīgus un tūlītējus soļus, Donbasa tautas republikas vērsušās ar palīdzības lūgumu.
Nacionālās maksāšanas sistēmas kartes  - Sputnik Latvija, 1920, 28.02.2022
Krievijā
"Tehniski iespējams, taču jēgas nav": atslēgšana no SWIFT Krievijai dos priekšrocības
Krievijas prezidents uzsvēra, ka atbildība par asinsizliešanu gulsies uz Ukrainā valdošā režīma sirdsapziņas. Viņš aicināja Ukrainas kareivjus nepildīt varasvīru noziedzīgās pavēles, nolikt ieročus un doties mājup.
Aizsardzības ministrija uzsvēra, ka Krievijas Bruņotie spēki nepieļauj nekādas raķešu un artilērijas apšaudes vai aviācijas uzlidojumus Ukrainas pilsētām – ar precīzajiem šāviņiem tiek izsista no ierindas militārā infrastruktūra. Civilos iedzīvotājus nekas neapdraud.
Atbildei rietumvalstis ieviesa kārtējās sankcijas pret Krieviju. ES valstis nolēmušas slēgt gaisa telpu Krievijas lidmašīnām. Krievija atbildei ierobežojusi savas gaisa telpas izmantošanu Lielbritānijas lidmašīnām, ieskaitot tranzīta reisus. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Rietumu sankcijas ir visnotaļ nopietnas, tomēr Krievija tām savlaicīgi sagatavojusies. Viņš piebilda, ka šajā jautājumā nepieciešama analīze un resoru koordinācija, lai izstrādātu atbildes pasākumus, kas atbilst Krievijas interesēm.
Ziņu lente
0