Viedoklis

Krievijas BS operācijas pašreizējie rezultāti Ukrainā: līdz Kijevas atdošanai – 72 stundas

© Sputnik / Константин Михальчевский / Pāriet pie mediju bankasКолонна грузовых автомобилей ВС РФ и ударный вертолет Ми-24 ВКС РФ в Армянске
Колонна грузовых автомобилей ВС РФ и ударный вертолет Ми-24 ВКС РФ в Армянске - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas speciālā militārā operācija Ukrainas demilitarizācijai turpinās plašā telpā, dinamiski un atbilstoši plāniem.
Pirmās diennakts mērķi sasniegti vai likvidēti. Amerikāņu izlūkdienesti uzskata, ka nacistiskais Kijevas režīms pastāvēs ne vairāk kā 72 stundas, taču pašiem civiliedzīvotājiem un karavīriem – jo ātrāk, jo labāk, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas precīzo raķešu triecienu rezultātā Ukraina diennakts laikā zaudējusi pretgaisa aizsardzību, bruņotie spēki palikuši bez 118 svarīgiem militārās infrastruktūras objektiem, ieskaitot 11 aerodromus, JKS bāzi Očakovā, štābus un vadības punktus, 5 kara lidmašīnas, vienu helikopteri un 5 bezpilota lidaparātus Bayraktar TB2, 18 RLS S-300 un Buk-M1. Krievijas Aizsardzības ministrija atzīmēja, ka nekādas raķešu un bumbu apšaudes pret Kijevu nav notikušas – 25. februārī ukraiņi kļūdaini notrieca paši savu lidmašīnu Su-27.
Виден дым над военным объектом, расположенным в Мариуполе - Sputnik Latvija, 1920, 25.02.2022
Viedoklis
Krievijas speciālā operācija Ukrainā: mērķis – demilitarizācija
Doņeckas un Luganskas tautas republiku armijas grupējumi pārrāvuši Ukrainas bruņoto spēku un nacionālistu bataljonu aizsardzību, pavirzījušies par 12 km uz rietumiem ar Krievijas artilērijas un armijas aviācijas atbalstu. 24. februārī Krievijas BS desants izsēdās Gostomeļas aerodromā Kijevas apgabalā (izmantoti vairāk nekā 200 helikopteri un REC līdzekļi), vakar gaisa desants bloķēja Ukrainas galvaspilsētu no rietumiem.
Bez tam Krievijas vienības pilnībā bloķējušas Čerņigovas pilsētu, kontrolē Sumas apgabala centru ziemeļos un Hersonu dienvidos (atjaunota ūdens padeve uz Krimu pa Ziemeļkrimas kanālu. KF spēki no ziemeļiem un dienvidiem dodas Čerkasu virzienā. patlaban Ukrainas austrumos koncentrētais UBS lielais grupējums ir tuvs ielenkšanai un sakāvei.
Ukrainas bruņoto spēku vienības karadarbībās Donbasā pašlaik gandrīz nemaz nepiedalās. Pretojas tikai ukraiņu nacistu bataljoni. UBS 36. brigādes jūras kājnieku vienība vakar palūdza DTR valdībai humanitāro koridoru izejai uz neatkarīgo republiku, lai noliktu ieročus, un tas nebūt nav pirmais nacionālo interešu sakritības gadījums.
25. februārī Krievijas AM informēja par Krievijas desantnieku un Ukrainas Černobiļas AES apsardzes bataljona karavīru kopīgām darbībām, lai nepieļautu iespējamās kodolprovokācijas no teroristu un nacionālo bataljonu puses.
Iznīcinātājs MiG-31К ar hiperskaņas raķetēm - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2022
Viedoklis
Ko Rietumiem nozīmē Krievijas stratēģisko kodolspēku mācības
Saskaņā ar Krievijas AM datiem, UBS vienībās iepriekš iefiltrētie nacionālisti aktīvi identificē "neuzticamos" ukraiņu kareivju vidū, savukārt, ja komandieris pieņēmis lēmumu atkāpties no ieņemtajām pozīcijām, pārvēršas par tā saucamo aizsprosta vienību – apšauda atkāpties sākušos dienesta biedrus. Bez tam Kijevas režīms bez jebkādas kontroles izdala ieročus iedzīvotājiem, izsludināta vispārēja mobilizācija uz 90 diennaktīm. Krievijas operācija sekmīgi noslēgsies agrāk.
Milzīgās automašīnu rindas ar Ukrainas reģistrācijas numuriem pie robežām Polijas, Slovākijas, Ungārijas un Rumānijas virzienā liecina: tauta nevēlas aizsargāt banderiešu varu. Izvietojot zalves uguns sistēmas "Grad" Ševčenko laukumā Kijevā, UBS vadība izmanto civiliedzīvotājus kā vairogu un pastrādā kara noziegumus.

Demilitarizācijas mērogs un sekas

Jau pirmajās stundās Krievijas spēki nodrošināja virskundzību gaisā, jūrā, uz galvenajām maģistrālēm, un "samala" lielu daļu bruņojuma, ar ko ne vienu vien gadu Ukrainu piesūknēja ASV un citas NATO valstis.
Saskaņā ar Pentagona datiem, Krievija izmantojusi vairāk nekā 160 precīzās spārnotās raķetes. Atšķirībā no UBS darbībām Donbasā, Krievijas armija nenogalina Ukrainas civiliedzīvotājus.
Krievijas Bruņoto spēku darbības 2022. gada februārī atgādina pasākumus agresora piespiešanai ievērot mieru 2008. gada augustā, kad netika nogalināts neviens Gruzijas civiliedzīvotājs (Gruzijas agresijā cieta vienīgi Dienvidosetijas iedzīvotāji).
Krievijas bruņoto spēku militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2022
Viedoklis
"Šoks un šausmas" Ukrainā, NATO šņuksti un pukstēšana. Kas notiks tālāk?
Speciālās operācijas temps, precizitāte un efektivitāte milzīgajā Ukrainas teritorijā var kļūt par pamācību "partneriem" Pentagonā un NATO, kas nepārprotami atpaliek spēku apmācību līmeņa ziņā.
Starp citu, teritorijas (603 548 km2) un iedzīvotāju skaita (43 milj. cilvēku) Ukraina pielīdzināma Afganistānai, kur ASV un NATO 20 gadus ilgā karadarbībā nespēja radīt jaunu demilitarizētu un drošu pasauli (pēc tam mēģināja organizēt "Afganistānu" Eiropas centrā). "Partneriem" nāktos pateikties Krievijai par ukraiņu organizēto Trešā pasaules kara priekšnoteikumu tehnoloģisko likvidāciju.
ASV un Ziemeļatlantijas alianse Ukrainā, kā jau ierasts, izmeta atkritumos nodotos aborigēnus, un daudzkārt apliecināja: tās nevēlas karot ar Krieviju savām rokām.
Protams, NATO "kandidāti" Eiropā guvuši pareizu mācību no Ukrainas jauno laiku vēstures. Piemēram, Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili vakar paziņoja, ka viņa valsts nepiedalīsies finansiāli ekonomiskajās sankcijās pret Krieviju.
ES un ASV jauno pret Krieviju vērsto sankciju fonā (tās radīja vērā ņemamu iekšpolitisko turbulenci Rietumeiropā) Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs preses konferencē apstiprināja, ka Krievija nodrošinās Ukrainas demilitarizāciju un denacifikāciju. Maskava ir gatava pārrunām, kad Ukrainas BS noliks ieročus. "Visi lēmumi ir pieņemti", "partneriem" nevajadzētu lolot nekādas ilūzijas un cerības uz kompromisiem. Domājams, Zeļenska ofisa piedāvātās pārrunas par mieru, neitralitāti un drošības garantijām ir kārtējais triks.
Ballistiskās raķetes palaišana - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Viedoklis
Kāds Krievijas bruņojums paliks Baltkrievijā pēc mācībām "Sabiedroto apņēmība"
Krievija negaida nekādas vienošanās ar "narkomānu un neonacistu bandu" (citāts no Vladimira Putina runas Drošības padomes sēdē 25. februārī), tomēr ir gatava sūtīt delegāciju uz Minsku pārrunām ar Ukrainu. Krievijas ultimāts Ukrainas valdībai un UBS ielenktajām vienībām bija sagaidāms. Iepriekš Vladimirs Putins jau vērsās pie Ukrainas karavīriem: "Ņemiet varu savās rokās, šķiet, ar jums būs vieglāk vienoties."
Pēc Kijevas atbrīvošanas no nacistiem valstī daudz kas mainīsies. Ne velti Lielbritānija jau piedāvāja patvērumu un atbalstu Ukrainas valdības locekļiem un Vladimiram Zeļenskim emigrācijas, pareizāk sakot, bēgšanas gadījumā.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0