Viedoklis

Sīka riebeklīša spiegu spēles: kāpēc Igaunijas izlūkdienests kaitina pūķi

Aizliegtā pilsēta Ķīnā - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Ārējās izlūkošanas departamenta jaunajā opusā "džeimsi bondi" pārmet Ķīnai nedraudzīgas darbības Igaunijas teritorijā.
Bērnībā izlūkus iztēlojos kā cilvēkus "bez sejas", cepurēs, kas drīzāk tiek izmantotas maskai, garos un platos mēteļos līdz papēžiem un melnos cimdos, "lai neatstātu pirkstu nospiedumus". Viņi zagās pa ielas tumšo pusi, sastinga pievārtēs, paglūnēja ap stūri un acumirklī pagaisa. Neredzamās frontes cīnītājiem pašiem jābūt neredzamiem. Portālā Sputnik Meedia par Igaunijas Ārējās izlūkošanas departamenta jauno "opusu" viedokli pauda žurnālists Vladimirs Barsegjans.

Kantoris raksta

Taču Igaunijas izlūkdienestu struktūru darbiniekus nekādi nevar saukt par "neredzamajiem cīnītājiem". Laiku pa laikam viņi liek sevi manīt visdažādākajām metodēm. Parādās pat literatūras žanrā.
Mūsu "džeimsiem bondiem" nepietiek skopu ziņu par slepenu operāciju panākumiem vai neveiksmēm. Gribas kaut ko vērienīgu, gribas likt lietā fantāziju. Pagaidām īsti neizdodas rakstīt kā Jans Flemings, britu žurnālists, jūras kara izlūkdienesta virsnieks, superspiegu romānu cikla autors, lai būtu vismaz viņa stilā.
Ķīnas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2022
Pasaulē
Ķīna asi kritizēja igauņu specdienestu apmelojumus, spekulācijas un aizspriedumus
Šajā gadījumā runa ir par nesen dienas gaismā nākušo Ārējās izlūkošanas departamenta gada atskaiti. Tā ir tukla brošūra, kuras lielāko daļu aizņem plaši apraksti par Krievijas naidīgajiem nodomiem – autoru ieskatā, tā vēlas iznīcināt visu pasauli, ieskaitot Igauniju.
Jaunajā atskaitē atkal veselas lappuses veltītas Ķīnas Tautas Republikas pārstāvju "nedraudzīgajai darbībai" Igaunijā. Kāpēc ne ASV, kuru pārstāvji burtiski pārpludinājuši igauņu pilsētas un laukus ar savu specdienestu aģentiem, vai, piemēram, Zimbabve? Tas nav zināms.
Varbūt pārskata pasūtītājiem nepatīk ķīniešu kultūra? Varbūt viņi nav garšīgi paēduši kādā restorāniņā Tallinā, kas piedāvā ķīniešu ēdienus?

Kam tas vajadzīgs

Tomēr metīsim pie malas humoru – jāsaprot, kāpēc tas ir rakstīts, kāpēc Igaunija meklē vēl vienu ienaidnieku. Varētu taču sacerēt bezgalīgu sāgu par lāčiem ar tērauda nagiem, kas izrakuši sev alas Pleskavas apgabalā. Nē, viņiem nez kāpēc ievajadzējies pūķi.
Ķīnas pārstāvjus apsūdz par Igaunijas iedzīvotāju e-pasta adrešu vākšanu – to viņi darot, lai izmantotu datus informācijas karā.
Kāpēc Ķīnai būtu ievajadzējies informatīvs karš ar Igauniju? Tādu jautājumu neviens neuzdod. Priekš kam tas vajadzīgs, ja atbilde zināma visiem, kuri vismaz pamēģinās padomāt.
Ķīnas mērogi un Igaunijas mērodziņi nepārprotami nav salīdzināmi nevienā jomā – ne militārajā un politiskajā, ne komerciālajā un kulturālajā. Patiesībā milzīgo impēriju nekas daudz nevar ieinteresēt Igaunijā, toties citai impērijai, ko dēvējam par Savienotajām Valstīm, ir svarīgi, lai tās ģeopolitiskais pretinieks saņemtu milzumdaudz dūrienu, kaut vai kniepadatas dūrienu, no suverēnam uzticīgajām valstīm
Protams, ir kauna lieta būt sīka riebeklīša lomā. Ko lai dara, ja tu ēd no sava pavēlnieka rokas? Tikai apspļaudīt tos, ko tev norāda, un melot, ja palūgs.
Autora viedoklis var neatbilst redakcijas domām.
Ziņu lente
0